Ειδήσεις

Αμεσα και χωρίς έλεγχο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ΦΠΑ έως €10.000

Την άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα χωρίς έλεγχο για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ και εκκρεμούν στη φορολογική διοίκηση προβλέπουν φορολογικού χαρακτήρα διατάξεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Κεντρικό Αποθετήριο. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί διατάξεις, με τις οποίες επεκτείνεται η πρόσβαση σε κάθε πληροφορία τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα με στόχο την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς και της φοροδιαφυγής. Τέλος, χορηγείται η προσωπική διαφορά στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1. Επιστρέφονται άμεσα, με τη δημοσίευση του νόμου, ποσά φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων εφόσον το αιτηθέν ποσό επιστροφής ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ. Εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι, τους επόμενους μήνες, να επιταχυνθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογουμένους, μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Κεντρική επιδίωξη είναι, στο τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει «στοκ» εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

2. Πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) χαρακτήρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θα έχει πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τη διάταξη, η φορολογική διοίκηση αποκτά πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, που πλέον είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλες οι ανώνυμες εταιρείες.

3. Χορηγείται η προσωπική διαφορά στους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1-11-2011. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Η ετήσια δαπάνη για την αύξηση ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

4. Απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος το 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κατ’ αντιστοιχία με τη φορολογική μεταχείριση του πτητικού επιδόματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

5. Παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους που έχουν οφειλές από φόρους ακινήτων να λαμβάνουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση των οφειλόμενων στο ελληνικό Δημόσιο για όλα τα ακίνητα που διαθέτει ο υπόχρεος. Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο εντός τριών ημερών από τη συμβολαιογραφική πράξη.

6. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας τα πρόσωπα που αποβιώνουν εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν τις περιοχές της περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η περιουσία αυτή.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου