Τοπικές Ειδήσεις

«Οne man show» και η φετινή λογοδοσία της δημοτικής αρχής

Αν μη τι άλλο, εκτός από προεκλογική φιέστα, ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Ρόδου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00 , είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί, ξανά, σε μονόλογο του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ενώπιον ακροατηρίου φίλων της παράταξής του, για την παρουσίαση της 146σέλιδης λογοδοσίας του, που εξακολουθεί να μην έχει κοινοποιηθεί στις παρατάξεις της μειοψηφίας, κατά παράβαση του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πρόκειται να απέχουν, επισημαίνοντας, ότι δεν είναι δυνατόν να λάβουν μέρος σε μια ειδική συνεδρίαση, που έχει εξελιχθεί στην ουσία σε εκδήλωση με ψηφοφόρους και συγγενείς της πλειοψηφίας.
Ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος Ρόδου επέλεξε να πραγματοποιήσει το δημόσιο απολογισμό του όχι μόνον απέχει μακράν από το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και καταδεικνύει περίτρανα τη διαρκή αγωνία του να αποφύγει τον έλεγχο, την κριτική και εν γένει να έρθει αντιμέτωπος με τα πεπραγμένα του.
Καταστρατηγώντας τα όσα προβλέπει o κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου, δεν έδωσε στη μειοψηφία τα στοιχεία του απολογισμού πέντε ημέρες νωρίτερα ως όφειλε.
Για ακόμα μια φορά ο κ. Χατζηδιάκος αναδεικνύεται αρνητικός πρωταγωνιστής για αυτή την κορυφαία διαδικασία της δημοτικής αρχής.
Δυστυχώς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο κατεξοχήν αρμόδιος και υπεύθυνος για όλη τη διαδικασία, δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προφυλάξει τη διαδικασία, δηλώνουν παράγοντες της μειοψηφίας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συζήτηση για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής πραγματοποιείται σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και όχι σε ειδική συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του κ. Χατζηδιάκου.
Πρόκειται για μια κατάφωρα αντιθεσμική στάση, η οποία απαξιώνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που δεν θα συμπράξουν στην υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, σε μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα του κ. Χατζηδιάκου, που έχει μετατρέψει την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε μία στημένη επικοινωνιακή παράσταση.
Η συμμετοχή των παρατάξεων της μειοψηφίας στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι ούτε εθιμοτυπική ούτε επικοινωνιακή.
Είναι ουσιαστική, μαχητική και ακολουθεί τους κανόνες και τους όρους που προβλέπει η δημοκρατία.
Αυτή η τόσο σημαντική διαδικασία στο δήμο μας έχει χάσει το νόημά της και τη σημασία της αφού έχει μεταβληθεί σε ανούσια και αδιάφορη.
Θα παρουσιαστεί σίγουρα ένας απολογισμός γεμάτος βαρύγδουπα λόγια αρκετά «καλογραμμένος» σε μια προσπάθεια να ωραιοποιηθεί μια κατάσταση που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που ζει και τις ανάγκες του Ροδίτη.
Ο Κανονισμός εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου στο άρθρο 13 προβλέπει συγκεκριμένα τα εξής για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής:
«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν. 3463/2006, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάζεται από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης η ετήσια έκθεσή του.
2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του Προέδρου. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
3. Το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
4. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιμελείται σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.
5. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη συζήτηση διευθύνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει το ακροατήριο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Επίσης, μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
6. Στη συνέχεια, κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από τον δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.
7. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2, του Ν. 3852/2010».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου