Ρεπορτάζ

Προστασία πολύτεκνης οικογένειας από αισχρό bullying μέσω του διαδικτύου

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων έγινε δεκτή η αίτηση που άσκησαν οι γονείς και οι τρεις κόρες οικογένειας για την προστασία τους από έναν ημεδαπό, πρώην σύντροφο άλλης αδελφής τους, από αισχρό bullying με την χρήση του διαδικτύου και των social media.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε, ερήμην του καθ’ ου, έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση και τον υποχρεώνει να παραλείπει την προσβολή της προσωπικότητας του πρώτου, της δεύτερης και της τρίτης των αιτούντων στο μέλλον με εξυβριστική, απειλητική ή παρενοχλητική συμπεριφορά σε βάρος τους.
Τον υποχρεώνει παραπέρα να μην προσεγγίζει τον πρώτο, δεύτερη και τρίτη των αιτούντων και την κείμενη στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου κατοικία τους, σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων και να μην φέρεται με οποιοδήποτε εξυβριστικό, απειλητικό και γενικώς μειωτικό της προσωπικότητας των πρώτου, δεύτερης και τρίτης των αιτούντων μέσω μηνυμάτων στα προφίλ που διατηρούν αυτοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Απειλεί σε βάρος του για κάθε παράβαση των παραπάνω διατάξεων της απόφασης, χρηματική ποινή 500 ευρώ και προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μηνός.
Πιο συγκεκριμένα ενώπιον του δικαστηρίου προσέφυγαν οι γονείς και οι τρεις κόρες οικογένειας της Ρόδου κατά του ημεδαπού.
Η πολύτεκνη οικογένεια αποτελείται από δυο ακόμη κορίτσια εκ των οποίων η μια διατηρεί δεσμό με τον καταγγελλόμενο.
Ο τελευταίος φαίνεται να ασχολείται συστηματικά με το διαδίκτυο και μάλιστα με το deep και dark web και να παρενοχλούσε με πολλούς τρόπους τα κορίτσια τα οποία τον υποψιάστηκαν, τον κατήγγειλαν και κατέληξε στην ταυτότητά του μέσω ηλεκτρονικών ιχνών που διακριβώθηκαν, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η οικογενειακή γαλήνη και ηρεμία της οικογένειας κλονίστηκε, όπως επεσήμαναν, από αδικοπρακτικές συμπεριφορές και διαδοχικές προσβολές της προσωπικότητάς τους από τον καταγγελλόμενο ο οποίος απέστειλε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης instagram σχόλια υβριστικά και σεξουαλικά επί τριήμερο, στην μια κόρη και μηνύματα με αισχρό περιεχόμενο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Του αποδίδεται μάλιστα ότι δημιούργησε στο instagram, προφίλ με το όνομά της και με φωτογραφία της εικονικό, ενώ το ίδιο έκανε και σε αδελφή της.
Φέρεται να υπέκλεψε φωτογραφικό υλικό μιας άλλης και να την απειλούσε ενώ καταγγέλθηκε μέχρι και για πρόκληση επικίνδυνων φθορών σε αυτοκίνητά τους.
Καταγγέλθηκε ακόμη ότι υπέκλεψε και έκανε χρήση φωτογραφικού τους υλικού το οποίο διακίνησε με αισχρά σχόλια, ότι απειλούσε πως είχε αφαιρέσει όλα τα προσωπικά τους στοιχεία από το cloud τους, και ότι απειλούσε και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Περί τα μέσα Φεβρουαρίου του έτους 2020 η δεύτερη αιτούσα άρχισε να δέχεται στο λογαριασμού που τηρεί στο instagram, υβριστικά μηνύματα, καθώς και μηνύματα που έθιγαν τη γενετήσια αξιοπρέπειάς της από τον χρήστη του λογαριασμού, ο οποίος πιθανολογήθηκε ότι ανήκει στον καθ’ ου.
Επιπλέον, στις αρχές Οκτωβρίου 2020 ο καθ’ ου παραβίασε επανειλημμένα το λογαριασμό που τηρεί η δεύτερη αιτούσα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook και απέκτησε πρόσβαση στις φωτογραφίες της, ενώ λίγες μέρες αργότερα αφού δημιούργησε ψεύτικα προφίλ τόσο στο instagram όσο και στο facebook, χρησιμοποιώντας το όνομά της και τη φωτογραφία της, άρχισε να την παρενοχλεί τόσο με προσωπικά μηνύματα, όσο και να σχολιάζει με προσβλητικό τρόπο μέσω των ψεύτικων προφίλ τις φωτογραφίες της.
Μάλιστα, στα προσωπικά μηνύματα που έστελνε σε αυτήν περιλαμβάνονταν και προσωπικές της φωτογραφίες, τις οποίες είχε αποκτήσει από την προηγούμενη παραβίαση του λογαριασμού της στο facebook, ενώ επιπλέον την απείλησε ότι σε περίπτωση που δε δεχθεί να συνομιλήσει μαζί του με βιντεοκλήση, θα προβεί σε δημοσίευση των φωτογραφιών της στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του έτους 2021, η τρίτη αιτούσα έλαβε στο προφίλ που τηρεί στο instagram, από το προφίλ που τηρεί ο καθ’ ου, προσβλητικά μηνύματα για τη γενετήσια αξιοπρέπειά της με προτάσεις για επ’ αμοιβή σεξουαλική συνέρευση μαζί του, καθώς και μηνύματα με εξυβριστικά και προσβλητικά σχόλια. Επιπλέον, την απείλησε ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες της, που έχουν αποθηκευθεί στο ψηφιακό νέφος (cloud) και ότι θα στείλει γυμνές φωτογραφίες τόσο δικές της όσο και του συντρόφου της στον πατέρα της, ενώ σε κάποιο από τα μηνύματα που της απέστειλε διατύπωσε τον δυσφημιστικό ισχυρισμό ότι διατηρεί σεξουαλικές σχέσεις με τον πατέρα της! Η ανωτέρω συμπεριφορά του συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάρτιο του έτους 2021.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ. Δημήτρης Δημητριάδης και Νίκος Γιαννάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου