ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δίχτυ» στα νησιά του Αιγαίου έχει απλώσει η ΕΥΠ – Η περίπτωση της Ρόδου και η έρευνα στη Λέσβο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
κατασκοπεία

«Δίχτυ» πλη­ρο­φο­ριών σε όλο το μήκος του Αιγαίου, και κυρίως στα νησιά που «σηκώ­νουν» το  βάρος του μετα­να­στευ­τι­κού, έχει απλώσει η Εθνική Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών σε μια προ­σπά­θεια εντο­πι­σμού «ύποπτων» κινή­σεων και απο­τρο­πής ενερ­γειών. Ιδιαί­τερα σε Καστελ­λό­ριζο, Μυτι­λήνη και Χίο, οι Ελλη­νι­κές αρχές, βρί­σκο­νται σε αυξη­μένη επι­φυ­λακή λόγο των ιδιαι­τε­ρο­τή­των που παρου­σιά­ζει το κάθε νησί.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, ήδη από το 2019 υπήρξε αύξηση του πλη­ρο­φο­ρια­κού δικτύου της ΕΥΠ σε Μυτι­λήνη και Χίο, ενώ από τις αρχές του φετινού καλο­και­ριού συνέβη κάτι αντί­στοιχο στο ακρι­τικό Καστελ­λό­ριζο, όταν έγινε αντι­λη­πτή η επι­θε­τική τάση της Τουρ­κίας στην συγκε­κρι­μένη περιοχή.

Αυξη­μένη είναι η επι­φυ­λακή εδώ και δεκα­ε­τίες, σε Κω και Ρόδο, λόγω των συχνών μετα­κι­νή­σεων με πλοία, ιδιαί­τερα τους καλο­και­ρι­νούς μήνες, από και προς τα τουρ­κικά παράλια.

Δείγμα της κινη­τι­κό­τη­τας της ΕΥΠ στα νησιά, απο­τε­λεί η περί­πτωση εντο­πι­σμού των δυο ατόμων στη Ρόδο που κατη­γο­ρού­νται για κατα­σκο­πεία. Μπορεί οι δυο μου­σουλ­μά­νοι να υπο­στη­ρί­ζουν πως δεν έχουν καμία εμπλοκή με την υπόθεση, ανα­φέ­ρο­ντας πως είναι «οικο­γε­νειάρ­χες», οι ελλη­νι­κές αρχές όμως και η Δικαιο­σύνη έχουν δια­φο­ρε­τική άποψη για το θέμα.

Μάλιστα η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία συνε­χί­ζει τη διε­ρεύ­νηση της υπό­θε­σης, εξε­τά­ζο­ντας ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές και κινητά τηλέ­φωνα, ενώ εκτι­μούν δεδο­μένο πως οι δυο άνδρες, ανα­ζη­τού­σαν και άλλα άτομα προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γή­σουν ένα δίκτυο κατα­σκό­πων με σκοπό να ενη­με­ρώ­νουν άγνωστο απο­δέ­κτη στην Τουρκία.

Η επι­χεί­ρηση «Αλκμήνη»

Πρό­σφατη άλλωστε είναι και μια άλλη επι­χεί­ρηση της ΕΥΠ, εντός μάλιστα τουρ­κι­κού εδάφους, για την εξάρ­θρωση δικτύου δια­κί­νη­σης παρά­τυ­πων μετα­να­στών. Τον περα­σμένο Αύγου­στο, η ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επι­χεί­ρη­σης «Αλκμήνη», επι­στρά­τευσε παρά­τυ­πους μετα­νά­στες σε ρόλο πρα­κτό­ρων και μετέ­βη­σαν στα τουρ­κικά παράλια και απο­κά­λυ­ψαν το δίκτυο που μετέ­φερε στη Μυτι­λήνη παρά­τυ­πους μετα­νά­στες έχοντας μάλιστα την συν­δρομή ΜΚΟ.

ΜΚΟ με έδρα το Βερο­λίνο και την Τουρκία

Οι «ελεγ­χό­με­νες» ΜΚΟ είναι στενά συν­δε­δε­μέ­νες μεταξύ τους. Οι δύο απ’ αυτές έχουν την έδρα τους στην ίδια ακριβώς διεύ­θυνση στο Βερο­λίνο, ενώ μία άλλη φέρεται να δρα­στη­ριο­ποιεί­ται με έδρα την Τουρκία. Οι ΜΚΟ κατη­γο­ρού­νται και από τις ελλη­νι­κές αρχές για «ανταλ­λαγή πλη­ρο­φο­ριών ανα­φο­ρικά με μετα­να­στευ­τι­κές ροές που προ­ήλ­θαν ή θα προ­έλ­θουν από την Τουρκία, με τόπο και χρόνο εκκί­νη­σης, ηλικία, φύλο και κατα­γωγή ατόμων που επι­βαί­νουν στη λέμβο».

Πηγή: lawandorder.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.