Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου: Προωθείται οριστική λύση στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Κορακόνερο

202.000 ευρώ θα διαθέτει κατ’ έτος η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας για την στέγαση 22 οικογενειών Ρομά που κατοικούν στο Κορακόνερο ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής του Δήμου Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα έχει ήδη γίνει η κοστολόγηση της δράσεως επιδότησης ενοικίου για την κοινωνική ενσωμάτωση και ενδυνάμωση του πληθυσμού Ρομά που διαβιεί στο Κορακόνερο μέσω της εξασφάλισης του «κατοικείν» και απεστάλη σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Ο Δήμος Ρόδου αιτήθηκε την ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 159 του Ν. 4483/2016 και χρηματοδότηση της προσωρινής μετεγκατάστασης πληθυσμών Ρομά στη θέση Κ.Μ. 297Α Ασγούρου.
Η εν λόγω δράση αποσκοπούσε στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών 22 οικογενειών (εκ των ογδόντα πέντε (85) στο σύνολο).
Προς την υλοποίηση της δράσης, η Τεχνική Ομάδα Υποστήριξης της Επιτροπής Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων συνεδρίασε και κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης του φακέλου της προτεινόμενης μετεγκατάστασης από την αρμόδια Τεχνική Ομάδα καταγράφηκε πλήθος επισημάνσεων που χρήζουν διευθέτησης πριν την εισήγηση στην Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων ενώ εξετάστηκε η ανάγκη επανέκδοσης βεβαιώσεων που να αποδεικνύουν ότι η προτεινόμενη έκταση απέχει τουλάχιστον 500 μέτρα από αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
Ο Δήμος Ρόδου ενημέρωσε την Γραμματεία ότι υπαναχωρεί από τη δράση προσωρινής μετεγκατάστασης του πληθυσμού Ρομά που διαβιούν εντός των διοικητικών του ορίων, προωθώντας τη λύση της επιδότησης ενοικίου.
Στην παρούσα φάση, ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία σχεδιάζει την υλοποίηση της δράσης επιδότησης ενοικίου με κρατικούς πόρους.
Σημειώνεται, ότι ο πληθυσμός Ρομά διαβιεί σε ιδιωτική έκταση, στην οποία προβλέπεται να υλοποιηθεί σημαντική επένδυση και ως εκ τούτου η απομάκρυνση του πληθυσμού από την περιοχή κρίνεται επιτακτική.
Για την επιτυχή ωστόσο κοινωνική ενσωμάτωση και ενδυνάμωση του πληθυσμού Ρομά δια της εξασφάλισης του «κατοικείν» προτάθηκε και δρομολογείται η λύση της επιδότησης ενοικίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, υπό την αιγίδα και τη σύμφωνη γνώμη για την ως άνω αναγκαιότητα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η επιδότηση ενοικίου καλείται να εξυπηρετήσει σε πρώτη φάση 22 οικογένειες (από σύνολο 67 οικογενειών), που απαριθμούν 75 μέλη, οι οποίες κρίνονται ώριμες, βάσει των κριτηρίων και των παραμέτρων που τέθηκαν. Σημειώνεται ότι πέραν των 22 οικογενειών που ζήτησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων, επιπλέον 10 οικογένειες, που απαριθμούν 38 μέλη, δεν κρίθηκαν ώριμες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης σε αυτήν την φάση.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, κατόπιν σχετικής κατευθυντήριας οδηγίας του Γενικού Γραμματέα κ. Γ. Σταμάτη, κοστολογήθηκε η επιδότηση του ενοικίου, συμπεριλαμβανομένων εξόδων Δ.Ε.Κ.Ο., ήτοι Υδρευσης, Ηλεκτροδότησης, Τηλεφώνου και Υπηρεσιών Σύνδεσης με το Διαδίκτυο.
Το ετήσιο κόστος υπολογίστηκε στα 202.000 €.
Σημειώνεται ότι οι πόροι που θα προβλεφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιδότηση της εν λόγω δράσης, πιθανώς να μην καλύπτουν την τριετή διάρκεια της ελάχιστης μίσθωσης των ακινήτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.

Σε αυτήν την περίπτωση και με βάση σχετική ενημέρωση σε τηλεδιάσκεψη της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2022 και της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου 2022, το υπολειπόμενο κόστος θα αναληφθεί από τον Δήμο Ρόδου με ίδιους πόρους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    21.01.2022 19:19

    Αν γινει όπως την καθαριότητα καταλαβαμε

    Υ.Γ όχι ότι οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι αλλά όταν βγαίνεις με σύνθημα να ΛΑΜΨΗ η Ρόδος ξανά …..

Σχολιασμός άρθρου