Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει αύριο, Δευτέρα, σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της συνάντησης είναι να εξερευνηθεί το πεδίο για συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών και να προετοιμαστεί το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει το απόγευμα.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν:

– ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ,

– η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,

– ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και

– ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ.

Κυβερνητική Επιτροπή και μετά Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ανγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πεντέμισι ώρες συνεδρίαση, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

«Συζητάμε και μίνι συμφωνία»

Μπορεί η κυβέρνηση δια του Μαξίμου να ξεκαθαρίζει ότι θέλει ολοκληρωμένη λύση δια κορυφαίων υπουργών της, όμως, φαίνεται να αποδέχεται πλέον το σενάριο της «μίνι συμφωνίας» προκειμένου να παραταθεί για λίγους μήνες («τρεις-τέσσερις») το ισχύον δανειακό πρόγραμμα. «Δεν αποτελεί επιλογή μας αλλά το συζητάμε», είπε χαρακτηριστικά μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής του.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, πάντως, ότι η Αθήνα δεν θα δεχτεί την παράταση με χρηματοδότηση που να επαρκεί μόνο για την αποπληρωμή των δόσεων σε ΕΚΤ-ΔΝΤ, οι οποίες μέχρι και τον Σεπτέμβριο ανέρχονται στο ποσόν των 10,3 δισ. ευρώ.

Οσο για το κλίμα που άφησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ.Τσίπρα με τους Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «έδειξε ότι μπήκαμε σε σοβαρή συζήτηση», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ