Ειδήσεις

«Καμπανάκι» Π.Ο.Υ. για την ανεπάρκεια των αντιβιοτικών!

Ολοένα και κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή τη φορά να προειδοποιεί πως η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει και ξεμένει από αντιβιοτικά!

Σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη, ο Π.Ο.Υ. υπογραμμίζει πως δεν αναπτύσσονται αρκετά πραγματικά καινούρια αντιβιοτικά, ιδιαίτερα για τις πιο ανησυχητικές μολύνσεις που παρουσιάζουν αντίσταση σε αυτές τις ουσίες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδια επί θεμάτων υγείας, επαναλαμβάνει πως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά καθιστά εδώ και καιρό δυσκολότερη τη θεραπεία των ασθενειών.

Στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί το πρόβλημα, ο Οργανισμός έχει μεταξύ άλλων ενημερώσει τις οδηγίες του για τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και εφιστά την προσοχή στο ότι μόλις τρία αντιβιοτικά αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της γονόρροιας -κατάσταση που χαρακτήρισε «αρκετά δυσοίωνη».

Ωστόσο η πιο πρόσφατη έκθεση του Π.Ο.Υ. εξετάζει με πιο ευρύ τρόπο την ανάπτυξη αντιβιοτικών και η εικόνα που περιγράφει δεν είναι καθόλου θετική.

«Η μικροβιακή αντοχή συνιστά έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής», υπογράμμισε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Οργανισμού. Χωρίς περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη, «θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στην εποχή που ο κόσμος φοβόταν τις απλές λοιμώξεις και ρίσκαρε τη ζωή του σε μικρές εγχειρήσεις».

Αξιωματούχοι στον τομέα της Δημόσιας Υγείας έχουν εδώ και καιρό εκφράσει ανησυχίες για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, η οποία προκύπτει όταν τα βακτήρια μεταλλάσσονται και αποκτούν ανοσία σε ένα ορισμένο αντιβιοτικό. Η υπερβολικά συχνή χρήση, αλλά και η εσφαλμένη χρήση αντιβιοτικών, αποτελούν βασικούς παράγοντες για αυτή τη διαδικασία, όπως επίσης και η χρήση αντιβιοτικών σε ζώα που έπειτα καταναλώνονται από ανθρώπους.

Η Π.Ο.Υ. προειδοποιεί πως η ανάπτυξη φαρμάκων μένει πολύ πίσω, ιδιαίτερα για τη φυματίωση που είναι ανθεκτική στα φάρμακα, αλλά και για άλλες λοιμώξεις που έχουν επισημανθεί από τον Οργανισμό πως «υψηλής προτεραιότητας».

reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου