Ειδήσεις

Ο ESM εκταμίευσε τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), διευκρινίζοντας ότι το υπολειπόμενο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί από τη στιγμή που η χώρα εφαρμόσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι με το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει μέρος του χρέους της αλλά και των οφειλών του Δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Έχει νομοθετήσει μία σειρά θεμάτων: μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, δημιουργία ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων, απελευθέρωση της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εισαγωγή ενός προληπτικού δημοσιονομικού μηχανισμού ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Χάρη σε αυτά τα μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής στην ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM επιθυμούν να στηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειες με επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και βραχυπρόθεσμων μέτρων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ενόσω το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό εξαρτάται από την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας όλων των προαπαιτούμενων θεμάτων».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα πρέπει να εγκρίνει, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, και τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφεται ότι η συνολική οικονομική βοήθεια του Μηχανισμού προς τη χώρα μας έχει φθάσει στα 28,9 δισ. ευρώ, εκ του συνόλου των 86 δισ. ευρώ.

reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου