ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Πολυτέλεια το κρέας για το 14% των νοικοκυριών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αγορά κρέας
Αυτό ανα­φέ­ρει, μεταξύ άλλων, έρευνα ανε­ξάρ­τη­του κέντρου για την επι­σι­τι­στική ανα­σφά­λεια στην Ελλάδα

Μια απο­καρ­διω­τική έρευνα για τα απο­τε­λέ­σματα στον τομέα της σίτισης των πολι­τι­κών λιτό­τη­τας που εφαρ­μό­ζο­νται για χρόνια στην Ελλάδα, δημο­σί­ευσε στις Βρυ­ξέλ­λες το Transnational Institute (TNI), ένα ανε­ξάρ­τητο μη κερ­δο­σκο­πικό ερευ­νη­τικό κέντρο με έδρα την Ολλαν­δία, σε συνερ­γα­σία με την οργά­νωση ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των FIAN International και την ελλη­νική οργά­νωση Agroecopolis.

Σύμφωνα με την έκθεση, «τα μέτρα λιτό­τη­τας όχι μόνο αύξησαν τη φτώχεια και την επι­σι­τι­στική ανα­σφά­λεια, αλλά και εδραί­ω­σαν ένα επι­χει­ρη­μα­τικό καθε­στώς γεωρ­γι­κών ειδών δια­τρο­φής, το οποίο διαιω­νί­ζει τις ανι­σό­τη­τες στην πρό­σβαση και τον έλεγχο των τρο­φί­μων».

Στην έκθεση σημειώ­νε­ται πως το 2017 το 38,9% των αγροτών κιν­δύ­νευε από τη φτώχεια, η ανεργία στην ύπαιθρο αυξή­θηκε, από 7% το 2008, σε 25% το 2013, ενώ το κατά κεφαλήν αγρο­τικό εισό­δημα μειώ­θηκε κατά 23,5% κατά τα έτη κρίσης, δηλαδή, από το 2008 έως το 2013.

Επι­πλέον, η «επι­σι­τι­στική ανα­σφά­λεια» στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, με τις τιμές των τρο­φί­μων να αυξά­νο­νται με ταχύ­τε­ρους ρυθμούς από τις τιμές στην Ευρω­ζώνη κατά τη διάρ­κεια της κρίσης, παρά την έντονη πτώση των εγχώ­ριων εισο­δη­μά­των και του κόστους εργα­σίας. Αυτό είχε ως απο­τέ­λε­σμα να διπλα­σια­στεί το ποσοστό των νοι­κο­κυ­ριών που δεν μπορούν να αντέ­ξουν οικο­νο­μικά ένα γεύμα με κρέας, κοτό­πουλο, ψάρι (ή ισο­δύ­ναμο χορ­το­φα­γίας) κάθε δεύτερη ημέρα (από περίπου 7% το 2008, σε πάνω από 14% το 2016).

Σε ό,τι αφορά στον αγρο­τικό πλη­θυ­σμό, πολλές από τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που εφαρ­μό­στη­καν, όπως υψη­λό­τε­ροι φόροι, η αλλαγή του καθε­στώ­τος φόρου εισο­δή­μα­τος και η αύξηση του ΦΠΑ, είχαν ως απο­τέ­λε­σμα τη συνο­λική αύξηση των φόρων ως ποσοστό της γεωρ­γι­κής καθαρής προ­στι­θέ­με­νης αξίας, από το 4% μεταξύ 1993 και 2010, στο 15,4% το 2016.

Παράλ­ληλα, η έκθεση ανα­φέ­ρει ότι το νέο Σχέδιο Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης το οποίο εφαρ­μό­στηκε προ­κει­μέ­νου να παρέχει σε νοι­κο­κυ­ριά χαμηλού εισο­δή­μα­τος μηνιαία απο­ζη­μί­ωση, έχει περιο­ρι­σμένο πεδίο εφαρ­μο­γής, παρέ­χο­ντας μόνο 30 έως 200 ευρώ το μήνα ανά νοι­κο­κυ­ριό, με επι­πλέον 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ ανά παιδί. Αυτό είχε ως απο­τέ­λε­σμα την ανά­πτυξη της «Οικο­νο­μίας Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης» στα χρόνια της κρίσης, καθώς το 2013 κατα­γρά­φη­καν 372 κοι­νω­νι­κές επι­χει­ρή­σεις, ενώ τα έτη 2014, 2015 και 2016 αυξή­θη­καν στις 585, 714 και 907 αντί­στοιχα.

Τέλος, η έρευνα υπο­γραμ­μί­ζει πως, παρόλο που τα μέλη της Τρόικας ισχυ­ρί­ζο­νται ότι η μόνη ευθύνη για τις επι­πτώ­σεις των μνη­μο­νίων βρί­σκε­ται στο ελλη­νικό κράτος, αυτό είναι «ψευδές», διότι οι υπο­γρα­φές στα τρία μνη­μό­νια ήταν «κοινές».

πηγή ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.