Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Στην αρχή των συμπτώσεων δύο εκλάμψεις…» του Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ στην Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Την εκδήλωση προλόγισε η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ Νάνσυ Τρυποσκούφη, που ανέγνωσε το χαιρετισμό του εκδότη του βιβλίου κ. Μάρκου Λάζου, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στη δύναμη και στην ένταση που αποπνέουν όλα τα ποιήματα της συλλογής. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον ποιητή και το έργο του ενώ ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας τόνισε τη φιλική σχέση που τον συνδέει με τον ποιητή από τα νεανικά τους χρόνια.

Η παρουσίαση των ποιημάτων έγινε από την Ελπίδα Ατσίδη, φιλόλογο και πρόεδρο Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και τον Τάσο Κουντούρη, φιλόλογο. Και οι δύο με τρόπο λιτό αλλά διεισδυτικό ανέλυσαν τη δημιουργική ποιητικότητα και τις υποσυνείδητες έννοιες που αναδύουν τα ποιήματα της συλλογής. Οι γλαφυρές αναγνώσεις των ποιημάτων από τη δημοσιογράφο Τζίνα Δαβιλά και το Γιάννη Κρικώνη, δρα κοινωνιολογίας, ταξίδεψαν το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Νεστοριδείου, στον ποιητικό κόσμο του Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, που χαρακτηρίζεται από νοσταλγική αναζήτηση, ειλικρίνεια συναισθημάτων και εσωτερική μουσικότητα. Η βραδιά έκλεισε μοναδικά με την εκπαιδευτικό θεάτρου Μυρσίνη Λενούδια στην ανάγνωση του ποιήματος «Ταξίδι στο ξέφωτο» υπό τους ήχους φλάουτου που έπαιξε εκφραστικά ο μουσικός Γιώργος Ξανθόπουλος.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ο ποιητής καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους και συγκινημένος μίλησε για την ανάγκη του να εκφράζεται μέσα από την ποίηση και ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που εκτιμά και είναι δίπλα του.

 

Στη βιβλιοπαρουσίαση παρέστησαν εκτός από πλήθος κόσμου οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θωμάς Σωτρίλλης και Γιάννης Φλεβάρης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, η δημοτική σύμβουλος Στέλλα Αναστασιάδη, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Καραγιάννης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Κων/νος Σαρρής, ο γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κ. Κυριάκος Κυριακούλης, ο προϊστάμενος δ/νσης τουρισμού Δωδεκανήσου-ΕΟΤ κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο δημοσιογράφος Αριστείδης Μιαούλης, η προϊσταμένη ΕΦΑ κ. Μάνια Μιχαηλίδου, η ποιήτρια Εριφύλλη Κανίνια, ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου κ. Θέμης Καλαμάτας κ.ά.

 

Λίγα λόγια για τον ποιητή

Ο Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ γεννήθηκε στη Ρόδο όπου τελείωσε το Βενετόκλειο Λύκειο και τη Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων. Ασκεί το επάγγελμα του χρυσοχόου στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και πρώην μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Έχει εκδώσει έξι ποιητές συλλογές: «Φως εφήμερο», «Κράσπεδα νάρκωσης» (τιμητικός έπαινος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, 1993), «Νυχτερινές ηχορρυθμίες», «Το ρολόι τ’ ουρανού σταματημένο», «Σαν υδατογραφία» και «Στην αρχή των συμπτώσεων δύο εκλάμψεις…». Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία Λύρα ελληνική του Βασίλη Βασιλικού (εκδ. Πλειάς, 1993) καθώς και στην « Poésie grecque contemporaine: Des îles et des muses » (εκδ. Autres Temps, Marseilles 2000). Έχει τιμηθεί με το β΄ βραβείο ποίησης Ιπεκτσί 1992-1993.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ