Τοπικές Ειδήσεις

Νέα μήνυση εις βάρος του προσωρινά κρατούμενου πολιτικού μηχανικού

Ακόμη μια μήνυση για απάτη υποβλήθηκε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, εις βάρος του προσωρινά κρατούμενου για αδικήματα του είδους, πολιτικού μηχανικού.
Μηνυτής είναι ένας κάτοικος της Ιαλυσού ο οποίος, όπως εκθέτει, απευθύνθηκε στον μηνυόμενο προκειμένου να υποβάλει δήλωση ένταξης στον νόμο περί αυθαιρέτων κατασκευών και να ολοκληρώσει την υπαγωγή στον νόμο αυτό για ακίνητό του και συγκεκριμένα, μίας διώροφης κατοικίας.
Τον εγκαλούμενο του σύστησε η αδερφή του, στην οποία ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει παρόμοια εργασία τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Προς ανάθεση της ως άνω εργασίας πραγματοποίησαν, όπως υποστηρίζει, στις 26 Δεκέμβρη του έτους 2014 συνάντηση στο γραφείο του εγκαλούμενου, στην οποία συζήτησαν τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν και του παρέδωσε τα έγγραφα που του ζήτησε. Συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν ραντεβού ξανά στις 29 Δεκεμβρίου και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτής συνάντησης, ο εγκαλούμενος του κατέθεσε προσφορά για τις εργασίες τακτοποίησης, η οποία ανερχόταν στο ποσό των 15.816,75 ευρώ, και περιλάμβανε την αμοιβή του ύψους 700 ευρώ και το πρόστιμο, το οποίο υπολόγισε στο ποσό των 15.116, 75 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο εγκαλούμενος, όπως υποστηρίζει ο μηνυτής, τον ενημέρωσε πως το πρόστιμο στην πραγματικότητα ανερχόταν στο ποσό των 42.173,88 ευρώ και αν πληρωνόταν εντός του έτους 2014 σε μετρητά, θα έφτανε με την έκπτωση στο ποσό των 15.116,75 ευρώ.
Επειδή του έδωσε την εντύπωση πως προλαβαίνει την έκπτωση μόνο αν πληρωθεί το πρόστιμο μέχρι τέλη Δεκέμβρη, αμέσως, την ίδια μέρα του μετέφερε το ποσό των 15.116,75 ευρώ, το οποίο του ζήτησε και για το υπόλοιπο ποσό της αμοιβής του του είπε πως θα του το καταβάλει με την ολοκλήρωση της υπαγωγής.
Τα χρήματα αυτά κατέθεσε στον λογαριασμό συνεργάτιδας του και ο εγκαλούμενος φέρεται να τον ενημέρωσε πως η διαδικασία για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στον νόμο θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 εβδομάδες.
Κατά την περίοδο εκείνη, ο μηνυτής εργαζόταν σε ξενοδοχειακή εταιρεία στην Ιταλία. Μη γνωρίζοντας δε τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και μη έχοντας λόγω του φόρτου της εργασίας του, η οποία τον ανάγκαζε να λείπει πολύ συχνά στο εξωτερικό, δυνατότητα να τις ελέγξει με κάποιο τρόπο, εμπιστεύθηκε τον εγκαλούμενο. ‏Μετά από 2-3 βδομάδες από την καταβολή των χρημάτων, όχλησε τον εγκαλούμενο και τον ενημέρωσε πως η διαδικασία προχωράει.
Κατόπιν τούτου, όπως εκθέτει, ακολούθησε το μαρτύριό του. Καλούσε τον εγκαλούμενο τουλάχιστον 4-5 φορές κάθε μήνα ενώ μάλιστα τον επισκέφθηκε και στο γραφείο του 3 τουλάχιστον φορές μέχρι τον Ιούνιο 2015 έχοντας πάντα μαζί την αδερφή του, θέλοντας να ενημερωθεί για την υπόθεσή του.
Στην αρχή του έλεγε ότι η διαδικασία προχωράει, στη συνέχεια του είπε ότι το θέμα του είναι περίπλοκο, ακολούθως, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο Κτηματολόγιο, το οποίο εκείνος το φροντίζει και για τον λόγο αυτό θα πάρει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της υπαγωγής λίγο διάστημα παραπάνω από όσο περίμεναν.
‏Τον Ιούλιο του έτους 2015 τον κάλεσε ο εγκαλούμενος λέγοντάς του επι λέξει ότι “έχουμε μία εμπλοκή”. Του είπε, όπως υποστηρίζει ο μηνυτής, πως ενημερώθηκε ότι υπάρχει μία καταγγελία για το ακίνητό του από το έτος 2010 και πως λόγω της καταγγελίας αυτής εκκρεμεί η επιβολή προστίμου στην εφορία, το οποίο ανέρχεται ήδη στις 60.000 ευρώ και πως θα ανέβει κι άλλο αν δεν τακτοποιηθεί άμεσα.
Του είπε πως δεν διαθέτει 60.000 ευρώ κι εκείνος του απάντησε πως όταν το πρόστιμο βεβαιωθεί θα ανέλθει σε πολύ μεγαλύτερο ποσό.
Την ίδια μέρα, τον κάλεσε κάποιος κύριος, ο οποίος του συστήθηκε ως ελεγκτής της ΔΟΥ και του είπε πως διαχειρίζεται την υπόθεσή του και ότι υπάρχει κάποιο πρόστιμο για να βεβαιωθεί στην ΔΟΥ, το οποίο όταν βεβαιωθεί θα ανέλθει σε πολύ μεγαλύτερο ύψος από αυτό των 60.000 ευρώ.
Του είπε όμως, ότι επικοινώνησε μαζί του ο μηχανικός, ο οποίος τον ενημέρωσε πως είχε καταθέσει στον λογαριασμό του ήδη από το 2010 το ποσό των 26.900 ευρώ, ποσό στο οποίο ανερχόταν το πρόστιμο τότε και πως αν αυτό ισχύει το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι να πληρώσει ο μηχανικός το ποσό αυτό.
Κατόπιν τούτου κάλεσε και πάλι τον εγκαλούμενο, ο οποίος φέρεται να του είπε πως “αν μου δώσεις 26.900 θα το κλείσω στο ποσό αυτό”. Του απάντησε πως δεν το διαθέτει και εκείνος τον διαβεβαίωσε πως θα καλύψει εκείνος το ποσό των 6.300 ευρώ και του ζήτησε να βάλει εκείνος τα υπόλοιπα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό των 26.900 ευρώ, πάλι σε λογαριασμό συνεργάτη του.
‏Πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον εγκαλούμενο μετά τις καταβολές αυτές πάντα μαζί με την αδερφή του και εκείνος τον διαβεβαίωνε πως σε 20-30 μέρες θα πάρει τα χρήματα αυτά πίσω.
Στην πορεία αντιλήφθηκε ότι ο εγκαλούμενος απλά του αποσπούσε χρήματα με διάφορες δικαιολογίες χωρίς να έχει πραγματοποιήσει κάποια εργασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων του.
‏Δυο – τρεις μέρες μετά από διαμαρτυρίες του δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από κάποιον ελεγκτή δόμησης από το τμήμα αυθαίρετης δόμησης.
Εκείνος τον ενημέρωσε πως η στατική μελέτη για το ακίνητό του έχει εγκριθεί αλλά ότι επειδή τελικά το πρόστιμο για την υπαγωγή στον νόμο αυθαιρέτων είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει ήδη καταβάλει, πρέπει να πληρώσει έως 31/12/2018 επιπλέον το ποσό των 14.000 ευρώ και με αυτό το ποσό θα γίνει οριστική υπαγωγή. Του έδωσε μάλιστα και ως αριθμό της δήλωσης υπαγωγής στον νόμο περί αυθαιρέτων.
‏Κάλεσε τότε τον εγκαλούμενο, ο οποίος του είπε πως δεν γνωρίζει και τον κάλεσε την ίδια μέρα, για να του πει πως ότι του εγγυάται πως αν πληρώσει 14.000 ευρώ σε τρεις μέρες θα έχει την υπαγωγή στα χέρια του.
‏Κάλεσε τότε απευθείας στο ΥΠΕΚΑ, έδωσε τον αριθμό της δήλωσής του αλλά δεν βρέθηκε κάτι! Τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανείς κύριος με το όνομα που του είχε δώσει ο ελεγκτής και πως η διαδικασία που περιέγραψε δεν συνηθίζεται, κι όταν τους ενημέρωσε για το ποσό που πλήρωσε και του ζητείται ακόμα να πληρώσει τον ρώτησαν αν η υπαγωγή αφορά ξενοδοχείο.
‏Με τον ως άνω τρόπο, ήτοι με παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, με δόλο, ο εγκαλούμενος του απέσπασε συνολικά το ποσό των 36.400 ευρώ.
‏Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Ελλη Βελιάδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου