Τοπικές Ειδήσεις

Το Ορος των Ελαιών της Ρόδου

Δ.ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ
Δημοσίευμα της Εφημερίδας  Συντακτών  μετά από σχετικό ρεπορτάζ της Δημοκρατικής:
«Θέλουμε να παρακινήσουμε και άλλες ομάδες πολιτών προκειμένου, από κοινού, να πείσουμε την πολιτεία να προστατεύσει αυτά τα δέντρα με νομοθετική ρύθμιση»

Η αντίληψη της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού για διακοπές στον ήλιο και στη θάλασσα και η έλλειψη οικοτουριστικής κουλτούρας από τους ντόπιους επιχειρηματίες αλλά και τις τοπικές αρχές του νησιού ήταν για τον οραματιστή οικονομολόγο και επιχειρηματία του τουρισμού, Δημήτρη Κούκουλα, όχι μόνο τροχοπέδη για τον εμπλουτισμό τουριστικού προϊόντος και καταστροφή για το φυσικό περιβάλλον του νησιού, αλλά και το «τέλος της αθωότητας».

Το τέλος της μνήμης για τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των χωρικών της Ρόδου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. «Το τέλος των αξιών της ζωής που έρχεται αναπόφευκτα όταν αυτές διαχωρίζονται από τις ρίζες τους» δήλωσε και γι’ αυτές τις αξίες παλεύει χρόνια ο κ. Κούκουλας, αξίες θεμελιώδεις που μπορούν να οδηγήσουν στην αναγέννηση της χώρας μας.

Ενα μουσείο χωρίς τοίχους

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός οικολογικού μουσείου στη Ρόδο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των ημιορεινών κοινοτήτων της Ρόδου δεν είναι καινούργια. Πίσω στο μακρινό 2008 η ιδέα «για ένα οικολογικό μουσείο στη Ρόδο ως ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ως ταξίδι στο περιβάλλον της Ρόδου» έγινε πρόταση από τον κ. Κούκουλα προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόταση που συζητήθηκε και υιοθετήθηκε στο 1ο Τοπικό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ρόδου για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μια πρόταση όμως που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. «Ολους αυτούς με τους βαρύγδουπους τίτλους και τα οφίτσια στη τοπική κοινωνία της Ρόδου το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα φώτα της δημοσιότητας. Μόλις το συνέδριο τελείωσε δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να προωθήσουν κάτι απ’ όσα είχαν αποφασίσει» μου είπε ο κ. Κούκουλας.

Ωστόσο ο ενεργός πολίτης δεν το βάζει κάτω. Το 2011 ιδρύει μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, το «ECOMUSEUM Rodos», και μέσα από διάφορες βιωματικές δράσεις προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να αναδείξει την αγροτική ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των χωριών της Ρόδου, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή.

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, καυσόξυλα; Κι όμως…

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που βλέπει να εκριζώνονται προκειμένου να γίνουν καυσόξυλα για τα τζάκια, είναι γι’ αυτόν εικόνα ανείπωτης καταστροφής. Η αγωνία του εκδηλώνεται με αγώνα για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, για την ανάγκη να προστατευτούν αυτά τα ιστορικά ελαιόδεντρα και οδηγεί την οργάνωση στη δημιουργία του «Πρώτου Πάρκου Φυσικής Βλάστησης Υπεραιωνόβιων Ελαιόδεντρων» στη Ρόδο και στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι μέσα από αυτόν τον χώρο να προστατεύσουμε τα “ιερά” δέντρα των προγόνων μας και κατ’ επέκταση τις πολύ βαθιές ρίζες μας. Να τα αναδείξουμε ως ιστορικά μνημεία φύσης και να παρακινήσουμε την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση να τα προστατεύσει με νομοθετικό πλαίσιο ανάλογο με των δασών της πεύκης και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής» είπε ο κ. Κούκουλας.

Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων σε ένα κατ’ εξοχήν αγροτικό χωριό στην ενδοχώρα της Ρόδου θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του πάρκου. «Πρόκειται για έναν φυσικό ελαιώνα με περισσότερα από 30-40 ελαιόδεντρα ηλικίας τουλάχιστον 1.000 ετών» εξηγεί. Αρχικά θα περιποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα δέντρα και θα αποκαταστήσουν το φυσικό τοπίο, που σήμερα λειτουργεί ως παράνομη χωματερή, ενώ στο μέλλον θα προσπαθήσουν να εντάξουν στη δράση παρακείμενα αγροκτήματα με περίπου 120 ελαιόδεντρα. Το πάρκο θα συμπληρωθεί και με άλλα στοιχεία που θα έχουν αναφορά στην ιστορία της ελιάς και του ελαιόλαδου στο βάθος των χρόνων, αλλά και στη συμβολή αυτού του δέντρου στην παραγωγική ζωή των κατοίκων της περιοχής για εκατοντάδες ή και για χιλιάδες χρόνια.

«Μέσα από τον χώρο θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους προγόνους μας, οι οποίοι μας χάρισαν έναν τόπο ευλογημένο, πλούσιο σε ιστορία και μας έδωσαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε σε αυτόν» δήλωσε ο κ. Κούκουλας, ενώ ευχήθηκε η κίνηση των ενεργών πολιτών της Ρόδου να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για την υπόλοιπη χώρα.

«Θέλουμε να παρακινήσουμε και άλλες ομάδες πολιτών προκειμένου, από κοινού, να πείσουμε την πολιτεία να προστατεύσει αυτά τα δέντρα με νομοθετική ρύθμιση» κατέληξε. Είθε να ακουστεί η φωνή του.

Πηγή: efsyn.gr

Βασιλική Γραμματικογιάννη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου