Τοπικές Ειδήσεις

“Τα τουρκικά γεωτρύπανα”-Γράφει ο Σάββας Καραταπάνης

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε το τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες που φαίνεται πως υπάρχουν στη Κυπριακή Α.Ο.Ζ..

Η Τουρκία συμπεριφερόμενη ως μεγάλη δύναμη προσπαθεί να επωφεληθεί στηριζόμενη, όχι στο διεθνές δίκαιο αλλά επιδεικνύοντας τη στρατιωτική της ισχύ, έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Προσπαθώντας να εκφοβίσει τη χώρα μας ώστε να υποχωρήσει χρησιμοποιεί εκτός από λεκτικές απειλές και διάφορα σύμβολα από το Οθωμανικό της παρελθόν. Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος Ερντογάν ανατρέχει συχνά στην Οθωμανική ιστορία και κυρίως στην κατακτητική της περίοδο .Δεν είναι τυχαία λοιπόν τα ονόματα των δυο πλωτών γεωτρύπανων που έστειλε στα Κυπριακά νερά.

Το Φατίχ (Fatih) σημαίνει Πορθητής και είναι το όνομα που έλαβε ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ (1432-1481) όταν κατέλαβε τη Κωνσταντινούπολη το 1453.

Το Γιαβούζ (YAVUZ) αναφέρεται στο Σουλτάνο Σελίμ Α΄(1470-1520) ο οποίος πήρε το επώνυμο αυτό λόγω της ιδιαίτερα σκληρής συμπεριφοράς στους αντιπάλους του. Ο Σελίμ Α΄ ο Σκληρός όπως τον ονομάζει η ιστορία τριπλασίασε το κράτος του κατακτώντας την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Περσία, την Αραβική Χερσόνησο κτλπ. Το 1514 κατέσφαξε 40.000 Αλεβήδες μουσουλμάνους. Υπέβαλε επίσης τους Χριστιανούς σε βασανιστήρια πιέζοντάς τους να αλλαξοπιστήσουν. Μάλιστα αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Χριστιανούς της αυτοκρατορίας του, όμως την κατάσταση διέσωσε ο Σεϊχουλισλάμης (ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων) ο οποίος σε απόφασή του (φετφά) δήλωσε ότι οι Χριστιανοί ανήκουν στους λαούς της Βίβλου και δεν δικαιούται ο Σουλτάνος να τους εξοντώσει όλους.

Αντιλαμβανόμαστε σε τι κινδύνους ζούσαμε εκείνα τα χρόνια και τι θέλει να δηλώσει η γείτονα Τουρκία χρησιμοποιώντας τα ονόματα αυτά στα πλωτά γεωτρύπανά της!!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου