Ρεπορτάζ

Καταδίκη πρώην προέδρου αγροτικού συνεταιρισμού για απάτη και πλαστογραφία

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το απόγευμα της Παρασκευής το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν πρώην πρόεδρο αγροτικού συνεταιρισμού, πρώην πρόεδρο δημοτικής κοινότητας και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στον Δήμο Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος πλαστογραφίας μετά χρήσεως και απάτης.
Κατηγορήθηκε, ειδικότερα, για το ό,τι ενώ δεν είχε εξουσία εκπροσώπησης του αγροτικού συνεταιρισμού, αφού η θητεία του ως προέδρου είχε λήξει, εξέδωσε επ’ονόματι και για λογαριασμό τού ανωτέρω συνεταιρισμού επιταγή της Τράπεζας Πειραιώς, ποσού 25.000 ευρώ σε διαταγή του εαυτού του, ατομικά.

Τούτο φέρεται να έπραξε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό Βούλευμα, προκειμένου να παραπλανήσει τους αρμοδίους υπαλλήλους της πληρώτριας Τράπεζας Πειραιώς και δη τους εργαζόμενους στο κατάστημα Εθνικής Αντιστάσεως, της παραπάνω τράπεζας, ενώπιον των οποίων εν συνεχεία ενεφάνισε την επιταγή, ότι είχε τάχα την εξουσία να υπογράψει και να εκδώσει νομίμως στο όνομα του συνεταιρισμού και στη συνέχεια να εισπράξει ο ίδιος, ως λήπτης και νόμιμος κομιστής αυτής, το ενσωματωμένο σε αυτήν ποσό.
Επιπλέον φέρεται να δήλωσε ψευδώς στους υπαλλήλους τής εν λόγω τράπεζας ότι είχε δικαίωμα να εκδώσει νομίμως στο όνομα τού ως άνω συνεταιρισμού την επίδικη επιταγή, έπεισε δε αυτούς να προβούν σε περιουσιακή διάθεση με χρέωση του τηρουμένου στην τράπεζα λογαριασμού του συνεταιρισμού του ποσού των 25.000 ευρώ.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο μηνυόμενος διετέλεσε πρόεδρος του συνεταιρισμού, από το έτος 2010 έως και τον Μάρτιο του 2015.
Αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου, που προέκυψε από τις εκλογές που διενεργήθηκαν τον Μάρτιο, η νέα διοίκηση ζήτησε τα βιβλία και τα στοιχεία του συνεταιρισμού από τον μηνυόμενο, ο οποίος φέρεται να μην ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις.
Ζητώντας στοιχεία από τράπεζα ενημερώθηκαν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του είχε ζητήσει και είχε λάβει μπλοκ με είκοσι φύλλα επιταγών συνδεδεμένα με λογαριασμό όψεως του συνεταιρισμού, χωρίς αυτό να το γνωρίζει κανείς εκ των προηγουμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου και χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη σχετικής απόφασης.
Φέρεται να αιτήθηκε την έκδοση του μπλοκ το έτος 2013 βάσει πρόβλεψης που υπήρχε στο καταστατικό, το οποίο όμως είχε τροποποιηθεί τον Μάρτιο του 2012, και του είχε αφαιρέσει τη δυνατότητα αυτή.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αναφορά, τον Ιούλιο του 2015 κι ενώ δεν είχε καμία εξουσία εκπροσώπησης του συνεταιρισμού φέρεται να κατέθεσε προς είσπραξη και τελικά να εισέπραξε με κατάθεση σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, επιταγή ύψους 25.000 ευρώ εις διαταγήν του, την οποία μάλιστα είχε σφραγίσει με την επίσημη σφραγίδα του συνεταιρισμού και την οποία είχε παρατύπως στην κατοχή του.
Η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού ζήτησε και έλαβε κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού από το έτος 2010 έως το έτος 2015, με την οποία διαπιστώθηκαν 11 κινήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
Απολογούμενος υποστήριξε, ότι το ιστορικό της μηνυτήριας αναφοράς, που του υποβλήθηκε είναι αναληθές και αποσκοπεί στο να απαλλαγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο από τις υποχρεώσεις του συνεταιρισμού απέναντί του.
Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι είχε κατ’ επανάληψη καλύψει με δικά του χρήματα τη συμμετοχή του συνεταιρισμού σε πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών νησιών από το οποίο μέλη ελάμβαναν επιδοτήσεις για την αγορά τροφών.
Σε ό,τι αφορά στις αναλήψεις ποσών, αυτές έγιναν κατόπιν απόφασης του ΔΣ, ενώ ανέφερε πού δαπάνησε τα χρήματα.
Πρόσθεσε επίσης ότι παρέδωσε όλα τα βιβλία στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκτός από το μπλοκ των επιταγών, καθόσον ο πληρεξούσιος δικηγόρος ήθελε να γίνει με υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής που έγινε αργότερα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι είναι πρόεδρος σε δημοτική κοινότητα, δεν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος και βεβαίως θα βρίσκεται στη διάθεση της ανακριτικής και δικαστικής αρχής. Έχει λευκό ποινικό μητρώο και όλος του ο βίος διέπεται από εντιμότητα και νομιμότητα. Επεσήμανε, επίσης, ότι η κίνηση τής εναντίον του δίωξης, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην οικογένειά του και στην επαγγελματική του δράση, η οποία πάντα διακρινόταν από διαφάνεια και έχει κλονίσει την αξιοπιστία του στην μικρή κοινωνία της κοινότητας της οποίας είναι πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Σταύρος Σταυρής, ενώ τον συνεταιρισμό εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Στέργος Λεβέντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου