Ατάκτως Ερριμμένα

Αφήστε ήσυχους τους ποιητές

Από τη μία ο  Γιώργος Παπανδρέου,ο οποίος έμπλεως Καβαφικής σοφίας, μας έβαλε στη σχεδία με προορισμό την Ιθάκη λέγοντας μας: «Ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη κι έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος  αποφάσισε να πάει στην Ιθάκη για το διάγγελμα της εξόδου από το πρόγραμμα. Εκεί που ο Καβάφης είναι σίγουρο θα χρησιμοποιηθεί σαν… εργαλείο για να περάσουν πολιτικά μηνύματα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεται και η ΝΔ να επιδεινώσει το πρόβλημα και σε ανακοίνωση που εξέδωσε για  για την επιλογή της Ιθάκης,  προχώρησε και σε μία μικρή… αλλοίωση του ποιήματος «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια» Αυτοί είναι οι στίχοι του Καβάφη. Η ΝΔ έκανε μικρές… παρεμβάσεις.  Έκανε το «άλλα» «αλλά» και πρόσθεσε ένα «τίποτα» μετά το «δώσει» για να γίνει πιο… κατανοητό μέσω Καβάφη αυτό που ήθελε να πει.

Σοβαρή αστοχία, όχι μόνο ως προς την παραποίηση των στίχων, αλλά και γενικότερα του νοήματος του ποιήματος: Aς διαβάσει κάποιος από τους συντάκτες της ανακοίνωσης τα καβαφικά αυτοσχόλια του ποιητή: «Το νόημα του ποιήματος τούτου είναι απλούν και σαφές. Ο άνθρωπος εις την ζωήν του επιδιώκει ένα σκοπόν “Ιθάκην”, αποκτά πείραν, γνώσεις και ενίοτε αγαθά ανώτερα του σκοπού του ιδίου. Κάποτε δε την Ιθάκην, όταν φθάνει στο τέρμα των προσπαθειών του, την ευρίσκει πτωχικήν, κατωτέρα των προσδοκιών του. Εντούτοις η Ιθάκη δεν τον γέλασε»  Τουτέστιν, καμία σχέση με όσα αποσπασματικά θέλουν, να υπονοήσουν πολιτικολογώντας όσοι αποφάσισαν να «στρατεύσουν» τον Καβάφη.

Αφήστε ήσυχους τους ποιητές, μην ευτελίζετε την ποίηση. «Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία…»

Υ.Γ. Επίσης. να θυμίσω σε όσους  αυτομάτως ταυτίζονται με τον Οδυσσέα, όταν αναφέρεται η λέξη Ιθάκη, πως υπάρχει και ο μνηστήρας  Αντίνοος του οποίου η καλοπέραση – όπως και της παρέας του – κόπηκε απότομα και με μάλλον άσχημο τρόπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου