Ειδήσεις

Το ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και η επίδοσή του στο Τουρκικό Προξενείο έμεινε στα συρτάρια της ηγεσίας της Π.Ν.Αι.

Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδεχτήκαμε όλοι οι Έλληνες τους δύο στρατιωτικούς μας (Άγγελο Μητραιτώδη και Δημήτρη Κουκλατζή) που απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στη χώρα μας ενώ είχαν κρατηθεί άδικα επί 167 μέρες στις τουρκικές φυλακές.

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων περιφερειακών συμβούλων και συμπολιτών μας που παρακολουθούν τα δρώμενα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους ενημερώνω ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στις 21.7.2018 στη Ρόδο, είχα την τιμή να εισηγηθώ ψήφισμα συμπαράστασης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κρατουμένους των Τούρκων.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ.

Με μεγάλη απορία και λύπη παρατήρησα ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα αφενός δεν κοινοποιήθηκε πουθενά (σε αντίθεση με άλλες ανακοινώσεις που επέλεξε να εκδώσει το γραφείο τύπου της Π.Ν.Αι.) και αφετέρου δεν επιδόθηκε στο Τουρκικό Προξενείο της Ρόδου όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θα περίμενε κανείς, γι’ αυτό το σοβαρό εθνικό θέμα, να υπήρχε άμεση αντίδραση από την ηγεσία της Π.Ν.Αι. Πέρασαν 25 μέρες, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε και ευτυχώς που οι στρατιώτες μας απελευθερώθηκαν. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχασε την ευκαιρία να βάλει το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια απελευθέρωσής τους, όπως έπραξαν άλλοι αυτοδιοικητικοί και συλλογικοί φορείς.

Με το α.π. 220/16.8.2018 που απέστειλα προς τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και κοινοποίησα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) κ. Μπιζά, ζήτησα να με ενημερώσουν ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις του Π.Σ. της Π.Ν.Αι. Περιμένω να πάρω απάντηση που δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα το μεσημέρι που αποστέλλω το δελτίο τύπου.

Στέλνω συνημμένα α) το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που ζητά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, β) το έγγραφο προς την ηγεσία της Π.Ν.Αι.

Υ.Γ.: Στην 6η συνεδρίαση του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου 21.7.2018 είχα ζητήσει να εκδώσουμε ψήφισμα και για τη «συμφωνία Πρεσπών – Σκοπιανό». Το θέμα είχαν συζητήσει και άλλες αυτοδιοικητικές συλλογικότητες. Το αίτημά μου -επίκαιρο και εθνικό- δεν έγινε δεκτό στην ημερήσια διάταξη του Π.Σ. από την ηγεσία της Π.Ν.Αι., ενώ προ εξαμήνου περίπου είχαμε εκδώσει ψήφισμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας… Το ζήτημα ξέρουμε όλοι ότι είναι σοβαρό, μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει.

Χαράλαμπος Κόκκινος
Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Ρόδος, 18.7.2018

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί (Άγγελος Μητραιτώδης – ανθυπολοχαγός και Δημήτρης Κουκλατζής – λοχίας ΕΠ.ΟΠ.), εκτελώντας την καθημερινή τους υπηρεσία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες και οδηγήθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Μέχρι σήμερα δεν έχει απαγγελθεί κάποια σαφής κατηγορία που να δικαιολογεί την κράτησή τους στις τουρκικές φυλακές.

Αναφέρω στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και ζητώ να λάβει υπόψη τα παρακάτω:

– Το γεγονός ότι με τη σύλληψή τους την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές οι δύο (2) Έλληνες στρατιώτες, «δήλωσαν ότι έχασαν το δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες».

– Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο.

– Τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018 και σειρά άλλων παρεμβάσεων.

– Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.

– Το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Επισημαίνω ακόμα:

– Στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.

– Οι δύο (2) Έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή σχεδόν πέντε (5) μήνες χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.

– Προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

Ζητώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση – ψήφισμα, στο οποίο:

  1. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες και να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
  2. Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
  3. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
  4. Ζητά από τον πρόεδρο του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου:

  • Συμπαραστέκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειες αυτών.
  • Καταγγέλλει την παράνομη κράτησή τους από το καθεστώς Ερντογάν.
  • Απαιτεί από την ελληνική Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για τη διεθνοποίηση του θέματος και την άμεση επιστροφή τους στην πατρίδα.

Οφείλει η Πολιτεία, σε καμία περίπτωση, να μην ξεχάσει την κράτηση των δύο στελεχών του Στρατού μας. Αυτό, είναι χρέος προς όλες τις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν την πατρίδα.

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΩΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Διεύθυνση: Πλατ. Ελευθερίας 1, α’ όφορος

851 00 Ρόδος

Τηλ.: 2241360608, 509
Τηλ/πία: 2241360571
Ε.: h.kokkinos@pnai.gov.gr

 

Ρόδος, 16/8/2018

 

Αρ. πρωτ.: Οίκ. 220

 

Προς: Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο & μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Ν.Αι.

Πλατ. Ελευθερίας 1, α’ όροφος

851 00 Ρόδος, τηλ/πία: 2241360531

Κοιν.: – Α.Δ.Α., υπόψη κ. Ν. Θεοδωρίδη

–          Πρόεδρο Π.Σ. κ. Κ. Μπιζά

–          Επικεφαλής παρατάξεων μειοψηφίας Π.Ν.Αι.

 

ΘΕΜΑ: Μη υλοποίηση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

 

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε πρόεδρε του Π.Σ.,

 

τα ξημερώματα της 15.8.2018 ζήσαμε όλοι μας το ευχάριστο γεγονός της απελευθέρωσης και της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (Αγγέλου Μητραιτώδη και Δημήτρη Κουκλατζή) που κρατούνταν παράνομα και άδικα επί 167 ημέρες από τις τουρκικές αρχές.

Σας υποβάλλω το ερώτημα γιατί δεν υλοποιήθηκε απόφαση και γιατί δεν κοινοποιήθηκε το ψήφισμα συμπαράστασης (το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και είχα την τιμή να εισηγηθώ στην 6η συνεδρίασή του 2018 στη Ρόδο) και γιατί δεν έγινε επίδοσή του στο τουρκικό προξενείο. Είχε περάσει διάστημα σχεδόν ενός μηνός και δεν έγινε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα να απουσιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από ένα σημαντικό θέμα που απασχολούσε και τους κατοίκους της Π.Ν.Αι. και όλους τους συμπατριώτες μας και ευτυχώς είχε αίσιο τέλος.

Αναμένω το συντομότερο δυνατόν απάντησή σας.

 

                                                Ρόδος, 16/8/2018                                                                                                                                                            

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου