Συνεντεύξεις

Ειρήνη Αγγελίδου: «Ο καρκίνος του μαστού μπορεί σήμερα να νικηθεί»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί, σήμερα να νικηθεί»! Αυτό δηλώνει στην «δ» η Ροδίτισα Δρ. Ειρήνη Αγγελίδου, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, ειδικός μαστολόγος – γυναικολόγος, ογκολόγος και διευθύντρια του κέντρου μαστού στην ιδιωτική κλινική της Ρόδου.
Το ενθαρρυντικό μήνυμά της είναι ένα άγγελμα αισιοδοξίας για τις γυναίκες που μπορούν να προλάβουν αλλά και να θεραπεύσουν πια τον καρκίνο του μαστού –χωρίς να υποστούν την διαδικασία του ολικού σκληρού ακρωτηριασμού που θεωρείται πλέον ξεπερασμένη τεχνική. Πρόσφατα οι νέες αυτές ανακαλύψεις της επιστήμης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ένα διεθνές συνέδριο που έγινε στην Ρόδο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Αγγελίδου, μιλήστε μας για τις νέες ανακαλύψεις της επιστήμης όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού διότι πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν νέες μέθοδοι.
Ήδη στο εξωτερικό και κυρίως στην Γερμανία η χειρουργική για τον καρκίνο του μαστού έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Δεν είναι οι παλιές μέθοδοι που έκαναν οι χειρουργοί που ήταν μια επέμβαση ακρωτηριασμού με μαστεκτομή όπου κοβόταν ο μαστός και ραβόταν, αφήνοντας ένα πολύ κακό αισθητικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά τα διδάχτηκα και είχα την τύχη να τα μάθω όταν σπούδαζα και υπηρετούσα στην Δρέσδη. Γι αυτό και προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτό το συνέδριο που έγινε πρόσφατα, για να μπορέσουν να ενημερωθούν οι γιατροί και στην Ελλάδα για τις νέες τεχνικές. Η χειρουργική του μαστού έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και οι ασθενείς από την πλευρά τους, πρέπει να ζητούν να χειρουργούνται με τις νέες μεθόδους της ογκοπλαστικής. Διότι μπορούμε να το κάνουμε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
• Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται στην υπόλοιπη χώρα;
Κοιτάξτε, στην υπόλοιπη χώρα δεν είναι πολύ γνωστό. Γι αυτό και χειρούργησα δύο Ροδίτισες ασθενείς σε ζωντανή μετάδοση, ώστε να μπορέσουν να δουν οι συνάδελφοί μου τις νέες μεθόδους. Ήρθαν από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη γιατροί γυναικολόγοι, χειρουργοί και ακτινολόγοι από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες –που βλέπουν χιλιάδες περιστατικά με καρκίνο του μαστού.
• Μιλήστε μας για την ογκοπλαστική όπως ονομάζεται και σε τι βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;
Η Ογκοπλαστική βοηθάει γιατί έχει προετοιμαστεί κατάλληλα η ασθενής ώστε και ο ακτινοθεραπευτής να γνωρίζει πού ακριβώς θα εφαρμόσει την θεραπεία, χωρίς να ακτινοθεραπεύει ανεξέλεγκτα. Αν δεν ξέρει επακριβώς, θα πρέπει να επεκτείνει το πεδίο του με άλλες συνέπειες για τον ασθενή που μπορεί να προκαλέσουν άλλες παθήσεις. Όπως μας είπαν, σε ένα ποσοστό της τάξης του 95% των περιπτώσεων, πηγαίνουν περιστατικά είτε ακρωτηριασμένα από μαστεκτομές είτε με αγγειεκτομές που έχουν γίνει με άσχημο τρόπο, όπου λείπει από την ασθενή το μισό στήθος, αφού δεν προηγήθηκε η εφαρμογή της τεχνικής της ογκοπλαστικής.
• Όταν μια γυναίκα διαγνωστεί με έναν όγκο, μπορεί να προλάβει την επέμβαση και κυρίως, εάν είναι αναπόφευκτο μπορεί να αποφύγει την μαστεκτομή;
Κατ’ αρχήν κρίνεται πολύ σημαντικός ο έλεγχος από τον μαστολόγο, μία φορά τον χρόνο. Ο μέσος όρος είναι από τα 30 έτη για μια γυναίκα, εκτός κι αν υπάρχει ιστορικό με καρκίνο στην οικογένεια, που χρειάζεται παρακολούθηση από πιο μικρή ηλικία –ακόμη και από τα 25 έτη. Ο κληρονομικός καρκίνος εμφανίζεται και σε αυτές τις ηλικίες. Σε αυτές τις ηλικίες γίνεται ψηλάφηση και υπέρηχος. Εάν έχουν ιστορικό, συνιστάται ψηλάφηση και υπέρηχος κάθε έξι μήνες. Οι μαστογραφίες και κυρίως οι ψηφιακές, ξεκινούν από τα 40 έτη κι έπειτα. Από εκεί και πέρα, όταν σε μια ασθενή εντοπίσουμε ένα εύρημα (π.χ. κύστεις ομαλές) δεν απαιτείται επέμβαση. Απλά το παρακολουθούμε. Όταν όμως εντοπιστεί συμπαγές εύρημα χρειάζεται ιστολογική διάγνωση για να δούμε εάν απαιτείται αφαίρεση ή όχι. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει με το λεγόμενο ‘core biopsy’ που γίνεται με τοπική αναισθησία. Ακολουθεί ιστολογική διάγνωση και αναλόγως αποφασίζουμε τι θα πρέπει να γίνει.
• Πάντως κυρία Αγγελίδου είναι καλό να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι υπάρχει το περιθώριο της διάγνωσης, της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού χωρίς πλέον να είναι αναγκασμένες να χάνουν τον μαστό τους.
Είναι σημαντικό το στάδιο της διάγνωσης. Υπάρχει πλέον η απόλυτα ενδεδειγμένη μέθοδος για προεγχειρητική διάγνωση. Η κάθε ασθενής δεν πρέπει να μπαίνει στο χειρουργείο χωρίς να γνωρίζει τι έχει. Το θεωρώ απαράδεκτο και καμία ασθενής δεν πρέπει να το αποδέχεται αυτό. Εάν γνωρίζει τι έχει ίσως να αποφύγει περιττά χειρουργεία. Ακόμη κι αν υπάρχει καρκίνος, μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε τι τύπος είναι ώστε να μπορούμε να καθοδηγήσουμε και την ασθενή στην καλύτερη επιλογή της θεραπείας της και της χειρουργικής θεραπείας, αν χρειαστεί.
Όπως είπαμε, σήμερα έχει εξελιχθεί πολύ η χειρουργική του μαστού και με τις μεθόδους της ογκοπλαστικής, χειρουργούμε τον καρκίνο με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, στο 70% των περιπτώσεων μπορούμε να διατηρήσουμε τον μαστό.
• Μας λέτε λοιπόν ότι έχει προχωρήσει η επιστήμη και στην διατήρηση του μαστού. Πώς γίνεται αυτό;
Αν φτάσει εκεί μια ασθενής, μπορούμε να μην ακρωτηριάσουμε τον μαστό. Εφαρμόζουμε πλέον διάφορες τεχνικές για να πετύχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και να αποφύγουμε τον ακρωτηριασμό. Υπάρχει πλέον μέθοδος όπου γίνεται εσωτερική μεταφορά μαζικού αδένα και μ αυτό τον τρόπο καλύπτουμε το κενό. Υπάρχει κι άλλος τρόπος μεταφοράς μαζικού και δερματικού αδένα για τον ίδιο λόγο ή άλλες τεχνικές που μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε δέρμα από άλλα μέρη για να καλύψουμε τον μαστό. Επίσης, υπάρχουν και τεχνικές μείωσης του μαστού (ανόρθωση και στον αντίπλευρο μαστό για να υπάρχει συμμετρία). Ακόμη και αν πάσχει από μακρομαστία μπορούμε να της κάνουμε ανόρθωση, ή σμίκρυνση κ.λπ.
• Έχετε αντιμετωπίσει καρκίνο μαστού σε άνδρες;
Ναι, και μάλιστα έχω χειρουργήσει τέσσερις άνδρες στην Ρόδο, που είχαν πρόβλημα με κληρονομικό ιστορικό. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο σε άλλες περιπτώσεις με γυναικομαστία. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού για διάφορους λόγους. Καλό θα είναι πάντως, εάν κάποιοι άνδρες εντοπίσουν κάτι στον μαστό τους που τους φαίνεται παράξενο, καλό είναι να το κοιτάξουν και να μην το αμελήσουν.

• Κυρία Αγγελίδου, επειδή υπάρχουν πολλές γυναίκες, και από μικρές ηλικίες που θέλουν να κάνουν πλαστική χειρουργική για αύξηση στήθους ή άλλη επέμβαση, θα πρέπει να εξετάσουν από πριν τους μαστούς τους; Είναι μια δημοφιλής πλαστική επέμβαση.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, για μία γυναίκα που θέλει να προβεί σε μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής να πάει για εξέταση. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι έχει, να γίνει έγκαιρη διάγνωση και όχι απλά να πάει να βάλει προθέματα για αυξητική στήθους.
• Κλείνοντας, ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στις γυναίκες;
Η πρόληψη σώζει ζωές. Όταν οι κακοήθειες διαγνωσθούν εγκαίρως η ίαση είναι δεδομένη. Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας. Να βάλουν στο πρόγραμμα τον ετήσιο έλεγχο σε γυναικολόγο και μαστολόγο κι αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, να το κοιτάξουν από πολύ νωρίτερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου