Ρεπορτάζ

Έκθεση – σοκ: Πώς τα μνημόνια κατέστρεψαν την Ελλάδα

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα η ετήσια επισκόπηση σχετικά με “τις εξελίξεις στην απασχόληση και τις κοινωνικές προκλήσεις στην Ευρώπη”, που παρουσίασε η Κομισιόν.

Η έκθεση, 504 σελίδων, συνιστά κυνική ομολογία ότι η εσωτερική υποτίμηση (συγκράτηση μισθών και τιμών) στην

οποία υποχρεώθηκαν οι χώρες τους ευρώ λόγω της αδυναμίας τους για νομισματική υποτίμηση οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής ένδειας, όπως παραδέχεται επισήμως η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναποτελεσματικές αποδεικνύονται οι κοινωνικές παροχές στην Ελλάδα, καθώς μειώνουν τη φτώχεια πολύ λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία χαρακτηρίζονται από πολύ μικρή αποτελεσματικότητα των κοινωνικών παροχών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνια φτώχεια, σημειώνει η Επιτροπή.

Παράλληλα, η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 2008-2013 από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ παρά το γεγονός ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε αισθητά στη χώρα μας, ελάχιστα ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα, καταμετρημένη ως εξαγωγές.

Η Ελλάδα έχει ακόμη τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ 2008-2012 και η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κυρίως λόγω της μείωσης της απασχόλησης, και όχι λόγω της αύξησης της παραγωγής.

Την περίοδο 2008-2012 η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των πολιτών που δεν συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης στην Ευρώπη.

Επίσης, μεταξύ 2009-2011 η μετανάστευση υπηκόων τρίτων χωρών προς την Ελλάδα, μειώθηκε κατά 14%, ενώ η μετανάστευση από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 170%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (35% του πληθυσμού), μετά από τη Βουλγαρία ,τη Ρουμανία και τη Λετονία.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης είναι οι γυναίκες και στη χώρα μας παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι αγόρασαν χωρίς απόδειξη αγαθά και υπηρεσίες τον προηγούμενο χρόνο (30%), ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 29%.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των εργαζομένων (10%) που πληρώνονται τον μισθό τους σε μετρητά και όχι μέσω τράπεζας, ενώ κατά μέσο όρο παρατηρείται μείωση στην ΕΕ.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στην Ελλάδα, οφείλεται στη δραματική μείωση των εισαγωγών και δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ.

Τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα η αύξηση του εισοδήματος του φτωχότερου 10% του πληθυσμού είναι σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του εισοδήματος του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού. Κάτι που καθιστά την Ελλάδα εξαίρεση στην ΕΕ.

Η μέση ετήσια αύξηση ήταν 1,8% στους πλούσιους και 3,4% στους φτωχούς. Το 2012 το 34,6% του πληθυσμού στην Ελλάδα απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, καταλήγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου