Ειδήσεις

Υπουργοί της κυβέρνησης «θεοποιούν» με λόγια την ανάπτυξη σαμποτάροντας τις επενδύσεις!

Με «πακτωλό» χρημάτων από την ανακατανομή του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την υποχρηματοδότηση που εμφανίζουν οι «αδικημένες» περιοχές και περιφέρειες της χώρας – μεταξύ αυτών και η δική μας, στο Νότιο Αιγαίο.
Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, από την Ρόδο όπου βρέθηκε χτες, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος αν και ρωτήθηκε για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τις «αλυσιδωτές» αυξήσεις που αναμένονται λόγω των νέων μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, απέφυγε να απαντήσει επί της… ουσίας, παραπέμποντας στην… ανάπτυξη που θα επέλθει στην ελληνική οικονομία πολύ γρήγορα –αμέσως μόλις κλείσει η αξιολόγηση!
Παρά το γεγονός πως ο ίδιος παραδέχτηκε λίγο νωρίτερα κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR) που διεξάγεται στην Ρόδο, πως απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση της νησιωτικότητας από την Ευρώπη, όταν ρωτήθηκε για τις αυξήσεις του ΦΠΑ οι οποίες επηρεάζουν την οικονομία των νησιών, είπε:
«Εμείς, διεκδικούμε μια άλλη λογική στην κατανομή των πόρων. Δεν μπορεί να αποτελεί μοναδικό δείκτη κατανομής το ονομαστικό ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας –διότι εγείρει άλλες παραμέτρους. Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο προβλέπεται από τον κανονισμό να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία αναθεώρησης αυτών των πόρων –η λεγόμενη ‘ρήτρα αναθεώρησης. Σ’ αυτή την διαδικασία, η χώρα μας διεκδικεί ένα πολύ σημαντικό μερίδιο διότι η κρίση έχει οδηγήσει πολλές Περιφέρειες σε πτώση του ΑΕΠ τους. Θα προσπαθήσουμε να κατανείμουμε τους πόρους αυτούς, ύψους άνω του 1δις ευρώ έτσι, ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε στον βαθμό του εφικτού αυτή την ανισομέρεια η οποία υπάρχει και τις αδικίες που έχουν γίνει. Αυτός είναι ένας μηχανισμός ο οποίος θα μας βοηθήσει να ενεργοποιήσουμε και περισσότερους πόρους για τις νησιωτικές περιοχές». Μάλιστα εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ανάκαμψη της χώρας και επέμεινε ότι «το κλίμα αλλάζει και η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη σύντομα».
Ειδικά για το τέλος διανυκτέρευσης το οποίο εντάσσεται μέσα στα νέα «σκληρά» μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός είπε:
«Η εφαρμογή του μετατέθηκε για το 2018. Ωστόσο, μέσα στο πακέτο των μέτρων που λαμβάνονται ενόψει της ολοκλήρωσης της Πρώτης Αξιολόγησης, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που είναι επώδυνες για ορισμένες κατηγορίες, όπως τα νησιά, που θα υποστούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Το στοίχημα για εμάς, είναι ότι εφόσον αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιστρέψουμε το κλίμα και να ενισχύσουμε την ρευστότητα, τα έσοδα να διοχετευθούν στην κοινωνία. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αναπτυξιακές πολιτικές με τους πόρους που θα έχουμε στην διάθεσή μας, ώστε να άρουμε τις συνέπειες αυτών των μέτρων και να οδηγηθούμε σε ανάταση της οικονομίας».
Σε ερώτηση «πόσα χρήματα πρέπει να περιμένουμε από αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση», ο κ. Χαρίτσης απάντησε:
«Για το 2016 οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας από το ΠΔΕ συνολικά είναι 6,75 δις ευρώ. Εμείς, όπως επιτύχαμε και το 2015, θεωρούμε ότι μπορούμε να απορροφήσουμε πλήρως αυτούς τους πόρους. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να έχουμε μόνον υψηλούς δείκτες απορρόφησης αλλά και σωστής ανακατανομής ώστε να ενισχύσουμε όσους έχουν πληγεί από τα μέτρα μέχρι σήμερα και τα φτάσουν αυτά τα χρήματα εκεί που πρέπει και να δώσουμε άλλη διάσταση στην ανάπτυξη».
Πάντως, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ενταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο-1 το φθινόπωρο του 2016 με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ο κ. Χαριτσης είπε: «Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 έχουν ήδη εγκριθεί. Άρα δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Θα ήταν κάτι χρονοβόρο, επικίνδυνο και θα μας πήγαινε πίσω στην υλοποίηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς μέσα από αυτά τα προγράμματα θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα». Τόνισε ακόμη, ότι σε αυτή την διαδικασία πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση στην οποία πρέπει να συμμετέχουν οι παράγοντες, οι περιφέρειες, οι δήμοι και η κοινωνία.
Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις που είχαν ως συνέπεια να σταματήσει η επένδυση στο Γκολφ Αφάντου, ο υφυπουργός απάντησε:
«Μπορεί όλοι να μιλάνε για ανάπτυξη αλλά για εμάς δεν αποτελεί έναν ‘ουδέτερο’ χώρο. Πρέπει να έχει περιεχόμενο και το πώς αντιλαμβανόμαστε την αναπτυξιακή πολιτική. Το πώς πρέπει να προχωρήσουμε είναι μια πολιτική διαδικασία και βασική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Ανάπτυξη, όπως κάποιοι την εννοούν, με πλήρη υποβάθμιση της εργασίας, δεν θα υπάρξει. Για εμάς το βασικότερο πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Και οι νέοι άνθρωποι που φεύγουν στο εξωτερικό. Σχετικά με τις επενδύσεις, θέλουμε να τις προσελκύσουμε. Είτε εγχώριες, είτε ξένες. Για το συγκεκριμένο έργο, θέλω να πω ότι δεν υπάρχει κανένα ‘μπλοκάρισμα’. Το έργο θα προχωρήσει, όπως θα προχωρήσει και η αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής. Δεν θα τα δούμε αυτά τα δύο σε αντιπαράθεση. Η επένδυση πρέπει γίνει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου