Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει το ζήτημα του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Διεθνής Αμνηστία παρεμβαίνει υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Με επιστολή της στους επικεφαλής των δανειστών, η πλέον σημαντική διεθνώς οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στον σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων. Επιπλέον, καλεί τους δανειστές να κινηθούν ώστε η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα διασφαλίσει ότι:

  • Το βάρος της αποπληρωμής δεν θα είναι τόσο μεγάλο ώστε να εμποδίζει τη διάθεση πόρων για ικανοποίηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων.
  • Δεν θα εμπεριέχει όρους που θα οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα.
  • Θα παρασχεθεί βοήθεια στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για την επιστολή δεν είναι του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο οποίο προΐσταται ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά της εδρεύουσας στο Λονδίνο διεθνούς διοίκηση της οργάνωσης.

Γι’ αυτό άλλωστε υπογράφεται από την Γκαούρι Βαν Γκούλικ, διευθύντρια Ευρώπης της ΔΑ. Η κίνηση αυτή αναμφίβολα συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για το χρέος.

 

Δείτε ολόκληρη την επιστολή στο newpost.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ