Συνεντεύξεις

Τ. Πότσος : «Αντιλαϊκά μέτρα υποκρύπτει η ”δημιουργική ασάφεια”»

«Εμείς λέμε στο λαό ότι, απ’ όποια εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα είναι χαμένος από χέρι. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Το κύριο είναι η οργάνωση της πάλης με άξονα την ανάκτηση των απωλειών και τη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, το ξήλωμα όλου του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου».
Στη στάση που θα κρατήσει στο εξής έναντι της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση αναφέρεται σε συνέντευξή του στη “δ”, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Τάκης Πότσος και προσθέτει πως έχει ήδη προγραμματιστεί συλλαλητήριο για τις 27 Φεβρουαρίου.
«Είναι καθαρό ότι σε αυτήν τη φάση κυριαρχεί ως επιλογή η ανεύρεση συμβιβασμού. Ακόμα και στο ενδεχόμενο που θα είχαμε μια όξυνση της αντιπαράθεσης με την Ευρωζώνη, πάλι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα καλούνταν να πληρώσουν το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης με νέα μέτρα λιτότητας», δηλώνει ο κ. Τάκης Πότσος.
Σε ερώτηση σχετικά με την τροπολογία που θα επιτρέψει την αξιοποίηση από την κυβέρνηση των αποθεματικών δημοσίων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων ο κ. Πότσος δηλώνει:
«Η κίνηση αυτή είναι άλλη μια μορφή εσωτερικού δανεισμού, που φορτώνεται βεβαίως αποκλειστικά στην πλάτη του λαού. Γνωρίζουν την «πεπατημένη» που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο και δεν διστάζουν για χάρη του να τσακίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η “άμεση ρευστοποίηση” που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι κενό γράμμα, αφού η αιτία πίσω απ’ τον εσωτερικό δανεισμό είναι η έλλειψη ρευστότητας της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να “βάλει χέρι” στα ασφαλιστικά ταμεία και σ’ άλλους δημόσιους φορείς».
Η συνέντευξη του κ. Τάκη Πότσου, αναλυτικά:

• Πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών; Εκτιμάτε πως θα υπάρξει συμφωνία τελικά με τους δανειστές;
Συμφωνία υπάρχει και το πλαίσιό της έχει προσδιοριστεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup ανάμεσα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εταίρους της ΕΕ. Δηλαδή, είναι το μνημόνιο, είναι η επέκταση του μνημονίου, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιγράφονται με σαφήνεια και με «δημιουργική ασάφεια» τα δήθεν “φιλολαϊκά”, επειδή θα εξειδικευθούν αντιλαϊκά. Επιβεβαιώθηκε αυτή η συμφωνία στην επταμερή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ , δεσμευόμενη η Ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες εφαρμογής της, με συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πορείας. Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το καλό του «λαού και της χώρας», ενώ στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση αφορά την ανάγκη του κεφαλαίου σήμερα για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και άμεση χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης με θύμα τον λαό.
• Θα αναγκαστεί τελικά η κυβέρνηση να τεθεί εκτός ευρωζώνης;
Είναι καθαρό ότι σε αυτήν τη φάση κυριαρχεί ως επιλογή η ανεύρεση συμβιβασμού. Η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει το ελληνικό κεφάλαιο να χάσει όσα προνόμια έχει από τη συμμετοχή του στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Επιδιώκει, μια αναγκαία χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής, ώστε να έρθει χρήμα που θα στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Ακόμα και στο ενδεχόμενο που θα είχαμε μια όξυνση της αντιπαράθεσης με την Ευρωζώνη, πάλι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα καλούνταν να πληρώσουν το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης με νέα μέτρα λιτότητας, που απλώς θα παρουσιάζονταν ως αποτέλεσμα της «αγέρωχης» και «περήφανης στάσης» της κυβέρνησης, αφήνοντας πάντα ανέγγιχτο το κεφάλαιο. Γι’ αυτό και εμείς λέμε στο λαό ότι, απ’ όποια εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, θα είναι χαμένος από χέρι. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Το κύριο είναι η οργάνωση της πάλης με άξονα την ανάκτηση των απωλειών και τη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, το ξήλωμα όλου του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου.

• Μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας;
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην επταμερή συνάντηση να παρουσιάσει «πλήρη», «συγκεκριμένο» και «κοστολογημένο» κατάλογο αναδιαρθρώσεων, εντός του πλαισίου της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας. Στο μεταξύ, τα υπάρχοντα κονδύλια -2 δις- από τα «διαρθρωτικά ταμεία» της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ για προγράμματα που τρέχουν, επιχειρεί να διαφημίσει η συγκυβέρνηση ως νέα «πακέτα» για την «ανθρωπιστική κρίση», δηλαδή για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Στην πραγματικότητα είναι αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα περιβόητα «voucher» για την ανακύκλωση της ανεργίας και άλλα προγράμματα για την παροχή τζάμπα εργασίας στο κεφάλαιο… Άρα η όποια χρηματοδότηση, θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα πάνω στα προηγούμενα και απ’ αυτήν τη σκοπιά ο λαός δεν έχει κανένα όφελος για να ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης.
• Ποια στάση θα κρατήσει από εδώ και στο εξής το ΚΚΕ;
Το ΚΚΕ είναι μπροστά παντού στα λαϊκά προβλήματα, παλεύει, αγωνίζεται, συζητά, ενημερώνει, στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική και καλεί το λαό να παλέψει για αυτά που του αξίζουν σήμερα σε σχέση με τον πλούτο που παράγει. Το ΚΚΕ κάλεσε ήδη το λαό με το συλλαλητήριο στις 27 Φεβρουαρίου να μη δείξει καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Να παλέψει για άμεση κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων. Να φέρει η Κυβέρνηση τώρα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή.
Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.
Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης και αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού.
• Με τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει τα αποθεματικά οργανισμών και επιχειρήσεων. Ποια η άποψή σας;
Η κίνηση αυτή είναι άλλη μια μορφή εσωτερικού δανεισμού, που φορτώνεται βεβαίως αποκλειστικά στην πλάτη του λαού. Γνωρίζουν την «πεπατημένη» που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο και δεν διστάζουν για χάρη του να τσακίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η “άμεση ρευστοποίηση” που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι κενό γράμμα, αφού η αιτία πίσω απ’ τον εσωτερικό δανεισμό είναι η έλλειψη ρευστότητας της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να “βάλει χέρι” στα ασφαλιστικά ταμεία και σ’ άλλους δημόσιους φορείς.

• Πώς είδατε το ζήτημα που αφορά τη μεταστέγαση των τσιγγάνων καθώς μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να κοινοποιήσει την απόφαση της στην Περιφέρεια;
Οι ευθύνες για την κατάσταση που διαιωνίζεται στο Καρακόνερο είναι τεράστιες και βαρύνουν τόσο τις Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όσο την Περιφέρεια και το Δήμο.
Αντικειμενικά όποια κοινωνική ομάδα αφήνεται στην τύχη της, περιθωριοποιείται, οδηγείται σε εξαθλίωση και να ευδοκιμούν τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς. Στη δική μας περιοχή στο Καρακόνερο χρόνια τώρα οι γύρω κάτοικοι και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι, ζουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες με την καύση των καλωδίων, την έξαρση της παραβατικότητας και την έλλειψη υποδομών. Όσα κατασταλτικά μέτρα κι αν πάρουν δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, ούτε η παραβατικότητα, ούτε η εγκληματικότητα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, είναι ταξικό και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Η Τοπική Διοίκηση πήρε χρήματα μέσα από τα ΕΣΠΑ. Πού πήγαν όμως τόσα χρόνια αυτά τα λεφτά και πως αξιοποιήθηκαν; Δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων Δήμων όπου με τα κονδύλια αυτά έφτιαξαν σύγχρονες εγκαταστάσεις με υποδομές νερού, ενέργειας, έφτιαξαν σχολείο, ιατρείο που άλλαξαν τελείως την συμπεριφορά αυτού του κόσμου.
Αντίθετα εδώ, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές συντηρούν το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες , χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα διαβίωσης των τσιγγάνων με την μετεγκατάστασή τους σε σπίτια με υποδομές, αλλά ούτε και μέτρα βελτίωσης των απαράδεκτων συνθηκών στον καταυλισμό δεν παίρνουν.
Η μοναδική λύση είναι η απογκετοποίηση και η ένταξη των τσιγγάνων στην κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας.
Να αρχίσει άμεσα η διαδικασία μετεγκατάστασης σε σπίτια με πλήρεις υποδομές, απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες και μέριμνα για τη μόρφωση των παιδιών τους σε νηπιαγωγεία, σχολεία με τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με υποχρεωτική εκπαίδευση, γιατί η έλλειψη διαπαιδαγώγησης σε συνδυασμό με την εξαθλίωση γεννούν την παραβατικότητα.  Άμεσα, αν θέλουν να λυθεί το ζήτημα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ανέγερσης κατοικιών με πρόβλεψη για τους άστεγους και τους τσιγγάνους, με πλήρη υποδομή και κοινωνικές υπηρεσίες (νερό, ενέργεια, σχολείο, ιατρείο κλπ).
Οι άθλιες συνθήκες που ζούν και τους οδηγούν σε απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο, έρμαια στα εγκληματικά κυκλώματα, θα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο αφόρητη για τους κατοίκους της περιοχής του Καρακόνερου, αλλά και των ίδιων των τσιγγάνων.
• Με αφορμή τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα και την απόφαση του ΣΤΕ για το δημοτικό φόρο εκτιμάτε πως θα μπορέσει η δημοτική αρχή να υλοποιήσει το έργο της;
Η Δημοτική Αρχή στρέφεται στους συνήθεις ύποπτους να πληρώσουν την απώλεια από τα έσοδα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., που είναι πάλι ο Ροδιακός λαός. Καμιά πίεση προς την κυβέρνηση για να καλύψει όχι μόνο το κενό που αφήνει στα έσοδα ο ΔΗΦΟΔΩ, αλλά και τις ανάγκες που υπήρχαν και πριν την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών , την ανυπαρξία έργων υποδομής όπως αντιπλημμυρικής, και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης. Αυτή η συνειδητή πολιτική στάση της Δημοτικής Αρχής αντικειμενικά οδηγεί σε παραπέρα απαξίωση τις υπηρεσίες, σε εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Στην κατεύθυνση αυτήν οδηγούν και οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης τις οποίες υιοθετούν και στελέχη του Δήμου και της Περιφέρειας για μη χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία της τοπικής διοίκησης, δήθεν στο πλαίσιο της οικονομικής αυτοτέλειας.
Γι΄αυτό καλούμε το λαό της περιοχής μας να μην περιμένει. Να βγει μπροστά, να αγωνιστεί για τα αυτονόητα, για τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου