Ειδήσεις

Νέες ρυθμίσεις για τα τουριστικά πλοία

Aλαγές σε μια σειρά από ρυθμίσεις σχετικά με τα Τουριστικά Πλοία επέρχονται με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που δημοσιεύτηκε σήμερα,Τετάρτη και εφαρμόζει διατάξεις του σχετικού νόμου .

Συγκεκριμένα επέρχονται αλλαγές στο ναυλοσύμφωνο σχετικά με τις καταστάσεις επιβαινόντων.Ειδικότερα απο την αλλαγή προκύπτει πλέον η υποχρέωση ενημέρωσης της κατάστασης επιβαινόντων από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη με τις εκάστοτε μεταβολές που λαμβάνουν χώρα χωρίς ωστόσο να απαιτείται η δήλωση της μεταβολής στη λιμενική αρχή ή η θεώρηση της κατάστασης επιβαινόντων.

Επίσης αλλαγές επέρχονται και στις υποχρεώσεις για την υποβολή πληροφοριών κατάπλου και απόπλου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής. Συγκεκριμένα για τα πλοία αναψυχής που εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα δεν απαλλάσσεται ο πλοίαρχος ή ο πλοιοκτήτης και το πλοίο από τις μεταξύ άλλων υποχρεώσεις τους (δηλαδή τήρησης ναυτιλιακών εγγράφων , καταβολή λιμενικών και λοιπών τελών και δικαιωμάτων) καθώς και της υποχρέωσης για την υποβολή πληροφοριών κατάπλου και απόπλου.

Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό ενός πλοίου αναψυχής ως επαγγελματικού είναι, έως την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του Μητρώου θα πρέπει να διαθέτει άδεια σε ισχύ ή άδεια για την οποία δεν έχει παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία για τη θεώρησή της ή να έχει εφοδιαστεί με προσωρινή. Σε αντίθετη περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, ενώ μπορεί να έχει χαρακτηριστεί επαγγελματικό σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας.

Ωστόσο, πλοία που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως επαγγελματικά στη χώρα μας σύμφωνα με τα ανωτέρω, μπορούν να εκτελούν διεθνείς πλόες, δηλαδή: α) να παραλάβουν τους επιβάτες τους από την αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το εάν θα τους αποβιβάσουν ή όχι στην Ελλάδα ή β) να παραλάβουν τους επιβάτες τους από την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα τους αποβιβάσουν στην αλλοδαπή ή γ) να διέρχονται από την Ελλάδα, έχοντας παραλάβει τους επιβάτες τους από την αλλοδαπή και με σκοπό να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους (αποβίβαση) στην αλλοδαπή. Υπενθυμίζεται ότι ο εφοδιασμός των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ. καυσίμων πραγματοποιείται με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών , ενώ ο εφοδιασμός των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων με ξένη σημαία πραγματοποιείται με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που προβλέπονται στις αριθμ. Ε.180/10/Α0018/22-2-2002, Δ.1105/70/Α0018/8-7-2005 καθώς και την αριθμ. Δ.762/70/Α0018/4-5-2007 ΕΔΥΟ. Οι ποσότητες καυσίμου με τις οποίες μπορούν να εφοδιάζονται τα ως άνω πλοία είναι οι ποσότητες που κρίνονται αναγκαίες με βάση το ναυλοσύμφωνο για την εκτέλεση του ναύλου τους.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα σε πλοία αναψυχής που δεν εκτελούν σύμβαση ναύλωσης να ιδιοχρησιμοποιούνται από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές εφοδιασμού ή αντίστοιχα επιστροφής Ε.Φ.Κ. καυσίμων, στην προσεκτική εξέταση των εκάστοτε προσκομιζόμενων ναυλοσυμφώνων και καταστάσεων επιβαινόντων για την ορθή φορολογική μεταχείριση των παραλαμβανόμενων καυσίμων.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας αναφορικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων για τη νόμιμη χορήγηση της απαλλαγής από το φόρο του καυσίμου, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε όλες τις απαιτούμενες κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου