Ο τρόμος ξαναχτυπά λίγες μόλις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Τζιχαντιστές, δέκα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό και κρατούν 170 ομήρους- 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους.Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί, ενώ όσοι από τους ομήρους μπορούν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, αφήνονται ελεύθεροι.

Το ξενοδοχείο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια των ξένων υπηκόων που ζουν στο Μπαμάκο, μία πόλη με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων. Οπως σημειώνει η Le Monde, το προσωπικό της Air France συνήθως χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο για την διανυκτέρευσή του.Ανάμεσα στους ομήρους φαίνεται ότι είναι Γάλλοι και Αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων από το Radisson την στιγμή της επίθεσης, οι ένοπλοι ζήτησαν από τους ομήρους να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, διαχωρίζοντάς τους σε μουσουλμάνους και μη. Όσοι μπορούσαν, αφήνονται ελεύθεροι. Ορισμένοι από αυτούς, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, δεν φορούσαν ρούχα. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες είναι και υπάλληλοι των Τουρκικών Αερογραμμών.

Όπως δήλωσε ένας εκ των μαγείρων του ξενοδοχείου στους New York Times, οι ένοπλοι έφτασαν στο ξενοδοχείο μεταξύ επτά και επτάμιση το πρωί.

“Οδηγούσαν ένα αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες και οι φρουροί τους άφησαν να περάσουν χωρίς πρόβλημα” δήλωσε. “Αμέσως άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν έναν από τους φρουρούς. Μετά προχώρησαν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου κι άρχισαν να πιάνουν ομήρους, τους οποίους συγκέντρωσαν σε μία από τις μεγάλες αίθουες. Εγώ κατάφερα να φύγω από μία πίσω πόρτα…”

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Rezidor Hotel Group, στο οποίο ανήκει το Radisson Blu, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές. Όπως δήλωσε μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται στο Μάλι, στο ξενοδοχείο υπάρχουν πολλοί Γάλλοι, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι της Air France και μία αντιπροσωπεία Διεθνούς Οργανισμού Γαλλόφωνων.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης αλλά υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν στο Twitter με το hashtag #Mali_Is_Burning.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Μπαμάκο, “βρίσκεται σε εξέλιξη ανταλλαγή πυρών στο ξενοδοχείο Radisson Blu”. “Το προσωπικό της πρεσβείας κλήθηκε να παραμείνει εντός της πρεσβείας. Ολοι οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο και να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους…”

Το Μάλι είναι κράτος της Δυτικής Αφρικής που συνορεύει με την Αλγερία και τον Νίγηρα. Οι κάτοικοι του είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι σε ποσοστό 90%. Το βόρειο Μάλι βρέθηκε υπό τον έλεγχο Ισλαμιστών το 2012 αλλά το 2013 απομακρύνθηκαν μετά από επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων. Ομάδα τζιχαντιστών εισέβαλλε τον Αύγουστο σε ξενοδοχείο στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο οποίο διέμεναν υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, κρατώντας ομήρους και σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε στρατιώτες και έναν υπάλληλο του ΟΗΕ.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ