Ρεπορτάζ

Αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας εργολάβου και ιδιοκτήτριας ακινήτου για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και σε συνέχεια αγωγής τους με την διαδικασία των εργατικών διαφορών προσέφυγαν κατά ενός εργολάβου και μιας Ρωσίδας, τρεις οικείοι του αδικοχαμένου σε εργατικό ατύχημα Λεονταρόπουλου Κωνσταντίνου ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας τους.
Αιτήθηκαν ειδικότερα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, όπως διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, κάθε δικαιώματος και περιουσιακού στοιχείου αμφότερων των καθ’ων που βρίσκεται είτε στα χέρια τους είτε στα χέρια τρίτου, μέχρι του ποσού του 1.350.000 ευρώ.
Όλως επικουρικά και μόνο σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνει δεκτό το πιο πάνω αίτημα συντηρητικής κατάσχεσης, αιτήθηκαν να διαταχθεί η εγγραφή προσημείωσης υποθήκης προς εξασφάλιση της συνολικής απαίτησής τους σε οποιοδήποτε ακίνητο του εργολάβου και σε ακίνητο της αλλοδαπής στο οποίο έλαβε χώρα το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.
Χθες συζητήθηκε εξάλλου συναφές αίτημά τους για χορήγηση προσωρινής διαταγής.
Η πρώτη ενάγουσα ήταν σύζυγος του θανόντος. Από το γάμο τους απέκτησαν 2 παιδιά, τον Αντώνιο Λεονταρόπουλο που γεννήθηκε το 1986 και απεβίωσε πρόσφατα (Μάρτιο του 2021) μετά το θανατηφόρο ατύχημα του πατέρα του και την εν ζωή σήμερα και δεύτερη ενάγουσα.
Η δεύτερη ενάγουσα έγγαμη με τον τρίτο ενάγοντα, ασκεί την αγωγή, τόσο αυτοπροσώπως, όσο και για λογαριασμό του ανήλικου παιδιού της.
Ο πρώτος εναγόμενος είναι εργολάβος οικοδομών.
Η δεύτερη εναγόμενη είναι αποκλειστική κυρία, νομέας και κάτοχος ενός ακινήτου κειμένου στην περιοχή Πεύκοι, της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου.
Ο αποβιώσας σύζυγος, πατέρας και παππούς των εναγόντων ήταν κατά το χρόνο θανάτου του 55 ετών, και εργαζόταν επί σειράν ετών, ως τεχνίτης- μισθωτός ασφαλιζόμενος στο ΙΚΑ –ελαιοχρωματιστής.
Τον Ιανουάριο του 2021 και συγκεκριμένα στις 8 ή 9 Ιανουαρίου προσελήφθη ατύπως (χωρίς τη σύναψη νομότυπης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και ασφάλισης) από τον εργολάβο οικοδομών. Παρείχε τις υπηρεσίες του και μετέβαινε κατ’εντολή του εργοδότη του στα έργα, εκτελώντας τις ανατεθειμένες εργασίες. Ένα από τα εργοτάξια του εναγόμενου ήταν και το ακίνητο (διώροφη μεζονέτα) της δεύτερης εναγόμενης.
Την 13η Ιανουαρίου 2021 ο Λεονταρόπουλος Κων/νος μετέβη στην εργασία του και όπως υποστηρίζεται στην αγωγή δεν του είχε χορηγηθεί από τον εργοδότη του, κανένα απολύτως ατομικό προστατευτικό μέσο ασφαλείας.
Στην οικοδομή δεν υπήρχαν εξωτερικά ‘’σκαλωσιές’’, δηλαδή τα εκ του νόμου προβλεπόμενα ικριώματα προστασίας, ούτε κάποιο ειδικό ‘’καλάθι’’ γερανοφόρου όπου θα μπορούσε με ασφάλεια να εκτελέσει τις εργασίες χρωματισμού ο εκάστοτε τεχνίτης, ούτε ειδικές κλίμακες, γάντζοι, ζώνες πρόσδεσης και γενικά δεν είχε τηρηθεί κανένα απολύτως μέτρο ασφαλείας προκειμένου να μην κινδυνεύσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ο εργαζόμενος. Επίσης, δεν υπήρχε κανείς επιβλέπων στις εργασίες προκειμένου να απευθύνει συστάσεις και να μεριμνήσει για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Περί ώρα 10- 10.30 το πρωί, έτερος εργάτης, μετέβη στην μπροστινή μεριά της οικοδομής για να κάνει διάλειμμα παρέα με τον Κων/τίνο και τον είδε αιμόφυρτο, σωριασμένο στο πάτωμα του ισογείου κάτω από το πρώτο μπαλκόνι.
Ειδοποίησε τον εργολάβο και στο σημείο κλήθηκαν το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία, αλλά δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του, συνεπεία της πτώσης του από μπαλκόνι.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου