Ολοκληρώνονται οι διεργασίες της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα «χρίσματα» που θα δοθούν στους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.
Μιλώντας χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Αποστολίδης, ανέφερε τα εξής: «Προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή. Θέλουμε κοινωνικά και συμμαχικά ψηφοδέλτια που θα φέρουν αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία θα την αισθανθεί ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Θέλουμε συμμέτοχη την κοινωνία. Η απλή αναλογική και η σύνθεση των απόψεων αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Σε ένα τεράστιο Δήμο, όπως ο Δήμος της Ρόδου, αντί των 340 υποψηφίων που απαιτούνταν στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι συνδυασμοί ολοκληρώνονται με 65-70 άτομα. Σπάνε οι μηχανισμοί, οι εξαρτήσεις και οι συναλλαγές. Όλα θα είναι πλέον διαφανή.
Για εμάς ψηφοδέλτιο νίκης θα είναι αυτό το οποίο θα κάνει τις αλλαγές του νόμου πράξη και την επόμενη ημέρα όλοι μαζί να υπηρετήσουμε τις αλλαγές αυτές για το συμφέρον του τόπου. Όσον αφορά τις διαδικασίες για το Δήμο Ρόδου, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις και οι διεργασίες και σύντομα θα ανακοινώσουμε τον υποψήφιο δήμαρχο τον οποίο θα στηρίξουμε. Για την περίπτωση της Περιφέρειας, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Συναποφασίζει η νομαρχιακή επιτροπή Β. Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Οι αποφάσεις είναι συνδυασμός των θέσεων των νομαρχιακών επιτροπών και του κόμματος. Ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που θα υπηρετηθεί από την παράταξη που θα εκλεγεί. Δεν μιλάμε σαφώς για κλειστά ψηφοδέλτια κομματικού τύπου, μιλάμε για υπερκομματικά ψηφοδέλτια».
Ο κ. Αποστολίδης διευκρίνισε ότι μπορεί το αποτέλεσμα των συνεργασιών να φέρει υποψήφιο κάποιον ο οποίος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση το ψηφοδέλτιο θα συγκροτηθεί με δυνάμεις και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένα κοινωνικό ψηφοδέλτιο, όπως είπε.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών λέγοντας: «Εμείς θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση δυνατή και δημοκρατική. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό. Το διακύβευμα έχει να κάνει με τη σύγκρουση του νεοφιλελευθερισμού με τη δική μας προοδευτική πολιτική. Πρέπει λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση να εκφράζει ένα εύρος συνεργασιών όσων συμφωνούν σε αυτό το πλαίσιο. Υπ’ αυτή την έννοια, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να δημιουργηθούν αυτές οι συνεργασίες. Είναι όμως ακόμη νωρίς να αναφέρουμε συγκεκριμένα πράγματα».
Σε ερώτηση εάν ο αν. υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός θα είναι τελικά υποψήφιος περιφεριάρχης Ν. Αιγαίου όπως γράφεται στον αθηναϊκό τύπο, ο κ. Καματερός δήλωσε ως εξής: «Προτάσεις υπάρχουν πολλές και ονόματα ακούγονται πολλά. Δεν έχουμε εξετάσει οργανωμένα καμία περίπτωση. Τα όργανά μας δεν έχουν επίσης εξετάσει την περίπτωση του κ. Σαντορινιού. Θα πρέπει αρχικά να ρωτηθεί και ο ίδιος… Απ΄ όσο ξέρω δεν θέλει να είναι υποψήφιος».
Η. Καματερός
Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει την απαρχή μίας νέας εποχής με νέες, σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να διεκδικήσουν τα νησιά, όπως δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, στο περιθώριο των επαφών του στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Στην μετά μνημονίων εποχή που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, θα δείτε να εφαρμόζεται μία διαφορετική πολιτική από αυτή που εφάρμοζαν όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Τους εξυπηρετούσαν τα μνημόνια τα οποία ήταν πρόσχημα για να περάσουν πολιτικές που ήθελαν και πίστευαν. Τώρα αλλάζουμε μοντέλο, αλλάζουμε την πολιτική αυτή και σε αυτή τη διαδικασία έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε όλοι. Ήδη περνάμε μία μεταβατική περίοδο. Με εντατικούς ρυθμούς περνάμε στο δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης. Ήδη ξεκινήσαμε με τη μεγάλη τομή του μεταφορικού ισοδύναμου.
Παρόλο που είναι σε πιλοτική εφαρμογή το μέτρο μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Από το Γενάρη του 2019 θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά. Επίσης, σε πολιτική βάση ξεκινά τον Οκτώβριο το μέτρο της επιδότησης των καυσίμων στα 49 νησιά όπου ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουν εφαρμοστεί μέτρα που ανακουφίζουν τα νησιά… Πλέον όμως πρέπει να περάσουμε και σε άλλες τομές. Όλοι μαζί οι νησιώτες πρέπει να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί από την πίτα… Πρέπει να περάσουμε στην κατηγοριοποίηση των νησιών. Δεν είναι όλα τα νησιά ίδια. Έχουν τις δικές τους ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Αν δεν αλλάξουμε το σύστημα και δεν εξαρτώνται τα νησιά από τις κεντρικές υπηρεσίες, δεν θα έχουμε τις λύσεις που θέλουμε. Τα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως με ενισχυμένες υπηρεσίες θα πρέπει να εξυπηρετούν τα μικρότερα νησιά στο τομέα π.χ. της Υγείας και οπουδήποτε αλλού».
Ο κ. Καματερός, ο οποίος είναι εισηγητής στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια που θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή και περιλαμβάνει διάταξη για την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών, είπε ότι θα καταθέσει ο ίδιος τροπολογία να εξαιρεθούν από την διαδικασία των πλειστηριασμών η Ρόδος και η Κως όπου το αστικό μεταφορικό έργο εκτελείται από δημοτικές επιχειρήσεις, τις μόνες στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Καματερός εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα λυθεί με κάποια νομοτεχνική βελτίωση του νομοσχεδίου ή την έγκριση τροπολογίας.
Για τα υδατοδρόμια, ο κ. Καματερός είπε ότι το νομοσχέδιο λύνει δυσκολίες που δημιουργούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, ενώ διαφυλάσσει την δημόσια περιουσία καθώς θεσπίζει την άδεια ίδρυσης (για τους φορείς δημοσίου) και την άδεια λειτουργίας (για τους ιδιώτες). Διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις, όπως στο Ν. Αιγαίο, όπου η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον καθαρισμό των υδατοδρομίων εδώ και καιρό, θα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος ώστε να γίνει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Αναφορικά με τις προτάσεις της ΠΝΑΙ που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη σύνταξη του νομοσχεδίου των υδατοδρομίων και δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει ακόμη το περιθώριο να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις αυτές. Είπε ότι είχε συνάντηση σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και περιμένει να κατατεθούν προτάσεις σε τρία ζητήματα επί του νομοσχεδίου τα οποία μπορούν να διορθωθούν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ