Τοπικές Ειδήσεις

Μήνυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά τριών φαρμακοποιών για πλαστογραφία

Ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου με μηνυτήρια αναφορά – έγκληση κατά τριών φαρμακοποιών της Ρόδου, προσέφυγε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σε συνέχεια άλλης αναφοράς, που υπέβαλε ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Ρόδου κ. Γιάννης Παπαντωνίου, για πλαστογράφηση ασφαλιστικών ενημεροτήτων και χρήση τους.
Σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές οι τρεις φαρμακοποιοί υπέβαλαν στον EOΠYY πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από την πώληση φαρμάκων σε ασφαλισμένους.
H έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από έγγραφο του EOΠYY για τον έλεγχο των επίμαχων βεβαιώσεων όταν διαπιστώθηκε ότι σε μια εξ’ αυτών υπήρχε λάθος όνομα του εκδότη διευθυντή του ταμείου και σφραγίδα που δεν χρησιμοποιείται.
Οι δύο εκ των τριών πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων εφέροντο να έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά και είχαν παραποιηθεί προς τα στοιχεία τους (η μια δεν έφερε καν υπογραφή), ενώ η τρίτη είχε συνταχθεί χειρόγραφα.
Oι ελεγχόμενοι φαρμακοποιοί φέρονται μάλιστα να οφείλουν στο ταμείο και μάλιστα από το έτος 2013 και μετά από εντολή του κ. Παπαντωνίου κινήθηκε ήδη έλεγχος σε όλες τις ασφαλιστικές ενημερότητες που έχουν υποβάλει την τελευταία 5ετία στον EOΠYY για να εισπράξουν οφειλές του ταμείου.
Από την μέχρι τώρα έρευνα φέρεται να έχει προκύψει ότι ο ένας φαρμακοποιός έκανε χρήση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων και εισέπραξε συνολικά 488.916 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ, μια συνάδελφος του εισέπραξε με τον ίδιο τρόπο 496.287 ευρώ και ένας τρίτος 209.300 ευρώ.
Τα φαρμακεία όλης της Επικράτειας οφείλουν να υποβάλλουν, μέσα στις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, τα οριζόμενα από το νόμο στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα, είτε στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ, είτε στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο (σε περιπτώσεις πληρωμής μέσω Διανεμητικού Λογαριασμού του Συλλόγου).
Σαν “Μηνιαία Στοιχεία” ενός φαρμακείου προσδιορίζονται το σύνολο των στοιχείων (ηλεκτρονικά καταγεγραμμένων ή και αναφερόμενων σε έντυπα εγγράφων), που αναφέρονται σε συνταγές φαρμάκων και γνωματεύσεις χορήγησης αναλωσίμων, που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο κατά τη χρονική διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα (μήνας αναφοράς) σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή και δικαιούχους του Ν. 4270/2014.
Η υποβολή ενός φαρμακείου θα περιλαμβάνει τα κάτωθι παραστατικά:
– Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην εκτέλεση συνταγών φαρμάκων που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο μέσα στο μήνα αναφοράς.
– Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην εκτέλεση γνωματεύσεων χορήγησης αναλώσιμων ΣΔ που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο στο μήνα αναφοράς.
– Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην εκτέλεση συνταγών σε δικαιούχους του Ν. 4270/2014 (Ανασφάλιστοι – σχετ. υπ’ αρ. οικ. Γ.Π./ΟΙΚ.56432 (ΦΕΚ Β’ 1753/28.06.2014) Υ.Α.), που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο στο μήνα αναφοράς.
– Πιστωτικά Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ έναντι παρακρατήσεων, περικοπών ή αποδόσεων παρακρατηθέντων ποσών που εκτελέστηκαν σε προηγούμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία.
– Μία Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής (ΣΚΠ) που θα περιλαμβάνει συγκεντρωτικά για κάθε ημέρα τα στοιχεία που αφορούν εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων. Επισημαίνεται ότι από 01/10/14 δεν απαιτείται ξεχωριστή ΣΚΠ για τους δικαιούχους του Ν. 4270/2014 (Ανασφάλιστοι-σχετ. υπ’ αρ. οικ.
– Ένα Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής (ΣΣΥ) έτσι όπως αυτό έχει εκδοθεί μέσω του web site του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ.
– Ασφαλιστική και Φορολογική ενημερότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου