Τοπικές Ειδήσεις

Καταβολή στην ΔΟΥ του προστίμου για την «φιέστα» των «εγκαινίων» της Κοιλάδας των Πεταλούδων!

Χρηματικό ένταλμα πληρωμής με δικαιούχο την ΔΟΥ Ρόδου, ύψους 9.650,18 ευρώ, κάτι λιγότερο του ύψους του προστίμου που είχε επιβληθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω συμψηφισμού με την εφορία, εξέδωσε προχθές ο Δήμος Ρόδου, σε υλοποίηση της απόφασης δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης για την μετακίνηση της ενημερωτικής πινακίδας του έργου της αποκατάστασης της Κοιλάδας των Πεταλούδων.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» μετά το σημαντικό «κούρεμα» στο ύψος της εγκεκριμένης επιχορήγησης από ευρωπαϊκά κονδύλια του έργου της αποκατάστασης της Κοιλάδας, με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, μια νέα εξίσου δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε η «φιέστα» των εγκαινίων επί θητείας Γιάννη Ιατρίδη.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε εκδώσει συγκεκριμένα απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης για την μετακίνηση της ενημερωτικής πινακίδας του έργου ποσού ύψους 9.667,75 € η οποία οδήγησε στην έκδοση του ως άνω χρηματικού εντάλματος.
Θυμίζουμε ότι η πρόσκληση των εγκαινίων έφερε τα λογότυπα του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΡΜΑΕ – Πηγές Καλλιθέας, όχι όμως και τα λογότυπα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε γινόταν αναφορά στο Ταμείο συγχρηματοδότησης, παρότι είναι δεσμευτικά υποχρεωτικό, όταν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε από την ΕΥΔ, λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της εισόδου της Κοιλάδας των Πεταλούδων (που αναπλάθεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020), διαπιστώθηκε ότι η πινακίδα που υποχρεωτικά συνοδεύει τα έργα τα οποία κατασκευάζονται από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, είχε μετακινηθεί από το σημείο όπου αρχικά είχε τοποθετηθεί, σε άλλο, αθέατο από το κοινό σημείο.
Στην απόφαση που εκδόθηκε την 22α Οκτωβρίου 2020 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αποφασίζουμε για το υποέργο «Επεμβάσεις για την προστασία και αναβάθμιση της Κοιλάδας Πεταλούδων Δήμου Ρόδου» της πράξης «Δράσεις για την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος Κοιλάδας Πεταλούδων Δήμου Ρόδου» με κωδικό ΟΠΣ: 5008133 στον Αξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, μέσω της Σ.Α.Ε.Π. 067/1 με κ.α. 2018ΕΠ06710004.
Την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης 5% στη σύμβαση.
Οι μέχρι τώρα πιστοποιημένες δαπάνες είναι 193.355,02€ και κατά συνέπεια το ποσό που διορθώνεται στην παρούσα φάση είναι (193.355.02*5%=9.667,75 €) και αφορά σε δαπάνες που κρίθηκαν οριστικά ως μη επιλέξιμες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μετά από τη διενέργεια επιτόπιας επαλήθευσης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο φορέα «Δήμος Ρόδου» με ΑΦΜ 997561152 λόγω μη ορθής τήρησης των κανόνων δράσεων πληροφόρησης και επικοινωνίας.
Ειδικότερα ο δικαιούχος μετακίνησε την ενημερωτική πινακίδα του έργου, η οποία βρισκόταν έξω από την κεντρική είσοδο στην Κοιλάδα, σε σημείο μακριά από το έργο, σε απόσταση 3-4 χλμ, όπου η επισκεψιμότητα από το ευρύ κοινό είναι μικρή.
Το τελικό προς ανάκτηση ποσό ανέρχεται σε 9.667,75 €.
Η απόφαση αυτή αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης του χρέους. Η επιστροφή του ποσού πρέπει να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ΔΟΥ στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, εντός δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας μέσω συστημένης επιστολής ή με απόδειξη παραλαβής, αλλιώς το χρέος θα βεβαιωθεί στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ του υπόχρεου και θα επιδιωχθεί η είσπραξή του με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Το ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης μειώνει αντίστοιχα το συγχρηματοδοτούμενο ποσό που έχει καταχωρηθεί στο ΟΠΣ, καθώς και τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της οικείας πράξης.
Η παρούσα απόφαση προσβάλλεται με τα ένδικα μέσα που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις εντός εξήντα (60) ημερών από της κοινοποιήσεώς της.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου