Ειδήσεις

“Αφύλακτα τα Μουσεία της χώρας”

Οι … ήιπιες μορφές διαμαρτυρίας: Συγκεντρώσεις και πανό έξω από μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι εντονότερες: Λουκέτο σε κάποιους απ’ αυτούς και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Οι αρχαιοφύλακες ξεκινούν κινητοποιήσεις με την πρώτη μορφή, κι αν δεν εισακουστούν θα προχωρήσουν και στη δεύτερη μορφή κινητοποιήσεων. Για εκείνους «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αφύλαχτα μουσεία της χώρας κατά τη διάρκεια της περιόδου που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα κρούει στο TheTOC ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης ΑρχαιοτήτωνΓιάννης Μαυρικόπουλος,                                     

«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι προσλήψεις προσωπικού», μας λέει. Είναι δυνατόν να ανοίγουν μουσεία με έκτακτους υπαλλήλους, όπως το νέο μουσείο Ελεύθερνας, Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία εμπειρία και στις 31 Οκτωβρίου θα φύγουν, μαθαίνουν τους συναγερμούς, τους κωδικούς ασφαλείας, παίρνουν κλειδιά κι έχουν πρόσβαση στα «άδυτα» του νέου Μουσείου; Με πιο δικαίωμα το κάνει αυτό η υπεύθυνος έφορος αρχαιολόγος; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα!»,

Για τον κύριο Μαυρικόπουλο, όταν η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προγραμμάτιζε να δημιουργήσει το νέο μουσείο, έπρεπε να είχε προγραμματίσει να προσλάβει και μόνιμο προσωπικό. «Να κάνουν π.χ. 100 προσλήψεις και να πουν: Ας ξεκινήσει να λειτουργεί το Μουσείο με 2 μόνιμους και λίγους έκτακτους. Αλλά μόνο με έκτακτους; Που συμβαίνει αυτό; Θα συμβεί και σε άλλα Μουσεία», μας λέει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ελλείψεις δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας. «Το ξέρετε ότι υπάρχουν μουσεία κι αρχαιολογικοί χώροι που είναι βράδυ αφύλαχτοι; Δεν υπάρχει προσωπικό και τα μουσεία κινδυνεύουν», αναφέρει χωρίς, όμως, να κατονομάζει ποια είναι τα συγκεκριμένα μουσεία για την προστασία τους.

«Μιλάμε για τη φύλαξη των αρχαίων μας θησαυρών. Δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο. Τα πουλήσαμε όλα τα άλλα», συμπληρώνει με αγανάκτηση.

Οι κινητοποιήσεις

Τι περιλαμβάνουν οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΠΕΥΦΑ; «Θα αναλάβουμε δράση: Θα κάνουμε συγκεντρώσεις έξω από μουσεία, θα αναρτήσουμε πανό, θα μοιράσουμε φυλλάδια στους επισκέπτες. Πιθανόν να κλείσουμε και κάποιους αρχαιολογικούς χώρους ενδεικτικά, συμβολικά αλλά σε δεύτερη φάση. Αν δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές μορφές».

Με πόσες προσλήψεις θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να λυθεί το πρόβλημα;  «Αυτή τη στιγμή είμαστε 1.500. Θα πρέπει να ήμασταν συνολικά 3.000. Και 500 – 600 να προσληφθούν θα υπάρξει μια “ανάσα” 2 – 3 ετών», απαντά ο ίδιος. Και καταλήγει: «Αν γίνουν κάποιες προσλήψεις εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να δημιουργήσουμε καμία αναταραχή εντός της τουριστικής σαιζόν. Δεν είναι οικονομικό, είναι θεσμικό το ζήτημα».

Τι θα γίνει τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου;

Οπως, τέλος, προβλέπει, θα υπάρξουν προβλήματα τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου όπου είθισται να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν ανοιχτοί και πέραν του ωραρίου τους.

«Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κάποιες ώρες χωρίς αντάλλαγμα. Επί πέντε χρόνια προσπαθούμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα και δεν το καταφέρνουμε. Καμία ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν βρήκε λύση», μας λέει.

Η επιστολή των αρχαιοφυλάκων για τις τραγικές ελλείψεις

«Είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Η ΠΕΥΦΑ έχει ενημερώσει όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς για το μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο έχει άμεση σχέση με τη φύλαξη και την ασφάλεια των εκθεμάτων. Γι’ αυτό και η ΠΕΥΦΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους για να αναδείξει, τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στους επισκέπτες το πρόβλημα αυτό.

Επίσης θέλει να ενημερώσει ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ότι είναι κλειστά πάρα πολλά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Ελληνικό κράτος.

Η ανικανότητα του ΤΑΠΑ να δώσει λύση ιδιαίτερα στο  θέμα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων, αλλά και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει όνομα. Είναι η  Πρόεδρος του Δ.Σ. ΤΑΠΑ, Κα Ασπασία Λούβη.

Επίσης για τη μη πρόσληψη μόνιμων αρχαιοφυλάκων παρά τις επείγουσες ανάγκες και τις τραγικές ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ..

Είναι αδιανόητο να εγκαινιάζονται νέα Μουσεία και το προσωπικό φύλαξης να είναι μόνο έκτακτο. Δηλαδή οι κωδικοί ασφάλειας, οι συναγερμοί και όλα τα σχετικά με την ασφάλεια ενός Μουσείου θα είναι γνωστά σε προσωπικό το οποίο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό κλάδο, κατ’ αρχήν να εξασφαλίζουν την λειτουργία αλλά κυρίως την ασφάλεια των Μουσείων και μετά να τα εγκαινιάζουν.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι μείζον και πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου