Αίτημα στην αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για επείγουσα αδειοδότηση του υποψηφίου εμβολίου τους απέστειλαν οι Pfizer και BioNTech, όπως έκαναν γνωστό σε ανακοίνωσή τους.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι να επιτραπεί η χρήση του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις ΗΠΑ από τα μέσα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Την Πέμπτη, ο κ. Μπουρλά είχε σημειώσει ότι η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει λίγες ώρες αφότου λάβει έγκριση.

Αποτελεσματικότητα 95%

Την Τετάρτη, η Pfizer ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της εμφανίζει αποτελεσματικότητα 95%.

Ειδικότερα, το ποσοστό αποτελεσματικότητας σε ενηλίκους άνω των 65 ετών -που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευπαθών ομάδων- υπερβαίνει το 94%.

H τελική ανάλυση ανακοινώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά τα αρχικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που είχαν δείξει ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό πάνω από 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Moderna ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας προκαταρκτικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου Covid-19, που δείχνουν αντίστοιχα ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ