Ειδήσεις

Προσπάθεια εργασιακής τακτοποίησης 17 συμβασιούχων της πρώην ΔEYA Iαλυσού

Ενώπιον του Mονομελούς Eφετείου Δωδεκανήσου θα γραφεί σήμερα ακόμη ένα κεφάλαιο στην υπόθεση της εργασιακής τακτοποίησης συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού, που βρέθηκαν όμηροι μιας απίστευτης σε σύλληψη και εκτέλεση πολιτικής απάτης, χωρίς να αμείβονται για την εργασία τους μέσω της προβλεπόμενης οδού της τακτικής μισθοδοσίας αλλά με… διαταγές πληρωμής!!
Σήμερα συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί η εξέταση εφέσεως που άσκησαν δια της πληρεξουσίας δικηγόρου τους κ. Σοφίας Iωακείμ – Tσέρκη, 17 συμβασιούχοι της πρώην ΔEYA Iαλυσού.
Στρέφονται συγκεκριμένα κατά της ΔEYA Pόδου και της υπ’ αριθμ. 2/2016 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
H εκκαλουμένη απόφαση απέρριψε αίτημά τους να αναγνωριστεί ότι η συνδέουσα εκείνους και το εναγόμενο σύμβαση εργασίας είναι σύμβαση αορίστου χρόνου και να υποχρεωθεί το εναγόμενο να τους απασχολεί και στο μέλλον με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καταδικαζόμενου, σε περίπτωση που αρνηθεί να πράξει αυτό, να τους καταβάλει ως χρηματική ποινή το ποσό των 100 ευρώ για κάθε ημέρα αρνήσεως.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ με απόφαση, που έλαβε κατά πλειοψηφία, θα συνομολογήσει την έφεση των συμβασιούχων.
Στο πρακτικό της επίμαχης συνεδρίασης αναφέρονται τα εξής:
«Ο Πρόεδρος, κ. Α. Μανωλάκης, θέτει υπόψη του Δ.Σ. το υπ’ αριθμ. πρωτ. 10905/17-09-2018 έγγραφο της Νομικής Συμβούλου κας Κ. Νικολιδάκη, με το οποίο εισηγείται – γνωμοδοτέί τα παρακάτω:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Την 21η Σεπτεμβρίου 2018 συζητείται ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, μετά από αναβολή η υπ’ αριθμ. κατάθεσης 28/21-2-2017 έφεση των αναφερομένων σε αυτήν εκκαλούντων, με την οποία ζητούν α) να αναγνωρισθεί ότι μεταξύ αυτών και της ΔΕΥΑΡ υφίσταται ενεργή σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αρχομένων από την αρχική πρόσληψη εκάστου αυτών και β) να εξαφανισθεί η εκκαλουμένη υπ’ αριθμ. 2/2016 οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, επί τω τέλει όπως γίνει στο σύνολό της δεκτή η από 14-4-2014 αγωγή των εκκαλούντων.
Επίσης, η ΔΕΥΑΡ με την υπ’ αριθμ. 426/2017 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και την υπ’ αριθμ. 623/2017 ορθή επανάληψη αυτής, με τις οποίες έκανε δεκτές τις αιτήσεις των εκκαλούντων και κατέταξε αυτούς, σε οργανικές θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Επιχείρησης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107/31-7-2017 τ.Α’)
Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμαι – γνωμοδοτώ, τη λήψη απόφασης από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ με την οποία θα εξουσιοδοτείται η πληρεξούσια δικηγόρος Καλλιρρόη Νικολιδάκη του Αποστόλου με αριθμ. μητρώου Δ.Σ.Ρ. 220 να παραστεί ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κατά την ανωτέρω δικάσιμο και να δηλώσει στο Δικαστήριο, ότι η ΔΕΥΑΡ συνομολογεί το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ. κατάθεσης 28/21-2-2017 έφεσης και της με ημερομηνία 14-4-2014 αγωγής, καθώς και να καταθέσει προτάσεις με το αυτό περιεχόμενο.
Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».
Ακολουθεί διαλογική συζήτηση και κατά πλειοψηφία (δήλωσε παρών ο κ. Ε. Καρανικόλας) λαμβάνεται η παρακάτω απόφαση:
Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. πρωτ. 10905/17-09-2018 εισήγηση της Νομικής Συμβούλου κας Κ. Νικολιδάκη, κατά πλειοψηφία αποφασίζει:
Εξουσιοδοτεί την πληρεξούσια δικηγόρο κα Καλλιρρόη Νικολιδάκη του Αποστόλου με αριθμ. μητρώου Δ.Σ.Ρ. 220 να παραστεί ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κατά την ανωτέρω δικάσιμο και να δηλώσει στο Δικαστήριο, ότι η ΔΕΥΑΡ συνομολογεί το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ. κατάθεσης 28/21-2- 2017 έφεσης και της με ημερομηνία 14-4-2014 αγωγής, καθώς και να καταθέσει προτάσεις με το αυτό περιεχόμενο».
Θυμίζουμε ότι το VII Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχε κρίνει αρνητικά επί του ερωτήματος, που του απηύθυνε ο αναπληρωτής Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, σχετικά με τη νομιμότητα του πρώτου εντάλματος πληρωμής τους.
Με πράξη που εξέδωσε στη συνέχεια ο αναπληρωτής επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα επέστρεψαν αθεώρητα στην ΔΕΥΑ Ρόδου τα εντάλματα πληρωμής των μισθών 67 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού κι ακόμη 5 του Αρχαγγέλου.
Eκτοτε η επιχείρηση δεν εξέδωσε νέο ένταλμα και δεν το υπέβαλε αρμοδίως προκειμένου στο πλαίσιο της «διαφωνίας» να επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα και να κρίνει οριστικά επί της νομιμότητας της δαπάνης ή μη.
Eτσι οι συμβασιούχοι απασχολούνται στην επιχείρηση από τον Aύγουστο του 2017 και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην τακτική μισθοδοσία αλλά λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους με την έκδοση διαταγών πληρωμής εις βάρος της ΔEYA Pόδου!!
Πρόκειται για μια πρωτοφανή «πατέντα», που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει αλλά απλώς παρατείνει μια κατάσταση αγωνίας και ταλαιπωρίας για τις οικογένειες των συμβασιούχων.
Οι συμβασιούχοι, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, επαναπροσλήφθησαν με επίκληση διατάξεως, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά μόνο συμβασιούχους, που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και δεν βρίσκει εφαρμογή στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου