Ειδήσεις

ΕΕ: Το «πάνε» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς!

Μία γραπτή ερώτηση του Ρουμάνου Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Doru-Claudian Frunzulică, σχετικά με την συνεχιζόμενη απροθυμία των ευρωπαίων να εμβολιάζονται, έδωσε την ευκαιρία στον αρμόδιο για την Υγεία Επίτροπο Vytenis Andriukaitis, ν’ αποκαλύψει τα σχέδια της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να καταστούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά τα προγράμματα εμβολιασμών στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Επίτροπος, βέβαια, διευκρινίζει ότι «η αρμοδιότητα για τις πολιτικές εμβολιασμού και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για τον υποχρεωτικό ή προαιρετικό χαρακτήρα των προγραμμάτων εμβολιασμού, ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ», αποκαλύπτει παράλληλα, όμως, ότι:

Η Κομισιόν  ενέκρινε στις 26 Απριλίου 2018, κοινή πρόταση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των ασθενειών που προλαμβάνονται από τον εμβολιασμό ,με την οποία προτείνεται, μεταξύ άλλων,  να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή πύλη ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, προκειμένου να παράσχονται αντικειμενικά, διαφανή και ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τα εμβόλια, το όφελος και την ασφάλεια τους και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.

Με δεδομένη, ωστόσο, την έγκριση των κρατών-μελών στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, είναι «κομμάτι δύσκολο» να βρεθεί κυβέρνηση μέλους της ΕΕ, ν’ αρνηθεί να συμμετάσχει σ’ αυτήν την επικοινωνιακή καταιγίδα, που θ’ αναλάβει να πείσει τους ευρωπαίους πολίτες για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και να συμβάλλει, βέβαια, στην αύξηση της κατανάλωσης και των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών, που παράγουν και διοχετεύουν τα εμβόλια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με την ερώτηση του, πάλι, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, δίνει «άθελα» του, το «φοβικό περίγραμμα» που θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την επικοινωνιακή εκστρατεία και θα έχει στόχο την κάμψη των αντιρρήσεων των ευρωπαίων, ασθενών και μη, να εμβολιάζονται.

Χωρίς ν’ αναφέρει την «πηγή», ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής επικαλείται «πρόσφατα στοιχεία» σύμφωνα με τα οποία, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στην χρήση των εμβολίων ενώ, το 2017, αναφέρθηκαν 14.451 κρούσματα ιλαράς  στην ΕΕ, τρεις φορές περισσότερα από το 2016 (4.643).

Επικαλείται και δήλωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ότι ο εμβολιασμός σώζει τη ζωή δύο έως τριών εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο και αν ενισχυθεί η κάλυψη, ο εμβολιασμός θα αποτρέψει περαιτέρω 1,5 εκατομμύρια θανάτους.

Αναμένονται, βέβαια, οι εμπεριστατωμένες απόψεις ιατρικών και επιστημονικών οργανώσεων, να μιλήσουν με επιστημονικά στοιχεία, για την αναγκαιότητα ή μη των εμβολιασμών, που ανάλογα με τις αποφάσεις των κρατών-μελών, θα έχουν υποχρεωτικό ή προαιρετικό χαρακτήρα.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου