Την μείωση των ανταποδοτικών τελών για όλους τους δημότες της Ρόδου, με δίκαιο τρόπο και κατανομή, ανακοίνωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης. Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και η γενική γραμματέας του Δήμου Ρόδου, κα Κυριακή Νικολαΐδου.
Οι νέες τιμές στα ανταποδοτικά τέλη θα ισχύσουν, όπως έχει γράψει ήδη η «δ» από την 1η Ιανουαρίου 2021 ενώ παραμένουν τα μειωμένα τιμολόγια για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ΑΜΕΑ, κ.λπ.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καμπουράκης επισήμανε τα εξής:
«Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα 14 μηνών σοβαρής και έντιμης αντιμετώπισης των κοινών. Το νέο τιμολόγιο των ανταποδοτικών τελών, όπως πέρασε ήδη από την Οικονομική Επιτροπή, αντικατοπτρίζει και εκπέμπει το μήνυμα ότι υπάρχει μείωση κατά 22% περίπου στα νοικοκυριά (οικιακό τιμολόγιο) αλλά ταυτόχρονα και 16%, μείωση, στην επαγγελματική στέγη (επαγγελματικό τιμολόγιο).
Πρώτη μου σκέψη, είναι η παραδοχή εάν αυτό, πραγματικά ο πολίτης πρέπει να το εκτιμήσει ως μια παροχή –ένα ‘δώρο’- ή θα πρέπει να σκεφτεί ότι είναι αποτέλεσμα εντιμότητας απέναντί του και στην διαχείριση του δικού του χρήματος.
Δε νομίζω ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά, όταν γίνονται για το συμφέρον του προμηθευτή ή του εργολάβου. Το όποιο ποσό που είναι μειωμένο, είναι προς το συμφέρον του δημότη μας. Βλέπω ακόμη, ότι από το 2019-2010, όπου συνενώθηκαν οι Δήμοι σε έναν ενιαίο Δήμο Ρόδου, συνεχίζουμε να μιλάμε γι αυτό αλλά ο Ροδίτης και η Ροδίτισσα, δεν το βλέπουν αυτό στην πράξη. Παρατηρώ ότι υπάρχουν δέκα διαφορετικά τιμολόγια τα οποία περισσότερες απορίες εγείρουν, παρά να υπάρχει ένα ενιαίο τιμολόγιο για όλο το νησί που να σέβεται τον δημότη ανά δημοτική ενότητα που θέλει να πληρώνει με δίκαιο τρόπο. Υπάρχει κάτι το οποίο εγκαινιάζουμε για πρώτη φορά: ένα διαφορετικό τιμολόγιο στην πόλη της Ρόδου (που ήταν το ακριβότερο στο νησί) σε περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν ανήκουν στα υψηλότερα εισοδήματα ώστε να μπορούν να πληρώνουν μεγάλα κοστολόγια. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ακόλουθες περιοχές: α. Μέγγαβλη, β. Ζέφυρος, γ. Μεσαιωνική Πόλη (και με μία έκπτωση 15% στο οικιακό τιμολόγιο)».

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Ο δήμαρχος Ρόδου, συγκρίνοντας τις νέες τιμές σε σχέση με τις μέχρι πρότινος ισχύουσες, υπογράμμισε τα εξής:
«Οι νέες τιμές, έχουν υπολογιστεί με πολύ μεγάλη προσοχή, με σοβαρή μελέτη, με ευθύνη και κυρίως με έναν στόχο: είτε τους συμφέρει (αυτούς που διαφωνούν) είτε δεν τους συμφέρει, θα κάνουμε την Ρόδο να λάμπει! Και λάμψη δεν είναι μονάχα στο πόσο γυαλισμένα είναι τα… πόμολα αλλά και στο πώς συμπεριφερόμαστε απέναντι στον πολίτη, στον οποίο οφείλουμε να είμαστε έντιμοι απέναντί του. Αυτό που έχω να πω είναι ότι είμαι ευχαριστημένος. Μετά από 14 περίπου μήνες παρουσίας μας στο Δήμο Ρόδου, ως δημοτική αρχή, μετά από πολλές ώρες δουλειάς, κατορθώνουμε να βλέπουμε πλέον, φως στο τούνελ. Πραγματικά, νιώθω ότι αυτά που συνέβησαν στο νησί, περισσότερο γεννούν ευθύνες σε όσους τα προκάλεσαν και σε αυτούς που τα επηρέασαν –με γνώμονα και… εμμονή στο συμφέρον του ιδιώτη, του προμηθευτή και όχι στο συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Και αυτό, οδηγεί στη σημερινή στιγμή που λέμε ότι με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον, μπορούμε να προσφέρουμε ένα τιμολόγιο δημοτικών τελών, το οποίο να αντικατοπτρίζει τις υπηρεσίες που παρέχουμε».
Ασκώντας κριτική με σαφείς αιχμές στον προκάτοχό του, ο δήμαρχος είπε: «Δεν ήταν τα πράγματα όπως ήθελαν να τα παρουσιάσουν. Δεν ήταν ούτε αθώα, ούτε τυχαία. Είναι αδιανόητο το ρεύμα στο νησί να διαμορφώνεται ως εξής:
-το 2016 = 3,8εκ. ευρώ (δημοτικός οδοφωτισμός)
-το 2017 = 4,4 εκ. ευρώ
-το 2018 = 1,250.000 ευρώ
-το 2019 = 7,160.000 ευρώ
Αυτά τα νούμερα είναι τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Θα πρέπει η κοινωνία να καταλάβει, ότι ο αγώνας, ΔΕΝ γίνεται για ‘εμμονές’ και ‘προσωπικές ατζέντες’. Στόχος είναι η ορθή διαχείριση των χρημάτων των πολιτών. Έτσι όπως εκτινάχθηκε ο προϋπολογισμός από το 2018 στο 2019, με πρόθεση τα νέα LED (όπως διαφημίστηκαν) να ρίξουν το κόστος στις 500.000 ευρώ, όλοι θα καταλάβουν τι έγινε.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημότες της Ρόδου θέλουμε να καταλάβουν ότι οι νέες τιμές, δεν είναι τιμολόγια κρίσης ή τιμολόγια κορωνοϊού. Είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, προσμετρώντας ευρώ προς ευρώ με έντιμο και ορθό τρόπο. Τα τιμολόγια αυτά θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 κι εμπρός (διά παντός). Ο τρόπος υπολογισμού του κόστους που ζητούμε από τον δημότη να μας το ανταποδώσει πληρώνοντας, θα είναι το φτηνότερο δυνατό προκειμένου να διαπραγματευτούμε τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για συμβάσεις και συμφωνίες».
Ο δήμαρχος Ρόδου είπε ακόμη, ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μελέτης για το πώς θα γίνει πράξη η έννοια ‘ενιαίος Δήμος’.
«Η μελέτη, έχει ορίζοντα δύο μηνών και στις αρχές του 2021 θα επανέλθουμε για να δούμε πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, η ισονομία και η ισοτιμία των υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελέσει πυξίδα στην καθημερινότητα και θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες, ότι οι αγώνες που κάνουμε από τότε που αναλάβαμε δεν είναι μάταιοι και οδηγούν σε καλύτερες ημέρες. Θέλουν, δεν θέλουν (κάποιοι) η Ρόδος… θα λάμψει ξανά!».
Κληθείς να σχολιάσει τις διαφοροποιήσεις που εμφανίσθηκαν από τις χρήσεις του 2016-2019, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:
«Στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μπορούμε με επιχειρήματα, να τεκμηριώσουμε την δίκαιη τιμολόγηση για κάθε περιοχή σε ολόκληρο το νησί.
Όταν κάποιος αναλαμβάνει σε έναν μεγάλο, κραταιό και υγιή Δήμο όπως η Ρόδος, πρέπει να σέβεται την συνέχιση της δημόσιας διοίκησης. Οι απορίες και οι ενημερώσεις για το τι συνέβησαν το 2016-2018 θα πρέπει να έχουν ως συνομιλητή αυτόν που υπηρέτησε την θέση του δημάρχου, εκείνες τις χρονιές. Μέχρι και το τετράμηνο του 2019, εκείνος υπέγραφε συμβάσεις με πολύ μεγάλη περηφάνια –ενώ απαγορεύεται ρητά από τον Νόμο.
Το γιατί συνέβησαν αυτά; Δεν έχει σημασία. Αυτό που ξέρω είναι ότι κακώς, έγιναν αυτά. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, αποτυπώθηκε στα νούμερα. Οι τότε διοικούντες, ισχυρίστηκαν ότι θα υπάρξει γενναία μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού. Ζήτησα διευκρινίσεις ως όφειλα. Θα μιλήσω για προεκλογική…. απελπισία που οδήγησε σε τέτοια πράγματα. Πώς θα τα περιγράψει η Ιστορία, ανήκει στον ιστορικό του μέλλοντος και όχι σε μένα…», τόνισε ο δήμαρχος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ