Ρεπορτάζ

Αίτηση για λήψη προληπτικών μέτρων από ξενοδοχειακή εταιρεία

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε χθες με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και με αίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα, ξενοδοχειακή εταιρεία και εκπρόσωπος αυτής κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.
Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με άμεσο κίνδυνο ταμειακής ρευστότητας και επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας της και του εγγυητή και προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, χωρίς, ωστόσο, να έχει περιέλθει σε στάδιο παύσης πληρωμών.
Βρίσκεται, ήδη, σε διαπραγματεύσεις πιστωτών της, με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης.
Η ευδοκίμηση των διαπραγματεύσεων αυτών, όπως ισχυρίζεται, πιθανολογείται σφόδρα, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγγραφη συναίνεσή του ως άνω βασικού πιστωτή της, μιας εταιρείας διαχείρισης δανείων, που εκπροσωπεί ποσοστό άνω του 20% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, και συγκεκριμένα ποσοστό 20,6%, όπως προκύπτει από την κατάσταση πιστωτών.
Σύμφωνα με την αίτηση η εταιρεία αντιμετωπίζει άμεσα, πολλαπλό κίνδυνο επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας της, γεγονός που εάν επέλθει, αφενός θα ματαιώσει τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης, αφανίζοντας το ενδιαφέρον του βασικού πιστωτή της και αφετέρου, θα προκαλέσει με μαθηματική ακρίβεια το κλείσιμό της, με άμεση συνέπεια την απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, αλλά και την πρόκληση σημαντικότατης βλάβης όλων ανεξαιρέτως των πιστωτών της.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013, διαθέτει δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο και στην Κω, 2 αστέρων και 4 αστέρων, αντίστοιχα.
Το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως η πανδημία του COVID-19, ανέτρεψαν πλήρως το σκηνικό στην αγορά εν γένει, δίχως να αφήσουν ανεπηρέαστο τον κλάδο των ξενοδοχειακών εκμεταλλεύσεων.
Η «χαριστική βολή» προς τον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως ισχυρίζεται, δόθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας και την πλήρη ανατροπή του οποιουδήποτε οικονομικού και λειτουργικού σχεδιασμού για την τουριστική περίοδο 2020 και έπειτα, με την προσωρινή υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχειακών μονάδων.
Η κερδοφόρα οικονομική πορεία της επέτρεπε να λειτουργεί επικερδώς επί σειρά ετών μέχρι και το 2019, καλύπτοντας πλήρως τόσο τις λειτουργικές της ανάγκες όσο και τις εν γένει οικονομικές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αναπόφευκτου τραπεζικού δανεισμού άρρηκτα συνυφασμένου με την εκμετάλλευση υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακών μονάδων.
Συνεπεία, όμως, της σοβούσας οικονομικής κατάστασης που διατρέχει τη χώρα εξαιτίας των ανωτέρω και κυρίως λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που επέφερε ο COVID-19, η εταιρεία παρουσίασε σταδιακά μερική αδυναμία να ανταποκριθεί με συνέπεια στις ανάγκες του υψηλότοκου τραπεζικού δανεισμού της και στο σύνολο των οικονομικών της υποχρεώσεων.
Το σύνολο των οφειλών της είναι 4.707.033 €.
Αιτήθηκε να διαταχθούν ως προληπτικά μέτρα, έως την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσής της με τους πιστωτές της, ή σε κάθε περίπτωση για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, τα εξής:
– Η απαγόρευση λήψης μέτρων, εκκρεμών ή μη, αναγκαστικής εκτέλεσης, ατομικής και συλλογικής, κατά της εταιρείας και του εγγυητή της κατά της περιουσίας τους, κινητής ή ακίνητης, είτε βρίσκεται εις χείρας τους είτε εις χείρας τρίτου.
– Η απαγόρευση λήψης των πάσης φύσης ατομικών διωκτικών μέτρων, εκκρεμών ή μη, όλων των πιστωτών, όπως ενδεικτικά και μη περιοριστικά αναφέρονται η έκδοση διαταγών πληρωμής, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, όπως η συντηρητική κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων εις χείρας τρίτων, η εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης και ενεχύρου, η καταγγελία των υφιστάμενων διαρκών συμβάσεων με τρίτους, η λήψη ή συνέχιση επιβολής μέτρων διοικητικής εκτέλεσης από το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και μέτρων διασφάλισης των απαιτήσεών τους, ο συμψηφισμός με υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, ο αντιλογισμός σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η επιβολή μέτρων χρηματικής δέσμευσης οποιασδήποτε μορφής επί των τραπεζικών της λογαριασμών και καταθέσεων.
-Να απαγορευτεί κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και του εγγυητή της, έως την κατάθεση αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, ή σε κάθε περίπτωση για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, όπως ορίζει το άρθρο 53 παρ. 1 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
-Να απαγορευθεί η διάθεση ή επιβάρυνση από τρίτους των ακινήτων και του εξοπλισμού της αιτούσας.
-Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με το αυτό ως άνω αίτημα έως την εκδίκαση της αίτησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου