Ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο πλαίσιο της σχετικής εντολής την οποία απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο τέλος του περασμένου Ιουλίου.
Στόχος της εγκυκλίου είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “δημοκρατική” ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Θωμάς Σωτρίλλης, έχει ήδη αποστείλει σχετικές ενημερωτικές επιστολές προς τις υγειονομικές υπηρεσίες όλης της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑι προκειμένου να μεριμνήσουν και να ξεκινήσουν τους ελέγχους:
«Η εντολή εστάλη πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας προς τις περιφέρειες της χώρας, όπου αναφέρεται ρητά πως οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να επιβλέπουν την εφαρμογή του σχετικού αντι-καπνιστικού νόμου. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, πλην όμως υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού. Ενώ η υγειονομική υπηρεσία έχει ως κύριο έργο, να ελέγχει τους χώρους εστίασης και γενικότερα ό,τι έχει σχέση με την δημόσια υγεία, πρέπει να επιφορτιστεί και με τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντι-καπνιστικού νόμου. Εμείς, στείλαμε ήδη τις σχετικές επιστολές προς τους προϊσταμένους των υγειονομικών υπηρεσιών, τους οποίους καλούμε να επιβλέπουν την εφαρμογή του νόμου. Από την δική μας πλευρά, θα ξεκινήσουμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά καιρούς και σε ανύποπτο χρόνο, στις δημόσιες υπηρεσίες για να δούμε εάν θα εφαρμόζεται ο νόμος. Από εκεί και πέρα θα δούμε εάν θα επιβάλλονται πρόστιμα κ.λπ. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει άμεσα η δυνατότητα προσλήψεων ατόμων που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες και θα συγκροτήσουν κλιμάκια για τους ελέγχους».
Όσον αφορά στα νοσοκομεία που πρωτίστως είναι οι χώροι, όπου απαιτείται επίβλεψη και έλεγχος, η ΠΝΑι ζήτησε από τις διοικήσεις, να προβλέψουν την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας:
«Και στο Νοσοκομείο της Ρόδου, θα κάνουμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να δούμε εάν εφαρμόζεται ο νόμος. Ωστόσο, θα ζητούσα προσωπικά από την διοίκηση, να διαμορφώσει στους ευαίσθητους χώρους π.χ. στα χειρουργεία, να υπάρξει ένας πλήρως αεριζόμενος χώρος για τους καπνίζοντες γιατρούς. Κι αυτό γιατί ένας γιατρός που είναι καπνιστής και βρίσκεται κάτω από ‘στρεσογόνες’ καταστάσεις, να έχει την δυνατότητα να καπνίσει χωρίς να αναγκαστεί να βγει από το χειρουργείο, να πάει στην αυλή και να ξαναμπεί στο χειρουργείο», όπως τόνισε ο κ. Σωτρίλλης.
Οι έλεγχοι λοιπόν, απαιτούν αφενός προσλήψεις προσωπικού και αφετέρου, εκπαίδευση του καπνιστή ώστε να καπνίζει σε ανοιχτούς χώρους και όχι σε κλειστούς χώρους σεβόμενοι τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τις εγκύους κ.λπ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΝΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Βασικό στοιχείο, πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού, αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα:
Ι. Σε όλα τα κτήρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ).
II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία-Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.ά.
III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:
α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,
β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές,
ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,
στ) στα παντός είδους κυλικεία,
ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ