ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απογοητευμένος ο δήμαρχος για την κατάσταση που παρέλαβε!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Aντώνης Καμπουράκης

Συνε­δρί­ασε χθες το μεση­μέρι υπό την προ­ε­δρία του δημάρ­χου Ρόδου, Αντώνη Καμπου­ράκη η Οικο­νο­μική Επι­τροπή του Δήμου με τέσσερα θέματα στην ημε­ρή­σια διάταξη που είχαν να κάνουν με την δια­χεί­ριση εγγυ­η­τι­κών επι­στο­λών, την έκδοση από­δει­ξης είσπραξης-εξόφλησης επί μίας συμ­βά­σεως, την αλλαγή του λογι­σμι­κού των Οικο­νο­μι­κών Υπη­ρε­σιών και το κούρεμα των ευκα­λύ­πτων στην περιοχή των Κολυ­μπίων. Στη συνε­δρί­αση συμ­με­τεί­χαν η προϊ­στα­μένη του Ταμείου του Δήμου Ρόδου, κα Ανθή Κατσαρά και ο προϊ­στά­με­νος του Τμή­μα­τος Νέων Τεχνο­λο­γιών και Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, κ. Βασίλης Μωρα­ΐ­της.

Όπως προ­έ­κυψε από τη συνε­δρί­αση, ο δήμος Ρόδου δεν διέθετε ανέ­κα­θεν ένα χρη­μα­το­κι­βώ­τιο όπου θα φυλάσ­σο­νται οι εγγυ­η­τι­κές επι­στο­λές, οι οποίες βρί­σκο­νται διά­σπαρ­τες σε διά­φο­ρες υπη­ρε­σίες. Επίσης, προ­έ­κυψε ότι το λογι­σμικό των οικο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών δεν λαμ­βά­νει υπόψη συγκε­κρι­μέ­νες παρα­μέ­τρους για την κάθε οφειλή, με απο­τέ­λε­σμα να έχουν εκδοθεί εσφαλ­μένα εξο­φλη­τι­κές απο­δεί­ξεις.

Μετά το πέρας της συνε­δρί­α­σης, ο κ. Καμπου­ρά­κης προέβη σε δηλώ­σεις προς τη «δ» ανα­φέ­ρο­ντας τα εξής σχετικά με τα θέματα που συζη­τή­θη­καν:

Δια­χεί­ριση εγγυ­η­τι­κών

επι­στο­λών

«Παρέ­λαβα ένα δήμο, ο οποίος με κάνει 99% υπε­ρή­φανο και κατά 1% με κάνει να ντρέ­πο­μαι. Δεν είναι ο δήμος που θέλω να έχω στη σκέψη και στην ψυχή μου, όπου οι εγγυ­η­τι­κές επι­στο­λές υπάρ­χουν σε 10-15 δια­φο­ρε­τι­κές υπη­ρε­σίες και κυκλο­φο­ρούν σε συρ­τά­ρια, γραφεία και χρη­μα­το­κι­βώ­τια, δίδο­νται, επι­στρέ­φο­νται ή όχι, ανα­νε­ώ­νο­νται ή όχι κατά τρόπο που συνιστά από μόνος του σύνταγμα ξεχω­ρι­στής χώρας. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, οι εγγυ­η­τι­κές επι­στο­λές δια­κι­νού­νται από την εκδούσα τράπεζα και πηγαί­νουν απευ­θείας στον απο­δέ­κτη, χωρίς κομιστή. Δεν πρό­κει­ται για επιταγή. Εκδί­δε­ται για συγκε­κρι­μένο λόγο και σκοπό.

Φτάσαμε σε σημείο να με ενη­με­ρώ­νει η οικο­νο­μική υπη­ρε­σία ότι δεν δια­θέ­τει χρη­μα­το­κι­βώ­τιο ώστε να μη κιν­δυ­νεύ­ουμε να χάσουμε τις εγγυ­η­τι­κές. Ο Ροδίτης ολίγον ενδια­φέ­ρε­ται για τα προ­βλή­ματα, αλλά περισ­σό­τερο τον νοιάζει η σοβα­ρό­τητα που θα πρέπει να διέπει όλο το μηχα­νι­σμό του Δήμου μας. Θα ανα­θέ­σουμε συνεπώς σε συγκε­κρι­μένη υπη­ρε­σία να δια­χει­ρί­ζε­ται τις εγγυ­η­τι­κές επι­στο­λές νόμιμα, με τάξη και νοι­κο­κυ­ρε­μένα».

Έκδοση από­δει­ξης

είσπραξης-εξόφλησης

επί μίας συμ­βά­σεως

«Καλέ­σαμε τον προϊ­στά­μενο του τμή­μα­τος νέων τεχνο­λο­γιών και ηλε­κτρο­νι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης της Διεύ­θυν­σης Πλη­ρο­φο­ρι­κής, αυτόν ο οποίος προ­ΐ­στα­ται της ορθής λει­τουρ­γίας ενός λογι­σμι­κού. Ένα λογι­σμικό το οποίο δίνει σε ένα εισπρά­κτορα… από τον οποίο δεν απαι­τείς να γνω­ρί­ζει τι είδους χαρτί θα πρέπει να λάβει ένας Ροδίτης που έρχεται να πλη­ρώ­σει. Έρχεται κάποιος και μας δίνει 10 Ευρώ.

Ο εισπρά­κτο­ρας είτε θα πει ότι παίρνει 10 Ευρώ έναντι, χωρίς να γνω­ρί­ζει το λόγο, είτε θα δώσει εξο­φλη­τική από­δειξη, ή θα πρέπει να έχει ένα χαρτί πλήρως τεκ­μη­ριω­μένο, ότι εισπράτ­τει χρήματα στο πλαίσιο μίας σύμ­βα­σης. Όταν μία σύμβαση είναι μπλεγ­μένη, κανείς δεν έχει γνώση τι συμ­βαί­νει, αυτός ο οποίος κρατά τη σύμβαση και την εγγυ­η­τική, δηλώνει αναρ­μό­διος και λέει ότι δεν την έχει δια­βά­σει, ότι πήγε να τη δώσει σε άλλη διεύ­θυνση και αρνή­θη­καν να την πάρουν, μιλάμε για το 1% του δήμου που με στε­νο­χω­ρεί.

Για την από­δειξη στην οποία ανα­φέ­ρο­μαι συγκε­κρι­μένα, έχω δια­τά­ξει ΕΔΕ για να κατα­λάβω τι έχει συμβεί. Εμφα­νί­στηκε στην οικο­νο­μική επι­τροπή ο Προϊ­στά­με­νος της Διεύ­θυν­σης Τεχνο­λο­γιών και Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης να πει ότι έτσι παρέ­λαβε το σύστημα το 2016 και ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο λει­τουρ­γεί, σε σημείο που η εται­ρεία που μας παρέχει το λογι­σμικό και την υπο­στή­ριξη, να μας παρέχει εργα­ζό­με­νους οι οποίοι αυθαι­ρέ­τως κάνουν δουλειά υπη­ρε­σια­κού. Όποιος όμως υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν γνω­ρί­ζει και ότι έτσι γίνο­νταν τα πράγ­ματα ανέ­κα­θεν, όταν τον καλέσει ο Εισαγ­γε­λέας και του πει γιατί εξυ­πη­ρέ­τη­σες κάποιον να μη πλη­ρώ­σει το δήμο πάνω από 75.000 ευρώ (πρό­κει­ται για κακούρ­γημα), θα υπο­στη­ρί­ξει ότι φταίει ο δήμαρ­χος που δεν έπραξε όσα έπρεπε να πράξει. Συνεπώς, αυτό που λέω εγώ είναι ότι η Διεύ­θυνση Οικο­νο­μι­κών θα πρέπει να εξη­γή­σει στους εργα­ζό­με­νούς μας, ότι θα πρέπει να είναι ξεκά­θαρο γιατί δίδο­νται τα χρήματα που εισπράτ­το­νται, ή θα ανα­φέ­ρε­ται ότι πρό­κει­ται για έναντι ποσού».

Αλλαγή λογι­σμι­κού

Οικο­νο­μι­κών Υπη­ρε­σιών

«Δεν γίνεται να βγάζει το λογι­σμικό… χαρτί που να τεκ­μη­ριώ­νει ότι ο κάθε οφει­λέ­της εξοφλεί ολο­σχε­ρώς και αμε­τα­κλή­τως ένα ποσό το οποίο δεν είναι αληθές. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αλλάξει το πρό­γραμμα ή να ενερ­γο­ποι­η­θούν οι παρά­με­τροί του, ώστε να μην παίρνει στο λαιμό του τους εργα­ζό­με­νους και να μην εξαπατά τους εργα­ζό­με­νους. Ο κ. Προϊ­στά­με­νος εμφα­νί­στηκε στην οικο­νο­μική επι­τροπή ότι δεν γνώριζε…».

Κούρεμα ευκα­λύ­πτων

«Σύμφωνα με ενη­μέ­ρωση που είχα από τον αντι­δή­μαρχο Οικο­νο­μι­κών και τη γενική γραμ­μα­τέα του Δήμου, το ποσό που είχε προ­κη­ρυ­χτεί για το κλάδεμα των ευκα­λύ­πτων στα Κολύ­μπια, ήταν περίπου το διπλά­σιο από αυτό που επι­τρέ­πει ο νόμος, ήτοι 135.000 ευρώ. Η υπη­ρε­σία είχε εντάξει στη σύμβαση 300 δέντρα αν και ήταν 500 με 285.000 ευρώ χωρίς να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το σωστό τιμο­κα­τά­λογο.

Επικοινωνήσαμε-αντιδεοντολογικά-με τον ανάδοχο για να τον δια­βε­βαιώ­σουμε ότι θα δεχθούμε ότι πρό­κει­ται για ατυχές γεγονός και ότι δεν πρό­κει­ται για δόλο.

Δεν θέλουμε να ενερ­γο­ποι­ή­σουμε μηχα­νι­σμούς τιμω­ρίας, ούτε να τον κηρύ­ξουμε έκπτωτο… Προ­τεί­νο­ντας να μειώσει την τιμή στα όρια του νόμου και να συζη­τή­σουμε εάν θα το επέ­τρεπε ποτέ ο επί­τρο­πος να γίνει διόρ­θωση του ποσού. Αντί­θετα ο εργο­λά­βος θέλησε να προ­σφύ­γει στη Δικαιο­σύνη. Όπως και να έχει, δεν μπο­ρού­σαμε να δεχθούμε αυτό το ποσό. Είναι λάθος αυτό που θέλουν να επι­κοι­νω­νή­σουν κάποιοι στην κοι­νω­νία, ότι το κάναμε με απευ­θείας ανάθεση.

Είναι ξεκά­θαρη η ανάγκη να κου­ρευ­τούν αυτά τα δέντρα όχι όμως με τη διπλά­σια τιμή. Να γίνει το έργο άμεσα και με το σωστό τρόπο. Για εμάς εχθρός δεν είναι το ναι και όχι, αλλά να λει­τουρ­γούμε και ευτυχώς η Ελλη­νική Δικαιο­σύνη απέ­δειξε ότι είχαμε δίκιο και μας δικαί­ωσε. Φτάνει και ο εργο­λά­βος να κατα­λα­βαί­νει ότι ο αντί­λο­γος δεν είναι το να μας πατάξει και να πάρει από το ροδιακό λαό σχεδόν 300.000 ευρώ όταν δεν τα δικαιού­ται. Δεν τα δικαιού­ται και το γνω­ρί­ζει. Αδυνατώ να κατα­νο­ήσω ότι εργο­λά­βος ο οποίος δου­λεύει σε όλη την Ελλάδα και ξέρει από τέτοια έργα, ότι η τιμή ήταν διπλά­σια από αυτή που επι­βάλ­λει ο νόμος».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.