ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λέει ο κ. Χρ. Μπάρδος για την κατάσταση που επικρατούσε στο Δημόσιο ΚΤΕΟ της Ρόδου

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Μπάρδος

Από τον κ. Χρήστο Μπάρδο, εντε­ταλ­μένο περι­φε­ρειακό σύμ­βουλο στη Διεύ­θυνση Μετα­φο­ρών και Επι­κοι­νω­νιών Δωδ/νήσου, μας απε­στάλη προς δημο­σί­ευση, η ακό­λουθη επι­στολή:

Διευ­κρι­νί­σεις που αφορούν την έκθεση του Συνη­γό­ρου του Πολίτη, για τη  Διεύ­θυνση Μετα­φο­ρών και Συγκοι­νω­νιών Δωδε­κα­νή­σου,  η οποία περι­γρά­φε­ται στο δημο­σί­ευμα της εφη­με­ρί­δας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, με τίτλο «Χαώδης η κατά­σταση στο Δημόσιο ΚΤΕΟ Ρόδου», στις  20-03-2016.

Κύριε διευ­θυ­ντά,

πράγ­ματι, η κατά­σταση που περι­γρά­φει ο κ. Φίλιπ­πος Τριομ­μά­της  αντα­πο­κρί­νε­ται στη πραγ­μα­τική εικόνα που παρέ­λαβα το Μάρτιο του 2015 και όχι σε αυτήν που υπάρχει σήμερα. Η εγκα­τά­λειψη της υπη­ρε­σίας ήταν εμφανής σε κάθε επίπεδο της. Ζήτησα, λοιπόν, από τον Συνή­γορο του Πολίτη, να απο­τυ­πώ­σει την πραγ­μα­τι­κό­τητα, ώστε να μπορέσω να δράσω στο­χευ­μένα και να πετύχω το μέγιστο δυνατό απο­τέ­λε­σμα.

Στον πρώτο χρόνο της επο­πτείας μου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν οι εξής στόχοι, οι οποίοι ανα­τρέ­πουν την δυσμενή εικόνα που είχε δημιουρ­γη­θεί τα προη­γού­μενα χρόνια:

-Ο πρώτος είναι η πραγ­μα­το­ποί­ηση του  δια­γω­νι­σμού έκκλη­σης ενδια­φέ­ρο­ντος για τη κινητή μονάδα ΚΤΕΟ. Ευελ­πι­στώ ότι στις αρχές του καλο­και­ριού θα είναι έτοιμα τα δεδο­μένα, ώστε σε συνερ­γα­σία με την εται­ρεία που χει­ρί­ζε­ται την κινητή μονάδα, να ορί­σουμε τα νησιά που θα εξυ­πη­ρε­τή­σει, καθώς και το αντί­στοιχο χρο­νο­διά­γραμμα. Παράλ­ληλα, στόχος μας είναι η  επι­διόρ­θωση και η ανα­βάθ­μιση της Κινητής Μονάδας που έχει παρα­χω­ρη­θεί στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να εναρ­μο­νι­στεί με τις κεί­με­νες δια­τά­ξεις και να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί όπως πρέπει. Στο σημείο αυτό είναι άξιο να τονίσω ότι είναι πολλά χρόνια σε αχρη­στία και ότι απαι­τεί­ται ειδι­κευ­μένο προ­σω­πικό για τη χρήση της. Επο­μέ­νως, θα ορι­στούν  υπάλ­λη­λοι  της Διεύ­θυν­σης αυτής, καθώς και της αντί­στοι­χης των Κυκλά­δων, για να παρα­κο­λου­θή­σουν το ειδικό σεμι­νά­ριο που γίνεται δύο φορές το χρόνο στην Αθήνα. Η δια­δι­κα­σία αυτή θα ξεκι­νή­σει τις πρώτες ημέρες του Απρι­λίου με την διε­νέρ­γεια του πρό­χει­ρου δια­γω­νι­σμού για την επι­διόρ­θωσή της.

-Ο δεύ­τε­ρος στόχος που είχαμε θέσει και πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε, είναι  η εγκα­τά­σταση του τμή­μα­τος θεω­ρη­τι­κής εξέ­τα­σης στην Κάρπαθο, ώστε να εξυ­πη­ρε­τού­νται οι πολίτες των γύρω νησιών. Η υλι­κο­τε­χνική υποδομή έχει ήδη μετα­φερ­θεί στη Κάρπαθο και στο προ­σε­χές διά­στημα, θα μεταβεί στο νησί κλι­μά­κιο της ηλε­κτρο­νι­κής υπη­ρε­σίας της ΠΝΑΙ, ώστε να συν­δέ­σει το κέντρο με το on line σύστημα του Υπουρ­γείου Μετα­φο­ρών. Με αυτό τον τρόπο, θα εκδί­δο­νται απευ­θείας οι άδειες κυκλο­φο­ρίας και θα αυτο­νο­μη­θεί το τμήμα Κάσου-Καρπάθου.

Η ταλαι­πω­ρία των νέων οδηγών (υπεν­θυ­μίζω ότι έπρεπε να μετα­βούν στη Ρόδο για ολό­κληρη τη δια­δι­κα­σία) τελειώ­νει ορι­στικά. Επίσης, η απο­συμ­φό­ρηση της κεντρι­κής Διεύ­θυν­σης της Ρόδου είναι δεδο­μένη.

-Ο τρίτος στόχος που έχει επι­τευ­χθεί είναι η ηλε­κτρο­νική  ταξι­νό­μηση των εντύπων που απαι­τού­νται για όλες τις συν­διαλ­λα­γές  της υπη­ρε­σίας με τους πολίτες. Είναι μια εξαι­ρε­τικά μεγάλη προ­σπά­θεια, απο­τέ­λε­σμα της εντολής του περι­φε­ρειάρχη για απόλυτη ομοιο­γέ­νεια στο τρόπο εργα­σίας των Διευ­θύν­σεων Δωδε­κα­νή­σου και Κυκλά­δων, για παροχή ίσων δυνα­το­τή­των σε όλους τους νησιώ­τες, ανε­ξάρ­τητα από τη γεω­γρα­φική θέση και έκταση του νησιού που κατοι­κούν, στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι εφικτό. Με αυτό τον τρόπο η πλη­ρο­φο­ρία βρί­σκε­ται εύκολα σε όλα τα νησιά και ελα­χι­στο­ποιού­νται οι χρόνοι εξυ­πη­ρέ­τη­σης των πολιτών. Η ηλε­κτρο­νική αυτή ταξι­νό­μηση βρί­σκε­ται στην ιστο­σε­λίδα της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ηλε­κτρο­νική αυτή μορφή θα λει­τουρ­γή­σει για ένα διά­στημα 3 μηνών, ώστε να αξιο­λο­γη­θεί η χρη­στι­κό­τητά της. Το επόμενο βήμα είναι αρκετά τολμηρό και μαζί με τους συνερ­γά­τες μου το έχουμε ονο­μά­σει  “one step’’. Αυτό σημαί­νει ότι ο πολίτης, σε όποιο νησί και αν βρί­σκε­ται, θα μπορεί να κατα­θέ­τει τις αιτή­σεις και τα έγγραφα του ηλε­κτρο­νικά, on line δηλαδή, χωρίς να είναι απα­ραί­τητη η παρου­σία του σε κάθε τμήμα. Είναι ένα δύσκολο εγχεί­ρημα, με πολλές παρα­μέ­τρους και πολλή δουλειά. Αλλά αυτό δε μας έλεγαν και πριν την ψηφιο­ποί­ηση των εγγρά­φων που αφορούν τη Διεύ­θυνση μας;

Στη πρό­σφατη ανα­διορ­γά­νωση των διοι­κη­τι­κών θέσεων, η υπη­ρε­σία έγινε περισ­σό­τερο ευέ­λι­κτη, με απο­τέ­λε­σμα οι χρόνοι εξυ­πη­ρέ­τη­σης των πολιτών να μειω­θούν σημα­ντικά.

Υπάρχει συνεχής και εκτε­τα­μένη συνερ­γα­σία με το δήμαρχο Ρόδου, για την προ­σάρ­τηση του Δημο­τι­κού σχο­λείου (το οποίο είναι ανε­νεργό πολλά χρόνια) που βρί­σκε­ται δίπλα στο ΚΤΕΟ. Εκεί, αφού πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η απα­ραί­τητη μελέτη, θα μετα­φερ­θεί το τμήμα έκδοσης αδειών, ώστε να απο­συμ­φο­ρη­θεί το συγκε­κρι­μένο τμήμα. Παράλ­ληλα, ο εξω­τε­ρι­κός χώρος  θα ανα­μορ­φω­θεί και θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την πρα­κτική εξέταση των δικύ­κλων. Προ­βλέ­πε­ται και η δημιουρ­γία   οδικού πάρκου για τους μικρούς, μελ­λο­ντι­κούς οδηγούς.

Έχει ήδη κατα­τε­θεί αίτημα με θέμα την επέ­κταση των λει­τουρ­γιών του ΚΤΕΟ ώστε να μπορεί να διε­νερ­γεί ελέγ­χους για δίκυκλα.  Η συνερ­γα­σία με το Τεχνικό Τμήμα της ΠΝΑΙ είναι συνεχής και άμεση ώστε να προ­σαρ­μο­σθεί και να πιστο­ποι­η­θεί και αυτή η χρήση στους χώρους που ήδη λει­τουρ­γεί το ΚΤΕΟ. Επίσης, στη τρο­πο­ποί­ηση του τεχνι­κού προ­γράμ­μα­τος, έχει προ­βλε­φθεί κονδύλι για την βελ­τι­στο­ποί­ηση του κτη­ρια­κού συγκρο­τή­μα­τος.

Υπεν­θυ­μίζω, την άψογη εξυ­πη­ρέ­τηση των πολιτών στους ελέγ­χους οχη­μά­των ΚΤΕΟ, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 5 μήνες πριν, για την αποφυγή προ­στί­μων, καθώς και τον καθο­ρι­σμό δρο­μο­λο­γίων σε μικρά νησιά, όπως το Καστε­λό­ριζο, η Πάτμος και η Νίσυρος.

Όλα αυτά που έχουν επι­τευ­χθεί και όλα αυτά που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί να ακο­λου­θή­σουν, έχουν ένα μόνο σκοπό: την ποιο­τική ανα­βάθ­μιση των υπη­ρε­σιών, ώστε οι νησιώ­τες να διεκ­πε­ραιώ­νουν τις εργα­σίες τους στο μικρό­τερο χρόνο και με το λιγό­τερο κόπο.

Ανήκω και λει­τουργώ σε μια περι­φε­ρειακή αρχή που καθη­με­ρινά  δίνει μάχες, τις περισ­σό­τε­ρες φορές άνισες, με πάθος, συνέ­πεια και προ­σή­λωση στο όραμα, σεβό­μενη το συμ­βό­λαιο που υπέ­γραψε με τους νησιώ­τες  τον Μάιο του 2014.

Η και­νο­το­μία των δια­δι­κα­σιών έχει τη σφρα­γίδα της τόλμης του περι­φε­ρειάρχη, που σε πολλές περι­πτώ­σεις έχει αντι­τα­χθεί στη λογική που είχε επι­βλη­θεί στους νησιώ­τες τα τελευ­ταία χρόνια.

Η βελ­τι­στο­ποί­ηση των Διευ­θύν­σεων θα είναι ορατή μέρα με τη μέρα, επειδή ο στρα­τη­γι­κός σχε­δια­σμός είναι απόλυτα προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νος.

Άλλωστε, πόσα χρόνια έχει ο τοπικός τύπος να ανα­φερ­θεί σε θετικές δράσεις της Διεύ­θυν­σης Μετα­φο­ρών και συγκοι­νω­νιών Δωδε­κα­νή­σου;

Παρα­καλώ να δημο­σιευ­τεί.

Ευχα­ρι­στώ

Μπάρδος Γ. Χρήστος

Εντε­ταλ­μέ­νος  Περι­φε­ρεια­κός  Σύμ­βου­λος

 στη Διεύ­θυνση Μετα­φο­ρών και Επι­κοι­νω­νιών Δωδ/σου

της Περι­φέ­ρειας Νοτίου

Αιγαίου

 Δήλωση Περι­φε­ρεια­κού

Συμπα­ρα­στάτη του Πολίτη κ. Φίλιπ­που Τριομ­μάτη

Αξιό­τιμε κύριε διευ­θυ­ντά,

σε σχέση με το δημο­σί­ευμα της εφη­με­ρί­δας σας την Κυριακή 20/3/2016 που ανα­φέ­ρε­ται στην ετήσια έκθεσή μου για τα πεπραγ­μένα του 2015 θα ήθελα επι­πρό­σθετα στο δημο­σί­ευμά σας να προ­σθέ­σετε ότι ο εν λόγω έλεγχος και η δια­τύ­πωση των ειδικών βελ­τιω­τι­κών προ­τά­σεων για την υπη­ρε­σία Διεύ­θυν­σης Μετα­φο­ρών και Επι­κοι­νω­νιών Δωδε­κα­νή­σου, που έλαβε χώρα τον Αύγου­στο του 2015, αφο­ρούσε παρελ­θού­σες χρήσεις και σχεδόν συνέ­πεσε με την ανάληψη καθη­κό­ντων από τον κύριο Χρήστο Μπάρδο ως εντε­ταλ­μέ­νου περι­φε­ρεια­κού συμ­βού­λου για θέματα Μετα­φο­ρών και Επι­κοι­νω­νιών. Οφείλω δε να δηλώσω ότι μετά την ανάληψη των καθη­κό­ντων του το σύνολο των προ­βλη­μά­των των οποίων ανα­φέρ­θη­καν έχουν επι­λυ­θεί. Μετά από τις επί­πο­νες και καθη­με­ρι­νές προ­σπά­θειες του κυρίου Χ. Μπάρδου, όλα όσα ανα­φέ­ρο­νται στην έκθεση για τις παρελ­θού­σες χρήσεις έχουν πλέον πάψει να υφί­στα­νται. Δηλώνω δε ότι με τον κ. Μπάρδο δια­τη­ρούμε μια άψογη συνερ­γα­σία στα πλαίσια των καθη­κό­ντων μας.

Φίλιπ­πος Τριομ­μά­της

Περι­φε­ρεια­κός

Συμπα­ρα­στά­της του Πολίτη και της Επι­χεί­ρη­σης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.