ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαινόμενο πλήθος χτύπησε τον Γιάννη Μπουτάρη σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μπουταρης

Απρό­κλητη και άθλια επίθεση από εξορ­γι­σμένο πλήθος δέχτηκε ο Δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάννης Μπου­τά­ρης, το από­γευμα του Σαβ­βά­του.

Ο Δήμαρ­χος βρέθηκε στις εκδη­λώ­σεις της Γενο­κτο­νίας των Ποντίων στην περιοχή του Λευκού Πύργου με την κατά­σταση να ξεφεύ­γει, καθώς κάποιοι παρευ­ρι­σκό­με­νοι του επι­τέ­θη­καν άγρια.

Συγκε­κρι­μένα, μπροστά στο μνημείο της πόλης, πολλά άτομα άρχισαν να βρίζουν τον δήμαρχο και άρχισε να δέχεται σπρω­ξί­ματα και χτυ­πή­ματα.

Άμεσα επι­χεί­ρη­σαν να τον απο­μα­κρύ­νουν, αλλά πετά­χτη­καν πολλά μπου­κά­λια και αντι­κεί­μενα, με τον Γιάννη Μπου­τάρη να είναι σε κατά­σταση σοκ.

Οπως λένε αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες αρχικά έγινε απο­δέ­κτης αρνη­τι­κών σχολίων για τη στάση που έχει κρα­τή­σει απέ­να­ντι στην Τουρκία αλλά και τους ίδιους τους Ποντί­ους, ενώ μερικοί εκ των συγκε­ντρω­θέ­ντων του συνέ­στη­σαν να φύγει από την εκδή­λωση.

Ο ίδιος αρχικά δεν αντι­δρούσε μέχρι που ορι­σμέ­νοι κινή­θη­καν απει­λη­τικά ενα­ντίον του και χρη­σι­μο­ποιώ­ντας υβρι­στι­κούς χαρα­κτη­ρι­σμούς του είπαν να απο­μα­κρυν­θεί. Μάλιστα, κάποιοι δεν δίστα­σαν να του επι­τε­θούν, με σπρω­ξιές και κλω­τσιές.

Τελικά οι συνοδοί του δημάρ­χου τον απο­μά­κρυ­ναν από τον χώρο για να τον προ­στα­τεύ­σουν από το μαι­νό­μενο πλήθος.

Άθλια, απα­ρά­δε­κτη και άνανδρη” χαρα­κτη­ρί­ζει την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης, Γιάννης Μπου­τά­ρης, κατά τη διάρ­κεια των εκδη­λώ­σεων για τη Γενο­κτο­νία των Ποντίων η πρό­ε­δρος του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου του κεντρι­κού δήμου, Καλυψώ Γούλα.

Η κ. Γούλα, η οποία συνό­δευε τον κ. Μπου­τάρη στις εκδη­λώ­σεις, με δηλώ­σεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μετα­φέ­ρει τις στιγμές της επί­θε­σης σε βάρος του δημάρ­χου. “Ο Γιάννης Μπου­τά­ρης έπεσε κάτω από τα χτυ­πή­ματα και συνέ­χι­σαν να τον κλω­τσάνε. Είχαν πρόθεση να του κάνουν κακό και φαι­νό­ταν, γιατί τον χτυ­πού­σαν και στο κεφάλι. Χτύ­πη­σαν και εμένα και τους αστυ­νο­μι­κούς που τον προ­στά­τευαν. Και όταν φτάσαμε στο αυτο­κί­νητο, κλω­τσού­σαν την πόρτα, ενώ προ­σπά­θη­σαν να σπάσουν το τζάμι”.

Γιάννης Μπου­τά­ρης: Ήταν εφιαλ­τικό αυτό που έζησα – Με χτυ­πού­σαν σε όλο μου το σώμα

Στο Ιππο­κρά­τειο Νοσο­κο­μείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης θα περάσει το βράδυ, για προ­λη­πτι­κούς λόγους, ο δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης, Γιάννης Μπου­τά­ρης, ο οποίος δέχτηκε νωρί­τερα το από­γευμα του Σαβ­βά­του, επίθεση από μερίδα συμ­με­τε­χό­ντων στην εκδή­λωση για τη Γενο­κτο­νία των Ποντίων, στον Λευκό Πύργο.

Αφού υπο­βλή­θηκε στις απα­ραί­τη­τες εξε­τά­σεις, ο δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης δήλωσε στο Thestival.gr: “Οι εξε­τά­σεις μου είναι καλές. Για προ­λη­πτι­κούς λόγους οι γιατροί θέλουν να περάσω το βράδυ στο νοσο­κο­μείο. Ήταν εφιαλ­τικό αυτό που έζησα, αλλά δεν θέλω να κάνω άλλες δηλώ­σεις σήμερα. Θα τα πούμε τη Δευτέρα”.

Ερω­τη­θείς για το αν γνω­ρί­ζει ποιοι ήταν οι άνθρω­ποι που τον χτύ­πη­σαν, ο δήμαρ­χος είπε: “Δεν πρόσεξα ποιοι ήταν. Έχω ορι­σμέ­νες καθαρές κατα­στά­σεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκί­νησε η ιστορία, αλλά δεν θέλω να πω κάτι παρα­πάνω. Παντού με χτύ­πη­σαν. Ήταν κάμπο­σοι. Με χτυ­πού­σαν παντού. Κλω­τσιές μπου­νιές, τα πάντα. Αυτοί δε νομίζω ότι ήταν Πόντιοι. Με τους Πόντιους έχω καλή σχέση”.

Λίγο πριν τις δηλώ­σεις του στους δημο­σιο­γρά­φους, ο Γιάννης Μπου­τά­ρης έδωσε κατά­θεση στους αστυ­νο­μι­κούς της Ασφά­λειας για το περι­στα­τικό, ενώ κατά­θεση έδωσε και η πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λίου Θεσ­σα­λο­νί­κης, Καλυψώ Γούλα.

Κατα­δι­κά­ζει ο πολι­τι­κός κόσμος

Σύσ­σω­μος ο πολι­τι­κός κόσμος κατα­δί­κασε την επίθεση που δέχθηκε στην Θεσ­σα­λο­νίκη ο Γιάννης Μπου­τά­ρης, στα πλαίσια εκδη­λώ­σεων για τη Γενο­κτο­νία των Ποντίων, στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας Προ­κό­πιος Παυ­λό­που­λος εξέ­φρασε, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον απο­τρο­πια­σμό του και την απε­ρί­φρα­στη κατα­δίκη του για την φασι­στι­κής -κατά την επιει­κέ­στερη έκφραση- νοο­τρο­πίας επίθεσηενα­ντίον του δημάρ­χου της Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάννη Μπου­τάρη από περι­θω­ριακά στοι­χεία.

Το Μαξίμου σε ανα­κοί­νωση του γρα­φείου Τύπου του Πρω­θυ­πουρ­γού ανα­φέ­ρει «Αυτοί που επι­τέ­θη­καν στον Δήμαρχο Θεσ­σα­λο­νί­κης, Γιάννη Μπου­τάρη, δεν είναι ούτε αγα­να­κτι­σμέ­νοι πολίτες, ούτε συγκε­ντρω­μένο πλήθος. Είναι απλά ακρο­δε­ξιοί τρα­μπού­κοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντι­μέ­τω­ποι με τις συνέ­πειες των πράξεών τους.

Όσο πολι­τι­κές δυνά­μεις επι­τρέ­πουν σε ακρο­δε­ξιά περι­θω­ριακά στοι­χεία να κρύ­βο­νται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριω­τι­σμού, τόσο το φίδι του φασι­σμού θα απειλεί ευθέως τη Δημο­κρα­τία».Την επίθεση κατά του Γιάννη Μπου­τάρη κατα­δί­κασε με ανα­κοί­νωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσ­σα­λο­νί­κης και τάσ­σε­ται στο πλευρό του δημάρ­χου.

«Θύμα φανα­τι­κών εθνι­κι­στών οι οποίοι παρι­στά­νουν τους πατριώ­τες έπεσε σήμερα ο δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης κ. Γιάννης Μπου­τά­ρης. Κατά τη διάρ­κεια εορ­τα­σμού για τη γενο­κτο­νία των Ποντίων, ο κ. Μπου­τά­ρης δέχτηκε επίθεση, προ­πη­λα­κί­στηκε λεκτικά και ανα­γκά­στηκε να απο­χω­ρή­σει» σημειώ­νε­ται στην ανα­κοί­νωση.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσ­σα­λο­νί­κης”, προ­στί­θε­ται, “κατα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα την επίθεση και τάσ­σε­ται στο πλευρό του δημάρ­χου Θεσ­σα­λο­νί­κης, τονί­ζο­ντας για μια ακόμη φορά τη σταθερή του ενα­ντί­ωση απέ­να­ντι σε κάθε φωνή και πράξη εθνι­κι­στι­κής, θρη­σκευ­τι­κής και φυλε­τι­κής μισαλ­λο­δο­ξίας”.

Και η Νέα Δημο­κρα­τία κατα­δί­κασε με τον πιο απε­ρί­φρα­στο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάννης Μπου­τά­ρης.

Σε ανα­κοί­νωσή της η Πει­ραιώς τονίζει: «Οι δράστες της σημε­ρι­νής φασι­στι­κής επί­θε­σης πατρι­δο­κά­πη­λων πρέπει να συλ­λη­φθούν αμέσως και η κυβέρ­νηση να συνει­δη­το­ποι­ή­σει επι­τέ­λους ότι η ανομία έχει ξεπε­ρά­σει κάθε όριο λόγω της απα­ρά­δε­κτης ανοχής που επι­δει­κνύει στη βία απ’ όπου κι αν προ­έρ­χε­ται».

«Εκ μέρους της Αυτο­διοί­κη­σης κατα­δι­κά­ζουμε απε­ρί­φρα­στα τη βίαιη επίθεση στο δήμαρχο Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάννη Μπου­τάρη. Σε επι­κοι­νω­νία μου με το συνά­δελφο Γιάννη Μπου­τάρη εξέ­φρασα την συμπα­ρά­στασή και τη στήριξη μου» ανα­φέ­ρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Πατού­λης.

«Τέτοιου είδους ενέρ­γειες και συμπε­ρι­φο­ρές δεν ται­ριά­ζουν στο πολι­τικό πολι­τι­σμό μιας δημο­κρα­τι­κής χώρας. Πρέπει επι­τέ­λους να μπει τέλος στα κρού­σματα ανομίας και βίας. Η Κυβέρ­νηση οφείλει να προ­χω­ρή­σει άμεσα στη λήψη όλων των μέτρων που απαι­τού­νται με στόχο τη δια­σφά­λιση της προ­στα­σίας των πολιτών» τονίζει ο πρό­ε­δρος της ΚΕΔΕ.

Από τη μεριά του ο επι­κε­φα­λής του Ποτα­μιού, Σταύρος Θεο­δω­ρά­κης σε σχετική του ανάρ­τηση στο Twitter, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης τονίζει:

«Πάντα θα υπάρ­χουν 5-6 τρα­μπού­κοι έτοιμοι να επι­τε­θούν σε όσους δεν γου­στά­ρουν. Το πρό­βλημα είναι όλοι αυτοί που δια­δί­δουν ψευτιές και καλ­λιερ­γούν μίσος. Και αυτοί δεν φοράνε κου­κού­λες, αλλά κου­στού­μια. Μαζί σου Γιάννη και όπως λέει ο Αγγε­λά­κας “σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ”.

Σκο­τεινή σελίδα χαρα­κτή­ρισε ο Γιώργος Παπαν­δρέου την επίθεση στον Γιάννη Μπου­τάρη. Σε μήνυμα του στο τwitter ανα­φέ­ρει:

«Η επίθεση στον Γιάννη Μπου­τάρη φέρνει στο μυαλό σκο­τει­νές σελίδες της ιστο­ρίας μας. Είναι αυτο­νό­ητη η δίωξη των υπευ­θύ­νων και η απο­μό­νωση όσων θέλησαν να μετα­τρέ­ψουν τη σημε­ρινή ημέρα μνήμης σε μέρα μίσους και διχα­σμού.»

Το Κίνημα Αλλαγής κατα­δί­κασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση ενα­ντίον του Δημάρ­χου Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάννη Μπου­τάρη.

«Τέτοιες τρα­μπού­κι­κες, ανε­πί­τρε­πτες συμπε­ρι­φο­ρές πρέπει να απο­μο­νω­θούν από όλους τους δημο­κρα­τι­κούς πολίτες. Τα ακραία στοι­χεία που διέ­πρα­ξαν αυτή την επίθεση αμαυ­ρώ­νουν τη μέρα μνήμης και δεν έχουν καμιά σχέση με τη μεγάλη πλειο­ψη­φία των Ποντίων που τίμησαν σήμερα με την παρου­σία τους σε όλη τη χώρα τα εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες θύματα του τουρ­κι­κού εθνι­κι­σμού», υπο­γραμ­μί­ζει το Κίνημα Αλλαγής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.