Τοπικές Ειδήσεις

«Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Δυσκολίες μικρές ή μεγάλες, υπάρχουν στη ζωή»

Το φετινό Πάσχα οι εκκλησίες θα είναι και πάλι ανοιχτές, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας. Οι ναοί θα λειτουργούν με την παρουσία πιστών, θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου ενώ το Μεγάλο Σάββατο η ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει τα μεσάνυχτα. Υποχρεωτική θα είναι όμως η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πιστούς ενός των ναών, όπως και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
«Κανονικά φέτος, έπειτα από δύο δύσκολες χρονιές λόγω της πανδημίας, έχουμε την ευλογία του Θεού, να γιορτάσουμε το Πάσχα με καλύτερες συνθήκες. Ο κόσμος θα μπορέσει να συμμετάσχει στις ακολουθίες και να ζήσει την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, πλην της χρήσης της μάσκας εντός των ιερών Ναών. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και ότι θα καταφέρουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, όπως είχαμε συνηθίσει», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος και συμπλήρωσε ότι:
«Τις προηγούμενες μέρες διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος είναι κοντά στην Εκκλησία, συμμετέχει στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και αυτό είναι αισιόδοξο. Ελπίζουμε στην ανάγκη για συμμετοχή στη Θεία Λατρεία… Καλούμε τον κόσμο να τηρήσει το μέτρο της χρήσης της μάσκας και να προσπαθήσουμε όλοι να ζήσουμε ουσιαστικά τα γεγονότα των Αγίων Ημερών που έρχονται, το Πάθος, τη Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάσταση του Κυρίου».
Πολλές οι ανάγκες στην κοινωνία
Τις ημέρες των εορτών έρχονται πάντα στο προσκήνιο οι ανάγκες της κοινωνίας, οι οποίες, όπως είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος είναι -λόγω και της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας- πολλές. «Οι ανάγκες είναι δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί και αυτό συνδέεται με την αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος. Αρκετοί συμπολίτες μας χρειάζονται ενίσχυση σε τρόφιμα, φάρμακα. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη. Γι’ αυτό μαζί με τους υπόλοιπους φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον προνοικαό τομέα, προσπαθούμε να προσφέρουμε και εμείς ό,τι μπορούμε.
Οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες. Οι ανάγκες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι στο πλαίσιο της ελεημοσύνης, αλλά ευρύτερα. Σήμερα, στον 21ο αιώνα είναι ντροπή να ζει τόσος κόσμος στην ανέχεια. Και η κρατική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερο ενδιαφέρον. Ούτε η Μητρόπολη ούτε οι υπόλοιποι φορείς και σύλλογοι μπορούμε να ανταποκριθούμε στο μέγεθος των αναγκών οι οποίες αυξάνονται διαρκώς. Δεν λύνεται το πρόβλημα με την προσφορά κάποιων τροφίμων ή βοηθημάτων. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Χρειάζονται πολλά περισσότερα».
Και μπορεί να υπάρχει πάντα διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης στην κοινωνία της Ρόδου. Ωστόσο οι δυνατότητες του κόσμου να προσφέρει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, λιγοστεύουν. Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Ρόδου, τα προσφερόμενα είδη στο καλάθι των σούπερ μάρκετ που συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους αναξιοπαθούντες, συνεχώς μειώνονται.
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, που άνοιξε και πάλι μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών στο εσωτερικό του, θα αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη, τόνισε ο Μητροπλίτης Κύριλλος, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά:
«Οι οικοδομικές εργασίες στο εσωτερικό έχουν ολοκληρωθεί. Απομένει η διακόσμηση, ο εξοπλισμός, η κατασκευή του σύνθρονου, ο καθαρισμός του τέμπλου, η τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού στο τέμπλο. Και έπονται οι μελέτες για τις παρεμβάσεις εξωτερικά. Όλες οι εργασίες γίνονται πάντα με την επίβλεψη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας. Θα αποκτήσει πάλι την παλιά του αίγλη και θα παραδοθεί στην κοινωνία αντάξιος των προσδοκιών της.
Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση των οικοδομικών εργασιών και τους επιχειρηματίες της Ρόδου που συνέβαλαν να πραγματοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις».
Ευχές
«Να ευχηθούμε σε όλο τον λαό μας να βιώσει, το πάθος, την σταύρωση, την ταφή, την Ανάσταση του Κυρίου μας, να έχει υγεία και δύναμη, να έχει αισιοδοξία. Αναστήθηκε ο Χριστός, άρα έχουμε προοπτική και ελπίδα. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Δυσκολίες μικρές ή μεγάλες υπάρχουν στη ζωή. Μπορούμε όμως να τις ξεπερνούμε. Το ζητούμενο είναι πώς στεκόμαστε σε αυτές τις δυσκολίες, πώς τις αντιμετωπίζουμε. Η Ανάσταση του Χριστού μας δίνει βεβαιότητα παρουσίας Θεού. Και όπου είναι ο Θεός Παρών, αλλάζουν τα πράγματα. Φτάνει ο άνθρωπος να αφήνει περιθώρια ώστε να ενεργήσει στη ζωή του.
Η ανάσταση είναι η γιορτή της προοπτικής να ανυψωθεί ο Άνθρωπος, να έχει ένα ανοιχτό ορίζοντα όσον αφορά τη θεώρηση της ζωής και της σχέσης του με τον Θεό. Και αυτό είναι πάντα το ζητούμενο, η σχέση με τον Θεό. Με τον Χριστό κάνουμε μία σχέση, όπως είναι οι ανθρώπινες μας σχέσεις. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει τούτο. Ο άνθρωπος θρησκεύει γιατί δημιουργεί σχέση με το Θεό και αυτό μας καλεί η Εκκλησία να κάνουμε. Να αποκτήσουμε σχέση με τον παθόντα, σταυρωθέντα, ταφέντα και αναστάντα Κύριο Ιησού Χριστό της Δόξης. Αυτό ευχόμεθα να επιτύχουμε όλοι, να έχουμε υγεία, δύναμη, ομοψυχία. Να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλο. Να μπορούμε, να κατανοούμε τα προβλήματα των συνανθρώπων μας πάντα στη σχέση μας με τον Χριστό», ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου σε όλους τους πιστούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    21.04.2022 07:53

    Τα γνωστά. Κάποιος που τα έχει όλα δωρεάν, δεν πληρώνει ούτε βενζίνη ούτε φαγητό, δίνει συμβουλή να μην απελπιζόμαστε. Αυτός που δεν έχει να πληρώσει την ΔΕΗ γελάει (μάλλον κλαίει) μ αυτές τις συμβουλές.
    Καλό Πάσχα

Σχολιασμός άρθρου