Απόψεις

Τα 50χρονα της Δημοκρατίας μας απάνηση στην 7χρονη δικτατορία 1967-74

Αύριο 21 Απριλίου, συμπληρώνονται 57 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός του πραξικοπήματος από τις υπηρεσίες των Η.Π.Α και από τα ενεργούμενα τους στις τάξεις των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, έγινε με επιδιώξεις :
την απόλυτη προώθηση της πολιτικής & των συμφερόντων των Η.Π.Α στην Ελλάδα
την ματαίωση των εκλογών, που είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαϊου 1967, και στις οποίες ήταν απόλυτα βέβαιη η θριαμβευτική νίκη του Γεωργ. Παπανδρέου (της Ε.Κ),
και μεσοπρόθεσμα, την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου (σχέδιο D. Acheson) διχοτόμησης της Κύπρου.

Η κατάλυση όλων των δημοκρατικών θεσμών στην χώρα μας επί επτά (7) χρόνια, το μέγα πλήθος των νεκρών, των βασανισθέντων, των εξορισθέντων, των φυλακισθέντων ελλήνων και ελληνίδων από τα χέρια των χουντικών, συνθέτουν το ανοσιούργημα που διαπράχθηκε στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας.
Και βέβαια το αποκορύφωμα αυτού του ανοσιουργήματος ήταν η προδοσία της Κύπρου με την πραξικοπηματική ανατροπή της εκλεγμένης κυπριακής κυβέρνησης, που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία, να εισβάλει και να καταλάβει το 38% της Μεγαλονήσου.

Αυτά & πολλά άλλα έχουν δώσει στην 21η Απρίλη τον χαρακτηρισμό αποφράδα ημέρα.

Η φετινή «αποφράδα ημέρα» συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 χρόνων της νεότερης (της 3ης όπως ονομάζεται) κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, που – μετά την κατάρ- ρευση της δικτατορίας, υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου – θεμελιώθηκε : στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, κατά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό και στο σύγχρονο Ελληνικό Σύνταγμα (όπως τροποποιημένο ισχύει μέχρι σήμερα).

Και παρά τα – δυστυχώς υπαρκτά – προβλήματα του κράτους δικαίου στην χώρα μας κατά τα 50 αυτά χρόνια, κατακτήθηκε το βασικότερο θεμέλιο της Δημοκρατίας :
ο σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας και η εναλλαγή κομμάτων στην διακυβέρνηση
Γιατί στην προδικτατορική Δημοκρατία, όταν η ψήφος των πολιτών απειλούσε την μόνο
-πώληση της εξουσίας από την Δεξιά, επιβάλλοντο δικτατορίες, όπως αυτή της 21ης Απριλίου 1967, η λαϊκή ετυμηγορία ποδοπατείτο και η Δημοκρατία καταχωνιάζετο στο ψυγείο για χρόνια.
20 Απριλίου 2024.

Κοσμάς Σφυρίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου