Την έντονη δυσφορία του για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί της Ρόδου μετά την εξαίρεσή του από την διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή εξέφρασε χθες με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως εξαιρείται η Ρόδος από την εφαρμογή του μέτρου της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής τη φετινή σχολική χρονιά.
Η ένταξη της Ρόδου μετατέθηκε για το διδακτικό έτος 2020-2021, όπου το μέτρο θα εφαρμοστεί πλέον υποχρεωτικά σε όλη την επικράτεια.
Ο λόγος της απόφασης αυτής, είναι η έλλειψη μέριμνας για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως ζητήματα υποδομών ή εξοπλισμού, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος.
Έτσι μένουν κυριολεκτικά στον αέρα περίπου 260 παιδιά (εκ των οποίων τα 200 στην πόλη της Ρόδου) που έχουν εγγραφεί στα δημόσια νηπιαγωγεία και που τώρα πρέπει να επιστρέψουν στους παιδικούς σταθμούς καθώς δεν θα λειτουργεί τμήμα προνηπίων στις σχολικές δομές του δημοσίου.
Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εάν και εφόσον υπάρχουν πλέον κενές θέσεις, ή να βρουν στέγη σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία με επιβάρυνση βέβαια του οικογενειακού προϋπολογισμού!
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση “φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλούς γονείς και παιδιά στο νησί της Ρόδου και προσβάλλει τον τόπο μας στο πανελλήνιο. Η «έτοιμη από καιρό» και κατά δήλωσή της «σωστή» δημοτική αρχή δεν είναι ικανή να διασφαλίσει στο Ροδίτη το δικαίωμα όλων των Ελλήνων στην πρωτοβάθμια παιδεία”.
Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι «τέτοιου είδους αποτυχίες από την απερχόμενη δημοτική αρχή εκπέμπουν το μήνυμα ότι η Ρόδος δεν είναι δακτυλοδεικτούμενη όπως πρέπει» και τόνισε, ότι ενώ ακόμη η νέα δημοτική αρχή δεν έχει αναλάβει επισήμως καθήκοντα, αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες για την ανατροπή της δυσμενούς καταστάσεως που έχει διαμορφωθεί.
«Πρέπει να ανατραπεί άμεσα αυτή η ζημιογόνος για την κοινωνία και προσβλητική για τον τόπο κατάσταση» δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.
Θυμίζουμε ότι ενώ ο δήμος της Ρόδου βρισκόταν μεταξύ των 114 πανελληνίως που είχαν ενταχθεί στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του προγράμματος από το σχολικό έτος 2019-2020, δεν είχε λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρων.
Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου στις 3 Ιουλίου εγκρίθηκε η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Ι. Κορωναίου για την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση της χρήσης κατάλληλων χώρων (αίθουσες διδασκαλίας) υφιστάμενων και λειτουργούντων σχολικών μονάδων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία του Δήμου Ρόδου, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
Βρέθηκαν δηλαδή κάποιες αίθουσες σε σχολεία και νηπιαγωγεία για να φιλοξενηθούν τα παιδιά των προνηπίων, ενώ θα χρειαστούν άλλες εννέα αίθουσες προκάτ η προμήθεια και τοποθέτηση των οποίων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με τον εξοπλισμό των αιθουσών που έχουν εξασφαλιστεί, καθώς προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσω του οργανισμού Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίστηκαν και τα απαιτούμενα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν για το σκοπό αυτό στη σχολική επιτροπή του δήμου Ρόδου.
Φέρεται ωστόσο να μην πραγματοποιήθηκε καμία απολύτως ενέργεια προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία του εξοπλισμού των αιθουσών και ως εκ τούτου σε ένα μήνα από τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, δεν θα μπορούσαν να δεχθούν τα μικρά παιδιά.
Αυτός φαίνεται να είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η υπουργός αποφάσισε να εξαιρέσει φέτος τη Ρόδο από την εφαρμογή του μέτρου της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο τα νήπια θα κατανέμονταν ως εξής:
3 ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση δύο (2) αιθουσών διδασκαλίας του όμορου 6 υ Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου στο 3ο Νηπιαγωγείο Ρόδου, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019- 2020.
4 ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του όμορου 10ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019- 2020.
16ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του όμορου 16ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου στο 16ο Νηπιαγωγείο Ρόδου, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019- 2020.
19ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του όμορου 17ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου στο 19ο Νηπιαγωγείο Ρόδου, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019- 2020.
22ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση δύο (2) αιθουσών διδασκαλίας του όμορου 18ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου στο 22ο Νηπιαγωγείο Ρόδου, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019- 2020.
6 ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του σε αναστολή λειτουργίας όμορου Δημοτικού Σχολείου Κωφών – Βαρήκοων Ρόδου και την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του 3 ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου στο 6 ο Νηπιαγωγείο Ρόδου, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020.
20ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του 20ου Νηπιαγωγείου Ρόδου, με την διαμόρφωση της αίθουσας ύπνου σε αίθουσα διδασκαλίας, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020.
1ο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του 1 ου Νηπιαγωγείου Ιαλυσού Ρόδου, με την διαμόρφωση της αίθουσας ύπνου σε αίθουσα διδασκαλίας, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020.
3ο Νηπιαγωγείο Αφάντου Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας (1) αίθουσας διδασκαλίας του όμορου Γενικού Λυκείου Αφάντου Ρόδου στο 3ο Νηπιαγωγείο Αφάντου Ρόδου, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019- 2020.
11 Νηπιαγωγείο Γενναδίου Ρόδου
Την προσωρινή παραχώρηση και διάθεση μίας επί πλέον (1) αίθουσας διδασκαλίας του όμορου και συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου στο Νηπιαγωγείο Γενναδίου Ρόδου, για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ