ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεργία, μετανάστευση «μαστίζουν» τους νέους γιατρούς-“Αόρατοι” στα νησιά του Αιγαίου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
γιατρός

Σε “επίπεδα ρεκόρ” έχει ανέλθει η ανεργία των γιατρών, με το 11,48% να είναι άνεργοι και το 16,02% υπο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, ενώ 7.340 γιατροί της Αθήνας έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την Ελλάδα τα τελευ­ταία έξι χρόνια.

Σύμφωνα με στοι­χεία του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Αθηνών (ΙΣΑ) 3.821 γιατροί είναι επι­σή­μως άνεργοι, εκ των οποίων 1.259 λαμ­βά­νουν επίδομα ανερ­γίας περίπου 360 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα, η ανα­λο­γία γιατρών και πλη­θυ­σμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοί­κους, όταν ο μέσος ευρω­παϊ­κός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοί­κους. Σε ό,τι αφορά τη γεω­γρα­φική κατα­νομή των γιατρών, στην Ελλάδα, το 46% του ιατρι­κού δυνα­μι­κού βρί­σκε­ται στο λεκα­νο­πέ­διο της Αττικής, με το χαμη­λό­τερο ποσοστό, κάτω του 2%, να βρί­σκε­ται στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Τα παρα­πάνω στοι­χεία έδωσε ο πρό­ε­δρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατού­λης σε ημερίδα με θέμα “Νέοι γιατροί, παρόν και μέλλον”, όπου επι­ση­μάν­θηκε ότι «ο πλη­θω­ρι­σμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαι­ρε­τικά μικρή απορ­ρο­φη­τι­κό­τητα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιω­τικό τομέα, δημιουρ­γεί ασφυ­κτικά προ­βλή­ματα στην επαγ­γελ­μα­τική τους απο­κα­τά­σταση και εξαι­ρε­τικά χαμη­λούς μισθούς».

Όσον αφορά τη μετα­νά­στευση των γιατρών, σύμφωνα με στοι­χεία του ΙΣΑ, από τους 7.340 που έφυγαν στο εξω­τε­ρικό τα τελευ­ταία έξι χρόνια, οι 5.406 μετα­νά­στευ­σαν ανα­ζη­τώ­ντας εργασία από το 2011 και μετά. Μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφο­ρούσε κυρίως τους απο­φοί­τους ιατρι­κών σχολών που ολο­κλή­ρω­ναν το αγρο­τικό τους, ενώ από το 2010 η κατά­σταση άλλαξε και εκτι­νά­χθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδι­κευ­μέ­νων γιατρών.

Σχετικά με τη γεω­γρα­φική κατα­νομή των γιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρι­κού δυνα­μι­κού βρί­σκε­ται στο λεκα­νο­πέ­διο της Αττικής, δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακε­δο­νία με ποσοστό γύρω στο 17%, στην τρίτη θέση, με ποσοστά λίγο πάνω του 15%, κατα­τάσ­σε­ται η Δυτική Ελλάδα, η Θεσ­σα­λία και η Κρήτη. Σε άλλες περιο­χές ο αριθμός των γιατρών είναι σημα­ντικά μικρό­τε­ρος, μόλις 3% στη Στερεά Ελλάδα όπου κατοι­κεί το 8% του πλη­θυ­σμού, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαί­νο­νται κάτω του 2%.

«Αντι­με­τω­πί­ζουμε μια παρά­λογη στρέ­βλωση, που απο­δει­κνύει περί­τρανα την αδυ­να­μία της κεντρι­κής εξου­σίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και απο­τε­λε­σμα­τική πολι­τική υγείας. Την ώρα που υπάρχει υπερ­πλη­θώρα νέων γιατρών που μαστί­ζο­νται από την ανεργία, το σύστημα υγείας καταρ­ρέει από την έλλειψη ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού. Σήμερα, δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακά­λυ­πτοι από βασικές ειδι­κό­τη­τες, και οι κάτοι­κοί τους είναι στο έλεος του Θεού», ανέφερε ο πρό­ε­δρος του ΙΣΑ, ζητώ­ντας να ανοί­ξουν οι συμ­βά­σεις του ΕΟΠΥΥ για όλους τους για­τρούς.

Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.