Ειδήσεις

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την λειτουργία του φράγματος του Γαδουρά

Χωρίς ξεκάθαρες κουβέντες, χωρίς χρονοδιαγράμματα και σχεδόν χωρίς δεσμεύσεις για οριστική επίλυση του ζητήματος της υδροδότησης του νησιού από το Φράγμα του Γαδουρά (τουλάχιστον εντός του τρέχοντος έτους), πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την συμμετοχή του προέδρου του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρου Μανωλάκη, του αντιπροέδρου κ. Δημήτρη Καρατζιά, του αντιδημάρχου και μέλους του δ.σ. κ. Αγαπητού Πάλλα, του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΡ κ. Μανώλη Διακομανώλη, του τεχνικού συμβούλου κ. Χρήστου Γαμβρούδη και του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη.
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την υποχρέωση των κατά τόπους ΔΕΥΑ να εξασφαλίσουν νερό στα νησιά: «Γνωρίζοντας την λειτουργία της ΔΕΥΑΡ μέχρι σήμερα, έχω να πω πως λειτουργεί ως δεύτερος Δήμος μέσα στο νησί. Στη σημερινή συνάντηση αυτό που κατέστη σαφές ήταν η κοινή πορεία που ξεκινάει ανάμεσα στην ΔΕΥΑΡ και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –με επίκεντρο την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά αλλά και γενικότερα την ομαλή υδροδότηση του νησιού. Το Φράγμα δεν είναι πρόβλημα, είναι η λύση για την καλύτερη υδροδότηση του νησιού» τόνισε, εκφράζοντας τις ευχές και την αισιοδοξία του για καλή συνεργασία.
Ο κ. Μανωλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνάντηση ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο. Από την πρώτη στιγμή κατέστη σαφές πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την ΔΕΥΑΡ, αλλά και τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Κατάλαβα και τις δικές του ανησυχίες και πιστεύω πως θα κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση ώστε το Φράγμα να λειτουργήσει ξανά όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να περιοριστούν τα όποια προβλήματα σημειωθούν. Σε αυτή την συνάντησή μας, θέσαμε ως πρωταρχικό μέλημα το νερό, την εξασφάλιση της υδροδότησης και βεβαίως την συνεργασία μας με την Περιφέρεια ώστε να δώσουμε στον τόπο μας αυτό που έχει ανάγκη» ανέφερε, και πρόσθεσε πως σύντομα, θα πρέπει να επαναληφθεί αυτή η συνάντηση στο πλαίσιο της αναγκαιότητας συντονισμού ενεργειών για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρατζιάς, επικεντρώθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που είναι η υδροδότηση από το Φράγμα Γαδουρά η οποία έχει διακοπεί από τις αρχές του έτους και φυσικά, είναι απόλυτη ανάγκη να επαναλειτουργήσει: «Θέσαμε στον κ. περιφερειάρχη τα προβλήματα και συμφωνήσαμε πως πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες. Καταλαβαίνουμε όλοι πως γίνεται ένας αγώνας δρόμου ώστε να βρεθούν λύσεις και κυρίως να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τον Τουρισμό, τώρα που ξεκινάει η τουριστική περίοδος και από ό,τι γνωρίζουμε, φέτος η κίνηση θα είναι αυξημένη. Πιστεύω πως εάν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα, θα έχουμε σοβαρό ζήτημα με το νερό στο νησί. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΔΕΥΑΡ έχει μείνει με 190 άτομα ενώ υπάρχει ακόμη νομική εμπλοκή με το Φράγμα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Πιστεύω στη συνεργασία με την Περιφέρεια» τόνισε, ενώ αποκάλυψε πως εάν δεν γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, η Ρόδος σε δύο μήνες θα έχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό!
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Πάλλας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται με τις γεωτρήσεις καθώς «το…. τρυπάνι βρίσκεται ήδη στον Έμπωνα για μία νέα γεώτρηση, ενώ έγιναν γεωτρήσεις σε Αφάντου, Άγιο Ισίδωρο και Λάερμα. Ακολουθεί η περιοχή της Νότιας Ρόδου και μέσα στους επόμενους μήνες θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές».
Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΡ μαζί με την Περιφέρεια θα συνεργαστούν όχι μόνον για το Φράγμα αλλά και για μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες σε δημοτικές κοινότητες».
Πολύ πιο εύστοχος ήταν ο κ. Διακομανώλης, που περιέγραψε την πραγματική εικόνα της κατάστασης: «Είναι γεγονός πως η πρόοδος του νησιού περνάει από την ΔΕΥΑΡ. Και όπως όλοι ξέρουμε, χωρίς νερό δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε ο Τουρισμός, ούτε η παραγωγή. Δεν σας κρύβω ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που ανησυχώ. Κι αυτό διότι δεν είχαμε τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια να υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα από τις υψηλές ανάγκες που θα παρουσιαστούν –κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες και ο προγραμματισμός που έχουν ξεκινήσει από το 1994 μέχρι και σήμερα ως ΔΕΥΑΡ για το Φράγμα, έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ευελπιστούμε ότι στους επόμενους δύο μήνες θα αποκατασταθεί το πρόβλημα με το Φράγμα», απευθύνοντας ωστόσο έκκληση προς τους καταναλωτές:
«Το νερό είναι αναγκαίο για το νησί μας. Όμως δεν είναι ανεξάντλητο. Γι αυτό, τους παρακαλώ όλους να δείξουν σύνεση στην κατανάλωση. Να περιορίσουν τις σπατάλες και σε κοινό συντονισμό να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που θα εμφανιστούν –κυρίως φέτος. Το Φράγμα έχει κατασκευαστεί για να αντεπεξέλθει αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχει η βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών και με την συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αισιοδοξούμε πως όλα θα πάνε καλά».
Σε επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Διακομανώλης, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα είναι σοβαρό αλλά το Φράγμα, εάν αποκατασταθεί η λειτουργία του, θα μπορέσει να εξασφαλίσει υδροδότηση. «Προσευχόμαστε να βρούμε νερό στις γεωτρήσεις!» δήλωσε ενώ αποκάλυψε πως στην απέλπιδα περίπτωση θα αναγκαστεί η ΔΕΥΑΡ να διακόψει την άρδευση –καθώς μεγάλο μέρος του νερού χρησιμοποιείται για αρδευτικούς λόγους.
«Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η υδροδότηση σε όλο το νησί και σε δύο μήνες να επαναλειτουργήσει το Φράγμα. Ειδάλλως… υπάρχει Plan-B!» κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου