Ειδήσεις

Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού-Σύγχρονος Μεσαίωνας η διαβίωση των παιδιών

Η παιδική κακοποίηση δεν έχει χώρα, δεν έχει χρώμα, δεν έχει όρια ηθικής.
Τα παιδιά είναι ο ευαίσθητος κρίκος της ανθρώπινης κοινωνίας. Εξωθούνται σε σκληρή εργασία, κακοποιούνται σεξουαλικά από τη βρεφική ηλικία, στερούνται το χάδι και τη φροντίδα των γονιών, ξυλοκοπούνται, δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, δεν έχουν σπίτι ούτε να διανυκτερεύσουν.
Στιγμιότυπο από το Μεσαίωνα; Όχι! Την εποχή των smartphones και των apps που κάνουν παιχνιδάκι τη ζωή μας, εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν δει στη ζωή τους ούτε ένα παιχνίδι.
Και όσο και να καμαρώνουμε τα τελευταίας τεχνολογίας γκατζετάκια που έχουμε στη συλλογή μας, για το μόνο που δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι για το πώς συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας.
Στην Ευρώπη του Διαφωτισμού, η ζωή των παιδιών είναι βυθισμένη στο σκοτάδι
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) συμμετείχε σε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα με την επωνυμία PIECES για την κακοποίηση των παιδιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν ότι η διαβίωση τους είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται.
Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 9.100 παιδιά ηλικίας από 0-19 ετών χάνουν τη ζωή τους από κακώσεις. Το ένα τρίτο από αυτές αφορούν κακώσεις που έχουν προκληθεί εσκεμμένα. Τα παιδιά που έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης αγγίζουν τα 18 εκατομμύρια. Σωματική κακοποίηση έχουν υποστεί 44 εκατομμύρια παιδιά ενώ το 23% αυτών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Τα παιδιά κλαίνε πονούν, διεκδικούν την αγάπη μας, τη φροντίδα μας. Όταν όμως δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους τότε σκέφτονται την αυτοκτονία. Στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου το 2012 και το 2013 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των παιδιών που αυτοκτόνησαν, δολοφονήθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από άλλες βίαιες ενέργειες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα είχαμε αύξηση 20% των θυμάτων- παιδιών (έως 19 ετών) από ανθρωποκτονίες ή άλλες βίαιες ενέργειες.
Και ο αριθμός αυτός αποτυπώνει με τα πλέον μελανά χρώματα τη διαβίωση των παιδιών στη χώρα μας.

Τα στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού δεν προκαλούν χαμόγελο

Σύμφωνα με την έκθεση του 2014 του “Χαμόγελου του Παιδιού”
H οργάνωση δέχθηκε 283.369 κλήσεις, δηλαδή 777 την ημέρα στην Εθνική Γραμμή SOS 1056
Έγιναν 107 Επιτόπιες παρεμβάσεις για 176 παιδιά που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο
Έγινε διαχείριση 719 καταγγελιών για συνολικά 1439 παιδιά
Έγιναν 7151 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά
Διαχείριση 111 σοβαρών περιστατικών εξαφανισμένων παιδιώv. Το 90% των αναζητούμενων παιδιών βρέθηκαν
Παιδιά μεταναστών: Κακομεταχείρηση και σεξουαλική βία
Τον κώδωνα του κινδύνου για κακομεταχείριση και σεξουαλική βία εναντίον παιδιών (και γυναικών) προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη κρούει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η εκπρόσωπος της Y.A, Μελίσα Φλέμινγκ, υπογράμμισε ότι τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βία και κακομεταχείριση, ιδίως στα κέντρα υποδοχής, ή σε πολλά μέρη όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως σε πάρκα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς λεωφορείων και στις άκρες των δρόμων. Πολλά κέντρα υποδοχής δεν έχουν επαρκή φωτισμό ούτε ξεχωριστούς χώρους για γυναίκες μόνες και για οικογένειες με παιδιά.
«Από μαρτυρίες και αναφορές που έχουμε δεχθεί, υπάρχουν περιστατικά παιδιών που καταφεύγουν σε σεξ για λόγους επιβίωσης προκειμένου να πληρώσουν διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε επειδή δεν έχουν άλλα χρήματα ή επειδή έχουν πέσει θύματα ληστείας. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι δυνατόν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή δεν χαίρουν της προστασίας και της φροντίδας ενός ενήλικα. Μπορεί επίσης σε ορισμένες χώρες να βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, ακόμα και μαζί με ενήλικες, γεγονός που τα θέτει σε μεγάλους κινδύνους» ανέφερε η κ.Μελίσα Φλέμινγκ .
Πως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) την παιδική μεταχείριση
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κακομεταχείριση των παιδιών περιλαμβάνει: «Όλες οι μορφές σωματικής, συναισθηματικής, σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης ή αμελούς διαπαιδαγώγησης ή εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης, που γίνονται στο πλαίσιο κάποιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης ή δύναμης με το παιδί, με αποτέλεσμα την πραγματική ή δυνητική βλάβη στην υγεία του παιδιού, στην επιβίωση, στην ανάπτυξη ή στην αξιοπρέπειά του. Η παιδική κακομεταχείριση εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών».

Τέσσερις είναι οι βασικοί της τύποι της παιδικής κακοποίησης σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
• Σωματική Κακοποίηση
• Σεξουαλική Κακοποίηση ή Σεξουαλική Παραβίαση ή Αιμομιξία
• Συναισθηματική και Ψυχολογική Κακοποίηση
• Παραμέληση

Τι είναι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Πρόκειται για τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό κώδικα για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμεμβρίου 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92). Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ολόκληρη τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Πώς αναγνωρίζουμε την παιδική κακοποίηση
•Το παιδί εμφανίζει απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του και στη σχολική του επίδοση
• Δεν έχει εξετασθεί από γιατρό για προβλήματα υγείας που παρατήρησαν οι δάσκαλοι και επισήμαναν στους γονείς
• Έχει μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες συγκέντρωσης
• Είναι πάντα σε εγρήγορση, σαν να φοβάται ότι κάτι κακό πρόκειται να του συμβεί
• Υπάρχει ελλιπής κηδεμονία
• Είναι υπερβολικά παθητικό, συγκαταβατικό, αποσύρεται
• Έρχεται στο σχολείο νωρίτερα, φεύγει αργότερα και ποτέ δεν θέλει να γυρίσει σπίτι.

Παιδιά SOS 1056
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου