Γράφει ο  ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
ο Ρόδιος

DIPL. LONDON SCHOOL OF JOURNALISM
ΟΣΟ μελετώ τη Ροδιακή Ιστορία, τόσο περισσότερο σεμνύνομαι για τον Ιερό Λαό μας, την ιστορία του, τις θυσίες, τους αγώνες και τον ηρωισμό του.
– Η ΡΟΔΟΣ, η γενέτειρα μας, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο του Αιγαίου. Ιταμοί εχθροί της Ανατολής και ωμοί εχθροί της Δύσης, μόλυναν τον Άγιο Τόπο μας και σκλάβωσαν τον Ωραίο Λαό μας.
– Το Καλοκαίρι του 1522, οι Οθωμανοί χυμούν εναντίον της Ρόδου μας, αφού έχουν ήδη κατακτήσει όλα τα Ελληνικά Δωδεκάνησα! Σε όλο το Νησί μας, σε όλη την Παλιά Πόλη, δίνονται μάχες με χιλιάδες θύματα. Μέσα στην Πόλη, οι Ιππότες και οι Ρόδιοι είναι περίπου 7000 και ο εχθρός έξω από τα τείχη, πάνω από 200.000 στρατιώτες με το μαχαίρι στο στόμα, έτοιμοι να δολοφονήσουν τους Έλληνες και τους Ιππότες.
– Το πρωί της 24ης Ιουλίου 1522, οι Έλληνες και Ιππότες Βιγλάτορες από τη Βίγλα του Προφήτη Ηλία (700 μέτρα υψόμετρο, 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου) είδαν τον εχθρικό, οθωμανικό στόλο με 300 πλοία που έπλεε για το Νησί των Ηρώων.
Ο Σουλεϊμάν ο Σουλτάνος (1520 – 1566) ορκίστηκε να αφανίσει τους Ιππότες που του έκλεβαν πλοία, ανθρώπους, εμπορεύματα και αιχμαλώτιζαν τους μουσουλμάνους υπηκόους του! Πάνω από 200.000 στρατιώτες του εχθρού με το μαχαίρι στο στόμα και τον φανατισμό στο Είναι τους, ορκίστηκαν να μην αφήσουν: «Ούτε ρουθούνι χριστιανικό στα Δωδεκάνησα» που τα κατείχαν οι Στρατιώτες του Χριστού, Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ…
ΟΙ Οθωμανοί έζωσαν την πόλη με στρατό, όπως δένει ο δήμιος το σχοινί στο λαιμό του καταδικασμένου! Ο εχθρός είχε πάρει όλα τα Νησιά της Δωδεκανήσου, όλο το Νησί της Ρόδου, πλην της Ιπποτικής πόλεως Ρόδου, που ήταν άπαρτη και ξακουστή σε όλη την Ευρώπη!
– Ο Σουλεϊμάν ήταν από καιρό έτοιμος με γαλέρες, μυοπάρωνες, πολιορκητικούς κριούς, γέφυρες, αλυσίδες (για να δέσει τους Ιππότες), πυροβολικό, πολλά κανόνια, νάρκες, πετροβόλους, πυροβόλα, καταπέλτες, πυρίτιδα, εκρηκτικές ύλες, σερπατίνες, κολυβρίνες και όλα τα όπλα και τα αισθήματα του εχθρού.
– ΟΙ Ιππότες, οι Έλληνες (400 Κρητικοί) οι Μισθοφόροι και οι Ρόδιοι υπερασπιστές δεν ήταν ούτε 7.000 αμυνόμενοι…
Η Πόλη της Ρόδου, σύνολο 480 στρεμμάτων, είχε τέλειο αμυντικό σύστημα. Έλληνες και Ιππότες έκλεισαν τα λιμάνια με μεγάλες αλυσίδες, ορίστηκαν τα σημεία άμυνας, τρόφιμα, εφόδια, όπλα, κανόνια, πυρίτιδα, μοιράστηκαν στα επικίνδυνα σημεία.
ΟΛΑ τα τείχη της Πόλεως Ρόδου, οι Προμαχώνες, οι επάλξεις, οι Κανονιοθυρίδες, οι Πυλίδες, οι Πύλες, η τάφρος, οι πύργοι, οι Βελοστασίες, οι Τοξοτίδες και οι επίκαιρες θέσεις, γέμισαν με Ιππότες και Έλληνες ορκισμένους για ζωή και θάνατο χριστιανικό!
– Ο ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ, έστησε την Κόκκινη Σκηνή του στο σημερινό Λόφο της Ανάληψης (Κιζίλ Τεπέ τον ονόμασαν οι Οθωμανοί). Δυτικοί μηχανικοί της Πέτρας και των Τειχών, όπως οι: Τζιόνι, Σκουόλα, Μαρτινέγκο και Μπερτολούτσι, ενισχύουν την τάφρο, τα τείχη, τα Προπύργια και τις Επάλξεις των Ιπποτών!
Από τις 28 Ιουλίου 1522 που έφτασε ο Σουλτάνος στη Ρόδο, μέχρι το Δεκέμβριο που αλώθηκε το Νησί και η Πόλη, έγιναν μεγάλες μάχες μέσα στην τάφρο (που δεν είχε ποτέ νερό) στα Τείχη και στους Πύργους.
ΟΙ Ιππότες χώρισαν τα τείχη σε Εφτά Σημεία και οι Εφτά Γλώσσες των Ιπποτών, ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο: να πεθάνουν, παρά να παραδώσουν την πόλη και το Νησί στους Οθωμανούς!
ΟΙ Πασάδες, οι Τζοχανταραίοι, Σπαχήδες, Τσαούσηδες, Γενίτσαροι, Κατήδες, αγάδες, Μουτεσελίμηδες, Καπουδάν Πασάδες, Μπέηδες και 60.000 σηραγγοποιοί, πήραν θέση και όρκο να αφανίσουν τους Ιππότες και τους Έλληνες…
ΟΙ στρατηγοί – εχθροί, πέραν από το Σουλτάνο, ήταν οι: Πιρί – Μεχμέτ, Μουσταφά Πασάς, Κασίμ Πασάς, Αχμέτ Πασάς, ο Κούρτογλου και ο Μπαλί Πασάς, Αρχηγός των Γενιτσάρων.
– Βασιλιάς των Ιπποτών ήταν ο Ντελίλαντάμ, το Δωδεκαμελές Συμβούλιό του, οι Μεγαλόσταυροι, οι Ανώτεροι και Κατώτεροι αξιωματικοί Ιππότες!
Από τις 28 Ιουνίου 1522 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1522, γύρω από την πόλη, μέσα στην τάφρο, στους Πύργους, Προμαχώνες και Προπύργια, γίνονται μάχες φονικές – σχεδόν κάθε μέρα!
Ο Σουλτάνος δεν λυπάται τους στρατιώτες του. Τους έφερε να σκοτώσουν και να σκοτωθούν! Χιλιάδες νεκροί μέσα στην τάφρο, πάνω στα τείχη και κάτω – μέσα στις σήραγγες… Στις 18 Νοεμβρίου 1522, οι Ιππότες σκότωσαν 16.000 εχθρούς.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1522, οι εχθροί μπαίνουν στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου και αρχίζει η Οθωμανοκρατία της Δωδεκανήσου μας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ