Ειδήσεις

Νόμος του κράτους, αλλά όχι με 200 βουλευτές, ο εκλογικός

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που χρειάζονταν προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές: Υπέρ 179 (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων), Κατά 83  (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι), «Παρών» 19 (ΚΚΕ), ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων: για το άρθρο 1 που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν Ναι, Οχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο  2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, Ναι ψήφισαν 179, Οχι 83 και «παρών» ψήφισαν 19.

Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή, Ναι ψήφισαν 163, Οχι 101 και 17 ψήφισαν «παρών».

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο άρθρο 5 που ορίζει την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων Ναι ψήφισαν 179, Οχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν «παρών».

Διαφοροποιήσεις στην ονομαστική ψηφοφορία

Αρκετές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στην ονομαστική κατ’ άρθρον ψηφοφορία: Από την πλειοψηφία, ο Γιώργος Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Από το Ποτάμι, οι Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Αχμέτ Ιλχάν υπερψήφισαν το άρθρο 1, που δίνει δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν δήλωσε «παρών» και στο άρθρο 3, για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Οι Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλης δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν Οχι σε όλα τα άρθρα.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, Οχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, Ναι σε όλα ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε Οχι σε όλα τα άρθρα, εκτός από το 1 (ψήφο στα 17).

Ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε Ναι για ψήφο στα 17 και «παρών» για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Υψηλοί τόνοι

Η  Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της πρωτίστως στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στην ΝΔ για την άρνησή τους να δείξουν συναίνεση με βάση την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για αναλογικό εκλογικό σύστημα. “Να μη κοιτούν λοιπόν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε ″πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους″. Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια”, τόνισε η κα Γεννηματά.

Εμφατικό “όχι” στην απλή αναλογική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφώνησε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως δεν αποτελεί την προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα, που περπατά σε μονοπάτια κρίσης. “Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν πέντε κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στην Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν 5 κόμματα; Να συνεργασθούν και να παίρνουν αποφάσεις; Όχι απλώς να συνεννοηθούν για να μοιράσουν τις καρέκλες των υπουργείων. Πώς θα λειτουργεί μια κυβέρνηση 5 κομμάτων; Με διαβουλεύσεις των αρχηγών και ατέλειωτα παζάρια για κάθε θέμα; Η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για “αντιλαϊκές ανατροπές” και “παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων”.

Συνταγματική Αναθεώρηση 

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ο Α. Τσίπρας την προσεχή Δευτέρα.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στο “πακέτο” αυτό θα περιλαμβάνεται η απευθείας εκλογή προέδρου από τον λαό καθώς και η (μερική) αύξηση των αρμοδιοτήτων του.  Επ αυτού, οι εσωκομματικές τριβές αναμένονται έντονες καθώς τόσο η ομάδα των “53” όσο και μεμονωμένα αλλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ( π.χ Νίκος Φίλης) έχουν εκφράσει δημόσια και ηχηρά τη διαφωνία τους.

Τα ΝΕΑ/capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου