Συνεντεύξεις

B. Xατζηγιακουμής: Θέλω να συμβάλω με όλες στην ανάκαμψη και ενίσχυση της Δημοκρατκής Παράταξης

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

«Η χώρα υποφέρει από υπανάπτυξη, φοροεπιδρομή που την επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ανεργία, υπονόμευση των θεσμών από τους λάτρεις του Μαδούρο».
Αυτά τονίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. κ. Βασίλης Χατζηγιακουμής και προσθέτει ότι «το βιοτικό επίπεδο όλων και ιδίως της μεσαίας τάξης έχει δεχτεί σκληρό πλήγμα, ως αποτέλεσμα του τρίτου αχρείαστου και πιο σκληρού Μνημονίου, που έχει την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα». Ο κ. Χατζηγιακουμής, προτίθεται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάκαμψη και ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης.
• Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είστε υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στα Δωδεκάνησα. Πώς καταλήξατε σε αυτήν την επιλογή; Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στην περιοχή;
Όπως γνωρίζετε έχω μια μακρά πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και πολύχρονη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησα επί είκοσι τέσσερα χρόνια από διάφορες θέσεις.
Επί οκτώ χρόνια ήμουν δήμαρχος του Δήμου Δικαίου της Κω και μέλος του ΔΣ της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου (ΤΕΔΚΔ). Ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚΔ άσκησα επί τέσσερα χρόνια τα καθήκοντα του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Δωδεκανήσου. Στο πλαίσιο της ΟΚΕ συνεργάστηκα στενά με τους εκπροσώπους του Επαγγελματικού – Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, της Ένωσης Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, με τους οποίους είχαμε αρμονική και αποδοτική πιστεύω συνεργασία και εισηγηθήκαμε προτάσεις και λύσεις για πολλά θέματα που απασχολούσαν τότε τις κοινωνίες των νησιών μας. Μην ξεχνάμε ότι οι ΟΚΕ είναι καταξιωμένος πανευρωπαϊκός θεσμός κοινωνικού διαλόγου και επίλυσης προβλημάτων με την συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων.
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες απέκτησα σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και της χώρας, που σχετίζονται με θέματα Διοίκησης και Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι με εφόδια αυτές τις γνώσεις και εμπειρίες, μπορώ να συνεισφέρω με τις ιδέες και τις προτάσεις μου, στην προώθηση και επίλυση πολλών προβλημάτων των κατοίκων των νησιών μας, αν οι συμπολίτες μας μου κάνουν την τιμή να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μια άλλη βασική παράμετρος που επηρέασε την απόφασή μου, ήταν η θέληση να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάκαμψη και ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, έχει προσφέρει πάρα πολλά στους Δωδεκανήσιους τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια, αλλά και νωρίτερα, στα λίγα χρόνια που κυβέρνησε την Ελλάδα πριν την χούντα, με τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Γιάννη Ζίγδη.
• Ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη. Η χώρα δεν έχει βρει τον ρυθμό της, πολλοί λένε ότι δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ότι δεν φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της Ανάπτυξης. Δύσκολο πλαίσιο για έναν νέο βουλευτή. Έτσι δεν είναι;
Η χώρα πράγματι υποφέρει από υπανάπτυξη, φοροεπιδρομή που την επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ανεργία, υπονόμευση των θεσμών από τους λάτρεις του Μαδούρο.Το βιοτικό επίπεδο όλων και ιδίως της μεσαίας τάξης έχει δεχτεί σκληρό πλήγμα, ως αποτέλεσμα του τρίτου αχρείαστου και πιο σκληρού Μνημονίου, που έχει την σφραγίδα του Α. Τσίπρα. Παράλληλα συμβαίνουν θλιβερά γεγονότα που δείχνουν ότι η Δημοκρατία στην χώρα μας χρειάζεται περισσότερη θωράκιση απέναντι στις ορέξεις της πολιτικής εξουσίας. Όλοι βλέπουμε καθημερινά σχεδόν, τις αθλιότητες που γίνονται με αφορμή το υπαρκτό και παγκόσμιο σκάνδαλο NOVARTIS και την σκευωρία που έχει στηθεί εις βάρος πολιτικών προσώπων. Για τα πρόσωπα αυτά η έρευνα του FBI, αλλά και η έρευνα των τραπεζικών τους λογαριασμών από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί 16 μήνες, δεν απέδειξε τίποτα απολύτως. Είναι επομένως προφανές ότι μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι η διαλεύκανση του σκανδάλου και η τιμωρία των ενόχων, όπως έγινε σε όλες τις άλλες χώρες, αλλά η σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι κανονικότητα, αλλά αυταρχισμός. Θυμίζει έντονα τις μαύρες εποχές της δεξιάς μετά τον εμφύλιο πόλεμο, η οποία «τύλιγε σε μια κόλλα χαρτί» τους πολιτικούς της αντιπάλους, με κύρια θύματα τους τότε αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες.
Χρειάζεται λοιπόν επιστροφή στην κανονικότητα όπως ορθά θίξατε και επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων απροόπτων και μάλιστα πολύ σύντομα. Χρειάζεται επίσης ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μας πάει μπροστά και θα μας βγάλει οριστικά από την κρίση. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και με τις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.
Ναι! Είναι δύσκολο το πλαίσιο και αυτή ακριβώς είναι μια όμορφη πρόκληση για μένα. Να συμβάλω με ενέργειες και προτάσεις στην επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη.
• Δεν επιλέξατε μια δύσκολη ώρα και για το Κίνημα Αλλαγής; Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν θα αντέξει την πόλωση που θα υπάρξει μεταξύ Τσίπρα- Μητσοτάκη.
Το Κίνημα Αλλαγής πέρασε μεν δύσκολες στιγμές, τώρα όμως όπως αποδείχθηκε στο πρόσφατο συνέδριό μας, εμφανίζεται συσπειρωμένο και ισχυρό, και είναι έτοιμο να εκφράσει και πάλι την μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Κανένα δεν πείθουν οι ψευτογέφυρες του ΣΥΡΙΖΑ, ή η συνύπαρξη στην πολιτική του στέγη ακροδεξιών και φερόμενων ως κεντροαριστερών. Οι τελευταίοι ενώ ασκούσαν δριμύτατη κριτική στα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης μιας «παρδαλής» (όπως την αποκαλούσαν) Αριστεράς, που όμως συνεργάζονταν «άψογα» με τη ακροδεξιά, είδαν ξαφνικά «το φως το αληθινό», και στην απελπισμένη τους προσπάθεια να περισώσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες «ανακάλυψαν» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε! Αλήθεια σε τι άλλαξε; Άλλαξε μήπως ο άκρατος λαϊκισμός του, η ενοχοποίηση οποιουδήποτε δεν συμφωνεί μαζί του, η συνεχής κοροϊδία του λαού μας, η διαρκής υποτίμηση της νοημοσύνης μας;
Το Κίνημα Αλλαγής πορεύεται αυτόνομα, με συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση που έχει κατατεθεί με το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», θα εκφράσει και πάλι την πραγματική Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη και θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων μετεκλογικά.
• Πάντως δεν λείπουν αυτοί που λένε ότι χαρίζεστε στην Ν.Δ και τον Κ. Μητσοτάκη, ότι ακολουθείτε την γραμμή τους, ότι τα έχετε βρει για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Αυτά είναι φαντασιώσεις των επιτελείων του μεγάρου Μαξίμου. Αντί να απολογηθούν οι ίδιοι, που συγκυβέρνησαν τέσσερα χρόνια αγκαλιά με την ακροδεξιά και έδειξαν ανοχή στην Χρυσή Αυγή (ακόμα δεν ολοκλήρωσαν την δίκη), επικαλούνται τώρα που τους γύρισε ο λαός την πλάτη, την συγκρότηση μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Χρησιμοποιούν μάλιστα ως βασικό επιχείρημα την παράλογη και ολοκληρωτική «λογική» ότι όποιος δεν συμφωνεί με αυτό είναι ακροδεξιός ή νεοφιλελεύθερος.
Αλήθεια η πολιτική που έχουν ακολουθήσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας μέχρι και σήμερα είναι αριστερή; Ακόμα και ο Κριστόφ Γκιλί, ο γνωστός Γάλλος οικονομικός αναλυτής, που στο πρόσωπό του η γαλλική αριστερά έχει βρει την ελπίδα για την αναγέννησή της, σημειώνει: «Τελικά είτε ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην εξουσία, είτε ένα κόμμα της δεξιάς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο». Για να μην θυμηθούμε αντίστοιχες δηλώσεις πολλών πρώην συνεργατών του κ. Τσίπρα (κ. Λαφαζάνης, κα Κωνσταντοπούλου, κ. Μητρόπουλος κ.α.). Είναι γενικευμένη πλέον η άποψη ότι οι πρώην δήθεν επαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει τα «καλά παιδιά» του μεγάλου κεφαλαίου και των συντηρητικών κύκλων της Ε.Ε. Αυτή η πολιτική κάθε άλλο παρά αριστερή είναι!!!
Προσπαθούν λοιπόν αυτοί που αποτελούν την νέα Δεξιά της χώρας, να μας κατηγορήσουν ότι τα έχουμε βρει με την Ν.Δ. Αστειότητες, ψευδολογίες, αθλιότητες. Για εμάς το δίλημμα ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Ν.Δ είναι ένα ψευτοδίλημμα. Το Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει αυτόνομα και επιδιώκει να φέρει ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη εντολή, σύμφωνα με το σύνταγμα.
Δεν απαντήσατε όμως. Θα συνεργαστείτε τελικά με την Ν.Δ. μετεκλογικά;
Η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αυτό και η απάντηση αυτή επικυρώθηκε ομόφωνα με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής ζητά από τον λαό να μας δώσει την εκλογική δύναμη που χρειαζόμαστε, ώστε να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη εντολή. Αυτό σημαίνει, εφ’ όσον βεβαίως κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, ότι το πρώτο και το δεύτερο κόμμα δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Άρα το Κίνημα Αλλαγής δεν θα έχει συνεργαστεί ούτε με την Ν.Δ., ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει βέβαια το εντελώς θεωρητικό σενάριο να σχηματιστεί κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως έστω και ένας Έλληνας που πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί αυτό;
Αν ταυτόχρονα λάβουμε όμως υπ’ όψη μας και τα παρακάτω δεδομένα:
• Ότι η χώρα χρειάστηκε ως τώρα τρία μνημόνια και ακόμα δεν πατά στέρεα στα πόδια της,
• Ότι οι άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση με μας ξεπέρασαν τα προβλήματα με πολιτική συναίνεση και κυβερνητική συνεργασία,
• Ότι αυτοί που θα καταργούσαν ως δια μαγείας τα μνημόνια (Αν. Σαμαράς & Αλ. Τσίπρας) ψήφισαν τελικά νέα μνημόνια πολύ χειρότερα από αυτά των προκατόχων τους,
• Ότι αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, αν δηλαδή δεν πετύχουμε επί τέλους την εθνική συνεννόηση, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση,
Τότε προκύπτει το ακόλουθο ερώτημα:
Ποιός μπορεί να πετύχει την εθνική συνεννόηση και πώς;
Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ως τρίτος πόλος ανάμεσα σε δύο άκρως πολωμένες πολιτικές δυνάμεις, και με διακηρυγμένη εδώ και χρόνια την πολιτική αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης, μπορεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε όμως το πρόβλημα ποιός θα συνεργαστεί με ποιον δεν θα είναι πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε τα δύο αυτά κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη ή να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα οριστικής εξόδου από την κρίση ή αν θα οδηγήσουν την πατρίδα σε νέες περιπέτειες. Ας μην προσπαθούν λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να παραπλανήσουν για άλλη μια φορά τους πολίτες απευθύνοντας ψευτοδιλήμματα στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά ας προετοιμαστούν να αναλάβουν το μερίδιο της εθνικής ευθύνης που θα τους «κατανείμει» ο λαός στις επόμενες εκλογές, διότι το Κίνημα Αλλαγής θα τους φέρει προ των ευθυνών τους!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου