Ειδήσεις

Μέτρα και αντίμετρα θα ισχύσουν συνολικά από 1/1/2019

Αθήνα, 21
Θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία που έκλεισε στο χθεσινό Eurogroup μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι μέτρα και αντίμετρα δεν είναι υπό αίρεση, αλλά θα εφαρμοστούν συνολικά από 1/1/2019. «Σφίγγα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι περιλαμβάνουν τα δύο πακέτα μέτρων.
Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος από την εφαρμογή των μέτρων, απάντησε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είπε το αυτονόητο με βάση ό,τι σχύει από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι από τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων και άρα φόβος για επιπλέον μέτρα, για να συμπληρωθεί το κενό.
Επίσης, είπε ότι δεν θα χρειαστεί υπεραπόδοση των στόχων, για να ισχύσουν τα αντίμετρα.
Όσες φορές κι αν ρωτήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τα μέτρα που θα περιλαμβάνουν τα δύο πακέτα (μέτρα και αντίμετρα) παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που φτάνουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως προβλέπεται από την χθεσινή συμφωνία.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων και των αντίμετρων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα, απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όσο για τον χρόνο ένταξης στο QE, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι πρόβλημα να χαθεί η προθεσμία του Μαρτίου.
«Να επιστρέψει το Βερολίνο στο ρεαλισμό»
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η κρίσιμη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο σημείο αυτό κάλεσε το Βερολίνο «να επιστρέψει στο δρόμο του ρεαλισμού» και να υποχωρήσει από την παράλογη απαίτησή του για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για δέκα χρόνια.
Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία, ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.
«Στηρίξτε τη συμφωνία»
Στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου μπήκε η ΝΔ, για την οποία είπε πως «όχι μόνο δεν χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία, αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων και της ίδιας της πραγματικότητας».
«Αρνείται με πείσμα ότι χθες υπήρξε επί της αρχής συμφωνία» συνέχισε και την κατηγόρησε πως όπως και κατά την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης, έτσι και σήμερα συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία.
«Όσο το καταστροφολογικό σενάριό της θα διαψεύδεται, τόσο θα αυξάνεται η πολιτική της αμηχανία και θα γίνεται εμφανές το στρατηγικό της αδιέξοδο» είπε.
Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα κόμματα να αφήσουν την κινδυνολογία και να στηρίξουν τη συμφωνία «που δεν θα επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά». Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θέσει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση των μέτρων.
Κλείνοντας την ενημέρωση ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα.
Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

«Βόμβα» Σόιμπλε: Μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά
«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.
Πάντως ο Σόιμπλε τόνισε ότι μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
«Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο ίδιος. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις.
Eurogroup: Ποια είναι τα νέα μέτρα που βάφτισαν μεταρρυθμίσεις
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε να νομοθετήσει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα για το 2019, πέραν αυτών που προβλέπει η 2η αξιολόγηση. Αθήνα και Βρυξέλλες επιλέγουν να μιλάνε για «μεταρρυθμίσεις» αντί για «μέτρα λιτότητας».
Ωστόσο με non paper το Μαξίμου υποστηρίζει πως η «συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για “ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα”».
Αντιθέτως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ και το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν λένε πουθενά κάτι τέτοιο! Αν δεν υπήρχε το «non paper», από τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες προκύπτει ξεκάθαρα πως τα μέτρα αυτά θα γίνουν από φέτος νόμος του Κράτους και θα ληφθούν στα σίγουρα -και όχι προληπτικά εαν χρειαστεί.
Αντιθέτως «υπό αίρεση» (αν και εφόσον πιαστούν οι στόχοι) θα τελούν, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μόνον τα όποια θετικά «αντίμετρα» τυχόν θέλει να φέρει η κυβέρνηση και, άρα, θα παραμένει αμφίβολο ως το 2020 εάν θα εφαρμοστούν ποτέ τελικά. Άλλωστε στην κυβέρνηση απέκλειαν συνεχώς την ψήφιση μέτρων «υπό αίρεση» ως αδύνατη επειδή δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο της χώρας μας.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν διευκρινίζεται καν για πόσα χρόνια θα διαρκέσουν οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές (αναφέρονται αόριστα σαν «μεσοπρόθεσμες» για το 2018 και μετά).
Τα «σίγουρα» νέα μέτρα
Το Μαξίμου λέει πως «για κάθε 1 ευρώ νέο φόρο θα υπάρχει 1 ευρώ ελάφρυνσης» και αποφεύγει επιμελώς τις λέξεις «φόροι» και «συντάξεις».  Όπως περιέγραψε όμως ο ίδιος ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ τη συμφωνία για την νομοθέτηση των «μεταρρυθμίσεων», αυτές θα περιλαμβάνουν κα το αφορολόγητο και τις συντάξεις, στα πρότυπα του ΔΝΤ (“IMF like”).
Άρα το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι ζουν με λιγότερα και από 500 μήνα «καθαρά» και θα πληρώσουν φόρους που πριν δεν πλήρωναν, με αφορολόγητο κάτω από τις 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι λεπτομέρειες (κλίμακα, συντελεστές κλπ) θα συμφωνηθούν στην Αθήνα με την Τρόικα τις επόμενες μέρες.
Επιπλέον, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ανοίγει ξανά και το Ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση έλεγε πως έκλεισε οριστικά. Στο στόχαστρο μπαίνει αυτομάτως η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, σε όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.
«Παζάρι» για τους φόρους
Δεδομένες θεωρούνται η δραστική μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (π.χ. ιατρικές δαπάνες, επιδόματα, έκπτωση προκαταβολής φόρου κ.ά.) και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που θα προκαλέσει απώλειες 20%-30% από το 2019.
Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12%
Δανειστές: Πολιτική συμφωνία τον Απρίλιο, τα μέτρα θα ισχύσουν από Αύγουστο του 2018
Δυνατή αλλά όχι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου και νέος χρονικός ορίζοντας τίθεται στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα για το κλείσιμο της αξιολόγησης σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με τα χθεσινά μέτρα τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα από τη πλευρά της κυβέρνησης και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.
Παράλληλα τα νέα μέτρα δεν θα ισχύουν από την 1.1.2019 όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά από το τέλος του τρίτου προγράμματος, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018 καθώς το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 για τρία έτη λήγει τον Ιούλιο του 2018.
Ο μόνος τρόπος για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων για τη δημιουργία ενός ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου (για το κράτος και όχι για τον πολίτη που θα επιβαρυνθεί από τα μέτρα αυτά) είναι να υπάρξει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών πέρα του στόχου πλεονάσματος ύψους 3.5%  επί του ΑΕΠ.
Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί πιστεύουν πως είναι δυνατό η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο πλεονάσματος για το 2018, καθώς έχει γίνει «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009 έως σήμερα», όμως το ΔΝΤ δεν βλέπει το ίδιο ενδεχόμενο.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες στο να περάσει το πακέτο μέτρων από την Βουλή των Ελλήνων.
Πάντως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να μετάσχει στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την νομοθέτηση των νέων μέτρων. Χρονικά η απόφαση του αυτή από το ΔΣ του Ταμείου δεν αναμένεται να θα γίνει πριν από το καλοκαίρι.
Το Ταμείο φαίνεται να δυσφορεί ακόμα με το ζήτημα του χρονικού πλαισίου αναγκαστικής  επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% επί του ΑΕΠ. Για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Ταμείο αναμένεται να τη βασίσει στα πρώτα δύο με τρία έτη μετά το τέλος του μνημονίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου