ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δασικοί χάρτες – Κτηματολόγιο Ρόδου: Εκρηκτικό μείγμα απειλεί την οικονομία!

Δαμιανός Αθανασίου 6 λεπτά ανάγνωση
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Γιώργος Χατζη­μάρ­κος: «Η θερα­πεία στο ζήτημα των δασικών χαρτών έχει ήδη ξεκι­νή­σει. Παρα­κο­λου­θούμε κάθε μέρα, βήμα – βήμα την δια­δι­κα­σία  και δεν θα υπο­στεί­λουμε την σημαία του  εγκλή­μα­τος που ξεκί­νησε το 2014 μέχρι να απο­κα­τα­στα­θεί  πλήρως ο σεβα­σμός της ιδιω­τι­κής περιου­σίας των νησιω­τών»

Εκρη­κτικό για την τοπική οικο­νο­μία θα είναι το μείγμα της ανάρ­τη­σης των ανα­θε­ω­ρη­μέ­νων δασικών χαρτών στα Δωδε­κά­νησα την 5η Φεβρουα­ρίου 2021 και της αβε­βαιό­τη­τας γύρω από την επι­κιν­δυ­νό­τητα του κτηρίου του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου, η λει­τουρ­γία του οποίου έχει ανα­στα­λεί έως σήμερα.

Οπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», εν μέσω παν­δη­μίας του κορω­νοϊού, με τους πολίτες να δίνουν καθη­με­ρινά την μάχη της φυσικής και οικο­νο­μι­κής επι­βί­ω­σης, αλλά και σε μια κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, η κυβέρ­νηση κίνησε εκ νέου την δια­δι­κα­σία της ανάρ­τη­σης των δασικών χαρτών στα Δωδε­κά­νησα.

Οι πολίτες θα βρί­σκο­νται από την 5η Φεβρουα­ρίου 2021 σε ρυθμούς… δασικών χαρτών δεδο­μέ­νου ότι θα γίνει εκ νέου ανάρ­τηση των ανα­μορ­φω­μέ­νων και διορ­θω­μέ­νων χαρτών στα Δωδε­κά­νησα.

Θα πρέπει εντός 105 ημερών να υπο­βά­λουν τις αντιρ­ρή­σεις τους γεγονός που ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει ανα­στά­τωση και έξοδα.

Θυμί­ζουμε ότι η Πάτμος και η Σύμη χαρα­κτη­ρί­στη­καν αρχικώς δασικές σε ποσοστό μεγα­λύ­τερο του 80%(!), ενώ δεν έχει ακόμη ξεκα­θα­ρί­σει αν έχει επι­λυ­θεί σε όλη του την έκταση το πρό­βλημα που είχε δημιουρ­γη­θεί με το να χαρα­κτη­ρι­στούν αρχικώς δασικές οι εκτά­σεις με φρύγανα (και επι­πλέον στα Δωδε­κά­νησα κατά τεκ­μή­ριο δημό­σιες), επιλογή που «επι­βλή­θηκε» με απο­φά­σεις του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας.

Ναι μεν έχει ληφθεί απόφαση να χαρα­κτη­ρί­ζο­νται εφ’ εξής εκτά­σεις με φρύγανα ως χορ­το­λι­βα­δι­κές αλλά το σύνολο των ιδιο­κτη­τών δεν έχουν υπο­βά­λει σχε­τι­κές αντιρ­ρή­σεις με απο­τέ­λε­σμα να απαι­τεί­ται η υποβολή ενστά­σεων στην αρμόδια επι­τροπή αφού οι χάρτες δεν είναι πλήρως επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νοι επ’ αυτού.

Το πρό­βλημα καθί­στα­ται εξαι­ρε­τικά σοβαρό και για τον πρό­σθετο λόγο ότι το Κτη­μα­το­λό­γιο Ρόδου (η λει­τουρ­γία του οποίου έχει ανα­στα­λεί εως σήμερα και παρα­μέ­νει άγνωστο αν θα λει­τουρ­γή­σει και κάτω από ποιους όρους με δεδο­μένη την επι­κιν­δυ­νό­τητά του, όπως συγκλί­νουν εκθέ­σεις μηχα­νι­κών της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου και της Πολε­ο­δο­μίας του Δήμου Ρόδου για τους σοβάδες στο εσω­τε­ρικό του), είναι η μόνη υπη­ρε­σία που παρέχει στους ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των στη Ρόδο την δυνα­τό­τητα να εξεύ­ρουν στοι­χεία για να υπο­στη­ρί­ξουν τις ενστά­σεις που τυχόν θα υπο­βά­λουν κατά του κύρους των δασικών χαρτών που θα αναρ­τη­θούν.

Με άλλα λόγια επι­χει­ρεί­ται η ανάρ­τηση των δασικών χαρτών σε εξαι­ρε­τικά ακα­τάλ­ληλο χρόνο και μάλιστα ενώ είναι αδύνατο ακόμη κι αν λει­τουρ­γή­σει το Κτη­μα­το­λό­γιο σε συν­θή­κες κορω­νοϊού, για τους πολίτες, να τους αντι­κρού­σουν με ενστά­σεις!!!

Πιο συγκε­κρι­μένα αρμο­δίως έχουν απο­στα­λεί ενόψει ανάρ­τη­σης των δασικών χαρτών την 5η Φεβρουα­ρίου 2021 δύο εγκύ­κλιες οδηγίες από το Υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας.

Με την πρώτη δίδο­νται οδηγίες για την ανάρ­τηση των χαρτών και επι­ση­μαί­νε­ται μεταξύ άλλων ότι οι περιο­χές στις οποίες υπο­βλή­θη­καν αντιρ­ρή­σεις κατά του περιε­χο­μέ­νου των ήδη αναρ­τη­θέ­ντων δασικών χαρτών δεν τίθε­νται σε δια­δι­κα­σία επα­νυ­πο­βο­λής αντιρ­ρή­σεων, αφού είτε έχουν εξε­τα­στεί από τις ΕΠ.Ε.Α. και έχουν εκδοθεί σχε­τι­κές απο­φά­σεις, είτε έχουν ανα­μορ­φω­θεί με τις νέες ισχύ­ου­σες δια­τά­ξεις είτε θα προ­ω­θη­θούν προς εξέταση στις νέες ΕΠ.Ε.Α..

Τονί­ζε­ται έτσι ότι στην Σύμη και στην Πάτμο για τους δασι­κούς χάρτες που αναρ­τή­θη­καν και κυρώ­θη­καν πριν την ισχύ του ν. 4685/2020, αντιρ­ρή­σεις δέχεται μόνο το ανα­μορ­φού­μενο τμήμα του δασικού χάρτη.

Η δεύτερη εγκύ­κλιος αφορά στην προ­ε­τοι­μα­σία των υπη­ρε­σιών για την ανάρ­τηση των χαρτών και επι­ση­μαί­νε­ται ότι δεν θα αναρ­τη­θούν στην παρούσα φάση στη Ρόδο οι χάρτες στα σχέδια πόλης και στους οικι­σμούς!

Οι ανωτέρω περιο­χές, θα συμπλη­ρώ­σουν τον δασικό χάρτη σε επόμενο στάδιο, αφού πρώτα εξα­σφα­λι­στεί η ακριβής χωρο­θέ­τηση και ψηφιο­ποι­η­μένη απει­κό­νιση των εκτά­σεων που εμπί­πτουν στις αντί­στοι­χες διοι­κη­τι­κές πράξεις με σαφή αναφορά στην κάθε μια εξ αυτών και στη συνέ­χεια θα τύχουν του προ­βλε­πό­με­νου εκ των κει­μέ­νων δια­τά­ξεων ειδικού (άρθ. 24 ν. 3889/2020) ή συμπλη­ρω­μα­τι­κού χει­ρι­σμού (ανάρ­τηση).

Θυμί­ζουμε ότι στη Σύμη, αμιγώς δασικές εκτά­σεις χαρα­κτη­ρί­στη­καν 56.000 στρέμ­ματα, ενώ ακόμα 1.000 στρέμ­ματα ήταν δασω­μέ­νοι αγροί, εκχερ­σω­μέ­νες εκτά­σεις και ανα­δα­σω­τέα. Ετσι, σε ποσοστό 89,5% ο δασικός χάρτης ήταν «πρά­σι­νος».

Αντί­στοιχα στην Πάτμο, 30.200 στρέμ­ματα από τα 39.800 στρέμ­ματα του δασικού χάρτη, ενώ ακόμα 3.000 στρέμ­ματα ήταν δασω­μέ­νοι αγροί, εκχερ­σω­μέ­νες εκτά­σεις και ανα­δα­σω­τέα.

Οπερ συνε­πά­γε­ται ότι έχει δασική μορφή το 83,2% του χάρτη.

Με την ανάρ­τηση των δασικών χαρτών ανα­μέ­νε­ται πάντως να προ­κύ­ψει μείζον ιδιο­κτη­σιακό πρό­βλημα και απαι­τεί­ται πολύ­χρονη και δαπα­νηρή δια­δι­κα­σία για να διεκ­δι­κη­θούν ιδιο­κτη­σίες.

Σημειώ­νε­ται ότι όσον αφορά στη Ρόδο και στην Κω, μπορεί το ιδιο­κτη­σιακό καθε­στώς να μην αλλάξει λόγω του Κτη­μα­το­λο­γίου, όμως πολλές εκτά­σεις θα αχρη­στευ­θούν, διότι, χαρα­κτη­ρι­ζό­με­νες ως χορ­το­λι­βα­δι­κές ή δασικές, δεν θα υπάρχει δυνα­τό­τητα αξιο­ποί­η­σής τους.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, σε όλους τους τόνους έχει δια­τυ­πώ­σει την ανη­συ­χία του για τις επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μία και την κοι­νω­νία από την ένταξη στους δασι­κούς χάρτες και εκτά­σεων που είναι χαρα­κτη­ρι­σμέ­νες εως σήμερα ως αγρο­τι­κές ή χορ­το­λι­βα­δι­κές, δια­δι­κα­σία που ισο­δυ­να­μεί με δήμευση ιδιω­τι­κών περιου­σιών και με ακόμη μεγα­λύ­τε­ρες παρε­νέρ­γειες και από αυτές της κατάρ­γη­σης των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ.

Χθες δήλωσε στην «δημο­κρα­τική» τα εξής: «Η θερα­πεία στο ζήτημα των δασικών χαρτών έχει ήδη ξεκι­νή­σει. Παρα­κο­λου­θούμε κάθε μέρα, βήμα – βήμα την δια­δι­κα­σία και δεν θα υπο­στεί­λουμε την σημαία του εγκλή­μα­τος που ξεκί­νησε το 2014 μέχρι να απο­κα­τα­στα­θεί πλήρως ο σεβα­σμός της ιδιω­τι­κής περιου­σίας των νησιω­τών».

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΡΟΔΟΥ

Πέραν των αυτο­νό­η­των συνε­πειών στην τοπική οικο­νο­μία από τη μη λει­τουρ­γία του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου, το ζήτημα της ανάρ­τη­σης των δασικών χαρτών απο­τε­λεί, όπως προ­α­να­φέρ­θηκε πρό­σθετο πρό­βλημα και για την συγκε­κρι­μένη υπη­ρε­σία.

Ακόμη κι αν ληφθεί σήμερα απόφαση από τον υπουργό Δικαιο­σύ­νης για την επα­να­λει­τουρ­γία της υπη­ρε­σίας και την εκκρε­μό­τητα που έχει συσ­σω­ρευ­θεί και σε συν­θή­κες λει­τουρ­γίας με μέτρα απο­τρο­πής της εξά­πλω­σης του κορω­νοϊού, είναι αδύ­να­τον να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι εκα­το­ντά­δες αιτή­σεις για την χορή­γηση στοι­χείων στους πολίτες που θα ανα­γκα­στούν να υπο­βά­λουν ενστά­σεις κατά του κύρους των δασικών χαρτών.

Πρό­κει­ται πραγ­μα­τικά για σοβαρό θέμα, για παρα­λο­γι­σμό στην δημόσια διοί­κηση στην κυριο­λε­ξία, καθώς και κάτω από φυσιο­λο­γι­κές συν­θή­κες δεν θα μπο­ρούσε να λει­τουρ­γή­σει.

Σημειώ­νε­ται μάλιστα ότι όλες οι εκθέ­σεις αρμο­δίων υπη­ρε­σιών συγκλί­νουν ότι εξα­κο­λου­θεί να υφί­στα­ται επι­κιν­δυ­νό­τητα για τη λει­τουρ­γία της υπη­ρε­σίας στο εσω­τε­ρικό της.

«Από την αυτοψία στους εσω­τε­ρι­κούς χώρους του Κτη­μα­το­λο­γίου δεν δια­πι­στώ­θη­καν ιδιαί­τε­ρες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις από την γενό­μενη αυτοψία την Άνοιξη του 2020, όπου είχαν δια­πι­στω­θεί τοπικές επι­κιν­δυ­νό­τη­τες από φθαρ­μένα εσω­τε­ρικά επι­χρί­σματα (φου­σκώ­ματα και κατα­πτώ­σεις) που προ­κα­λού­νται από την εισροή στα στοι­χεία του κτηρίου ομβρίων από την κατε­στραμ­μένη υγρο­μό­νωση του δώματος, του συστή­μα­τος απορ­ροής των ομβρίων και τις λάθος ρήσεις στο δώμα. Δυστυ­χώς από τότε δεν έχει γίνει κάποια διορ­θω­τική παρέμ­βαση, παρά την προ­σφορά μελέτης απο­κα­τά­στα­σης της μόνωσης του δώματος, από το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδε­κα­νή­σου.

Για την άρση του ανωτέρω ενδε­χό­με­νου κιν­δύ­νου, είχε ζητηθεί τότε ο απο­κλει­σμός της χρήσης της νοτια­να­το­λι­κής αίθου­σας, κάτι που συστή­νε­ται να εξα­κο­λου­θή­σει να ισχύει. Το μέτρο συστή­νε­ται να επε­κτα­θεί και με τον απο­κλει­σμό της νοτιο­δυ­τι­κής αίθου­σας» ανα­φέ­ρε­ται στην τελευ­ταία έκθεση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.