Τοπικές Ειδήσεις

«Το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στη Ρόδο»

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Ρόδο, το 2022.
Με αφορμή την δημοσιοποίηση των συγκεντρωτικών στοιχείων αφίξεων και επιβατών για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο διευθύνων σύμβουλος της Five Senses Consulting, σύμβουλος Κρουαζιέρας στο Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (και ειδικά για τη Ρόδο) κ. Ιωάννης Μπρας μίλησε στην «δημοκρατική» εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί η Ρόδος να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα φέτος –με σημείο αιχμής την μετατροπή του κεντρικού λιμένα σε Inter Port που αποτελεί προσωπικό στόχο του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
«Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021 για την ελληνική κρουαζιέρα, όσοι είχαν κάνει προβλέψεις για μια κακή χρονιά, διαψεύστηκαν. Βεβαίως ήταν, αφενός η χρονιά της ‘επανεκκίνησης’ και αφετέρου, η χρονιά όπου δοκιμάστηκαν τα πρωτόκολλα τόσο στα πλοία όσο και στα λιμάνια. Η Ελλάδα, απέδειξε στους επισκέπτες της ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλά για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια, με ασφάλεια προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Αυτό που κερδίσαμε το 2021, ουσιαστικά είναι ότι έγινε απευθείας διαφήμιση για όλες τις εταιρείες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα (πάνω από 15 τον αριθμό) αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό γιατί κάθε εταιρεία που ξεκινούσε από την χώρα μας, φρόντισε να διαφημίσει με κάθε τρόπο, το ξεκίνημά της. Γι αυτό είδαμε το 2021 και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, να γίνονται ‘βαφτίσια’ πλοίων στην Ελλάδα. Συνεπώς, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2022 θα εξελιχθεί σε μια πολύ καλή χρονιά για την κρουαζιέρα.
Βεβαίως, παραμένουμε σε συνθήκες πανδημίας.
Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να έχει δημιουργήσει προβλήματα, όμως υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.
Οι δυνητικοί επισκέπτες και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο είναι συνήθως πλήρως εμβολιασμένοι (όπως και τα πληρώματα) με συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια για το ταξίδι. Αυτό μεταφράζεται και σε μείωση του βαθμού κινδύνου σε σχέση με την λειτουργία των πλοίων, της κατάστασης του ταξιδιού αλλά και σε σχέση με τους τουριστικούς προορισμούς», όπως τόνισε.
Οι εκτιμήσεις για την ‘έναρξη’ της σεζόν για την κρουαζιέρα αναφέρουν ότι θα γίνει περί τα μέσα Μαρτίου και θα εξελιχθεί ομαλά.
«Προς το παρόν, ΔΕΝ υπάρχουν ακυρώσεις για τους επόμενους μήνες, ενώ εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν καλές πληρότητες (με 70% περίπου). Οι κρατήσεις κινούνται σε καλά επίπεδα αποδεικνύοντας πως οι προορισμοί στην Ελλάδα, θα επανέλθουν σε επίπεδα και τζίρους προηγουμένων ετών.
Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πως θα υπάρχει επιμήκυνση της φετινής σεζόν για περιοχές όπως η Ρόδος –που θα έχει προσεγγίσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο (καλώς εχόντων των πραγμάτων και των εξελίξεων).
Πάντως, η μεγαλύτερη έκθεση για την κρουαζιέρα ‘Sea Trade’ ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο με συνέπεια να έχουμε ενθαρρυντικά μηνύματα και μάλιστα από την αγορά των ΗΠΑ.
Όλα αυτά δεν μας αφήνουν όμως, κανένα περιθώριο για ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ. Τα πρωτόκολλα θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται κανονικά και το κάθε λιμάνι ανά τουριστικό προορισμό θα πρέπει να αναπτύξει την στρατηγική του, τις επαφές του με τις εταιρείες κρουαζιέρας, το πρόγραμμά του, τις υποδομές του κ.λπ.»
Σύμφωνα με τον κ. Μπρας, ειδικά για την Ρόδο υπάρχει σχέδιο:
«Η Ρόδος, έχει περάσει πλέον σε μια νέα κατηγορία -στην κατηγορία των λιμανιών για προσεγγίσεις όλο τον χρόνο! Αυτή άλλωστε είναι και η οδηγία του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με την αρωγή και στήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου –με την ευρύτερη πάντοτε, συνεργασία όλων των αρχών και τοπικών φορέων.
Το σχέδιο είναι αυτό και είναι σημαντικό: από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και οικονομίας ενώ θα δώσει το κίνητρο και το έναυσμα να δουν οι ταξιδιώτες, μία άλλη μορφή της Ρόδου –ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά, άνω του 50% των ταξιδιωτών κρουαζιέρας επιστρέφουν σε έναν προορισμό ως τουρίστες για διακοπές. Συνεπώς, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για προσεγγίσεις και από νέες εταιρείες που θέλουν να βάλουν στο πρόγραμμά τους την Ρόδο από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια.
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, η κρουαζιέρα επιστρέφει πλέον δυναμικά και με την αγαστή συνεργασία της δημοτικής αρχής Ρόδου, του Λιμενικού Ταμείου αλλά και των λοιπών φορέων, θα έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα για το 2022. Η Ρόδος είναι έτοιμη και είναι παρούσα στις εξελίξεις!», είπε ο κ. Μπρας.
Σημειώνεται ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της δημοτικής αρχής, είναι να γίνει το λιμάνι της Ρόδου Inter Port που έχει μεγάλη σημασία για την ‘εκκίνηση’ της κρουαζιέρας από το νησί μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των απευθείας συνδέσεων με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ένα επιπλέον στοιχείο, είναι ότι ήδη έχουν ανοίξει κάποια τουρκικά λιμάνια η λειτουργία των οποίων επιδρά θετικά προς τους νησιωτικούς προορισμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου