Τοπικές Ειδήσεις

Πονηρή παγίδα Ερντογάν στο Καστελόριζο! Τι μπορεί και τι θέλει

Ο Ταγίπ Ερντογάν με μία πονηρή NAVTEX ανακοίνωσε την διενέργεια σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η ανακοίνωση αυτή έθεσε σε συναγερμό τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής στην οποία με πονηριά ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα στείλει το ερευνητικό ORUÇ REİS και τα συνοδευτικά του πλοία ATAMAN και CENGİZ. To ORUÇ REİS, αξίζει να σημειωθεί, είναι το πλοίο που τον Ιανουάριο …παρασύρθηκε και πάλι νοτιοανατολικά του Καστελόριζου….

Τι μπορεί να κάνει ο Ερντογάν και που πιθανότατα ελπίζει;

Ο σουλτάνος ενώ προκαλεί και είναι σαφές πως θέλει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιεί τον μανδύα των δήθεν ερευνών.

Οι σεισμικές έρευνες μπορούν να γίνουν όπως έχει πει και τον Δεκέμβριο του 2019 ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ («οι σεισμικές έρευνες εμπίπτουν σ’ ένα άρθρο εξαίρεσης αν θυμάμαι καλά, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται…. ») αλλά και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με σχετική του δήλωση τον Ιούνιο του 2020 στο ΚΡΗΤΗ TV οπότε και ξεκαθάρισε πως το Διεθνές Δίκαιο λέει ότι σε περιοχές που είναι σε διένεξη δεν επιτρέπεται να επέμβει κανείς και να κάνει ρήξη βυθού, μπορεί όμως να κάνει επιστημονικές έρευνες, να περάσει και να κάνει επιστημονικές έρευνές με άδεια του κυρίαρχου κράτους. Ο Ναύαρχος θύμισε μάλιστα και την περίπτωση του BARBAROS το οποίο είχε έρθει κοντά στο Καστελόριζο στα όρια της ΑΟΖ και ήθελε να κάνει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας και που κανονικά αν είχε ζητήσει άδεια όπως είπε ο Ε. Αποστολάκης ήμασταν υποχρεωμένοι να του δώσουμε άδεια.

Εδώ είναι και το σημείο κλειδί. Θα ζητήσει άδεια ο Ερντογάν; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Επειδή ξέρει πως και έτσι και αλλιώς η «καυτή πατάτα» θα είναι στα χέρια της Ελλάδας.

Αν η Ελλάδα παρατηρεί από μακριά ένα ερευνητικό σκάφος να κάνει έρευνες ο σουλτάνος έχει κάνει το κέφι του και έχει αμφισβητήσει στην πράξη την υφαλοκρηπίδα μας. Αν η Ελλάδα στείλει Πολεμικό Πλοίο τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβούν, ή η Τουρκία αφήνει το ελληνικό πλοίο να φωνάζει και συνεχίζει την δουλειά της ξέροντας πως δεν θα χτυπηθεί από Πολεμικό Πλοίο ένα ερευνητικό ή θα υπάρχει κλιμάκωση και η Τουρκία θα πει πως «δικαιολογημένα» στέλνει και αυτή δικά της Πολεμικά Πλοία . Το ίδιο θα συμβεί και αν η Ελλάδα επιχειρήσει να κόψει την πορεία των ερευνητικών σκαφών.

Αν υπάρξει κλιμάκωση,πράγμα που μάλλον ο Ερντογάν θέλει, η Τουρκία εύχεται να παρέμβει ο Διεθνής παράγοντας, και πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ. Κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο.

Στόχος του Ερντογάν θα είναι σε αυτή την περίπτωση να κάνει αυτό που ήδη έχουν πει ανοιχτά οι Τούρκοι, να καθίσουν την Ελλάδα στο τραπέζι και να αρπάξουν στις «διαπραγματεύσεις» ότι μπορούν.

Αυτό η Ελλάδα το ξέρει, όπως ξέρει και την παγίδα που υπάρχει και για αυτό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις ήδη σε συναγερμό, έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα ώστε σε διπλωματικό επίπεδο να μπει φρένο στον Ερντογάν.

Πηγή: usay.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου